Senaste ändringarna - Sök:




Redigera menyn

Gammalt snack

Forum.GammaltSnack Historik

Visa mindre korrigeringar - Visa ändringar (som de skrevs in)

2011-04-28 20:29 av 109.74.0.212 -
2008-12-27 19:58 av Erik Ronström -
Tillförda rader 1-155

(:title Gammalt snack:) Anton Teljebäck, 2007-11-28: Jon bad mig att gå in och testa lite och det har jag gjort! Han bad mig även lägga upp synpunkter här i stället för att skicka det till han så nu gör jag det:

  • lite dumt att det inte går att radera poster.
  • problem med låtar som inte har nåt namn, när jag lade upp den andra låten med namnet polska så försvann den första! varför inte låta låtarna numreras i stället för att ha låttiteln (som dessutom bör kunna ändras), och ha detta som artikelregister eller hur man nu säger.... för användaren behöver det ju inte bli nån skillnad, mer än att flera låtar kan heta samma sak vilket dom i praktiken gör.
  • När man lägger till låtar vill man alltid förhandsgranska, kan inte det komma en förhandsgranskning automatiskt när man trycker på "Spara och redigera"
  • Jag har inte lyckats förstå hur man lägger in kommentarer så dom kommer med i PDF-versionen av låten, ex kommentaren "Spelas med kort 3a" är ju ganska relevant.

Det går att ställa vilka fält notgeneratorn ska presentera i sitt huvud. F n är det titel, kompositör och nåt mer, men det skulle vi kunna ändra till att även inkludera N-fältet, som är det lämpliga att använda i detta fall! Se även mitt inlägg nedan (26 jan 2008).

Nu tar jag ju upp allt som jag hittar att klaga på, i övrigt är ju hela grejen strålande! /Anton Teljebäck


Olle Paulsson, 2007-12-03:

Jag tycker iden med folkwiki är jättekul. Bravo. Det jag främst upplever som problematiskt är att man måste lägga in varje låt för sig. Själv samlar jag mina låtar i stora abc-filer och det vore praktiskt om man kunde ladda upp hela abc-filen (alternativt klistra in den i en textarea).

Testade om jag kunde göra ett script som extraherar data ur abc-filer och lägger in dessa i en MySql-databas, se här: http://abc.latstugan.se Observera att latstugan.se inte är någon konkurrerande verksamhet till folkwiki.se (det är vårt spelmanslags domän)

Vore glad om någon testar scriptet på latstugan.se. Har Ni någon användning för det eller har synpunkter på utformningen - hör av Er!

Olle Paulsson


Nils Liberg, 2007-12-08:

Väldigt bra initiativ med FolkWikin. Vore väldigt användbart om man i framtiden kunde skapa låtstartsdokument och en egen repertoirsida. Jag har skrivit ett litet sökverktyg för ABC-filer som består av en enkel ABC-parser och matchning med hjälp av local sequence alignment (allt som allt drygt 300 rader python-kod). Ifall det finns planer på en sökmotor här så kanske det finns intresse av att titta på min lösning.

Jag såg förresten att Polska använder () istället för en bindning med - på första D:et och samma sak på andra raden. Det gör att man hör varje D två gånger om man lyssnar på midi-filen. Jag antar att detta är fel men jag känner inte närmare till låten så jag överlåtar åt personen som lagt in den att kolla upp det.

Nils Liberg

svar: hm, jag lade in polskan, är nybörjare på abc så det här med - hade jag ingen koll på. kanske nåt att skriva in redan i "Abc-notation" sidan? /Anton Teljebäck

: Hej Anton, ingen fara. Jag fixade det i låten och lade till litet info på abc-notation-sidan som du föreslog. /Nils

Hej Nils. Kul att du är engagerad! Hör gärna av dig till mig på mailadressen överst på denna sida /Jon


Olle Paulsson

Har nu gjort ett enkelt sökscript på http://abc.latstugan.se Testa! Så här tycker jag man borde kunna söka i Folkwikin! /Olle


Sven Midgren

Hej! Blev tipsad om sidan av Anton Täljebäck, har tänkt länge att något sådant borde finnas så tycker det är ett kanoninitiativ. Har inte hunnit kolla runt jättemycket än men vore det inte bra att ha någon slags indexering/kategorisering för låtar som förekommer i Svenska Låtar? Så att man (någon gång i framtiden) enkelt kan komma åt hela det verket, del för del eller spelman för spelman, genom att bara klicka sig fram genom wikin. Detsamma skulle kunna vara fallet med låtar från andra viktiga notsamlingar t.ex. Fredins Gotlandstoner eller låtar ur Övergaards samlingar. För att göra det komplett borde det också finnas en möjlighet att enkel länka till andra låtar så att man kan visa på låtar som är varianter av varandra. En annan (jättenördig?) grej vore om det fanns ett enkelt sätt att länka till en orginalnot från www.smus.se/earkiv/fmk/

/Sven Midgren

Kolla in kadriljen efter Segerhammar så får du se länk till visarkivet... Referenser till kända notsamlingar är en bra idé /Jon

Ni har säkert pratat om saken, men borde det inte gå att använda X-fältet i abc'n för att skriva in index-numret i aktuell samling i nåt smart system? Eller så skriver man en kommentar "N:Svenska låtar nr. 123". / Johan

Och angående varianter av samma låt så tycker jag, efter att man har vant sig, att Wikipedias system med en "index-sida" för titeln med hårda länkar till varianterna fungerar ganska bra! Alltså en sida som heter "Springlek efter Fjös Erik (varianter)", typ. Jämför här och här. / Johan igen (fast det kanske var ett dåligt exempel eftersom "Springlek efter Fjös Erik" snarare verkar vara olika låtar med samma namn)

Angående länkar till www.smus.se så kanske man kunde göra så att en länktext automatisk skapas utifrån URL:en, tex: SMUS - Katalog X Bild Y /Nils


Erik Ronström 2008-01-26

Jättebra fixat att kategoriinfo nu hämtas från abc-källan! Några kommentarer kring detta:

  • Jag har uppdaterat mallen, så att tabellen inte finns med. (Återstår att gå igenom gamla låtar och överföra tabellinfon till abc:n, samt ta bort de manuellt angivna tabellerna!)
  • Funktionen get_abc_field() fungerade bra för vissa fält, men inte för alla. I standarden kan man se hur fält ska behandlas om de förekommer flera gånger. Dessutom motsvaras inte säkert informationen i alla fält av något som är länkbart! T ex kan ett fält innehålla en hel mening text, eller flera namn. Detta måste kollas på. Jag bytte ut funktionen get_abc_field() till att returnera en array, och la till en ny funktion, get_abc_field_str() som fungerar som den gamla. Men hela koden som genererar kategori-info skulle nog behöva struktureras upp och skrivas om, med detta i åtanke.
  • Jättebra tanke att enbart abc-block med T-fält ska tas i beräkningen när kategorierna genereras! abc-sjok utan T-fält är formellt ogiltiga, men eftersom varken not- eller midi-generatorn klagar över detta funkar det utmärkt som lösning. Faktiskt är det kanske till och med bra att något som bara är en kort musiksnutt inte kvalificerar som fullständig abc-låt...

En annan tanke gäller radbrytning av noterna. Ibland är det bra att radbrytningarna följer abc-källan, men ibland kanske man hellre skulle vilja att radbrytningen skedde automatiskt (om radbrytningen i abc:n inte är genomtänkt, eller automatiskt genererad). Detta är lätt att åstadkomma via kommandoraden till notgeneratorn abcm2ps (-c), men då krävs det ett kommando i abc:n som wikin kan förstå och skicka vidare till abcm2ps. Förslag, någon?

Ytterligare en fråga: Vill man verkligen ha med titeln i notbilden som visas på sidan? När det bara är en låt på en sida (vilket ju ändå är det vanligaste) så är ju titeln på sidan identisk med titeln på låten, vilket innebär att den visas två gånger precis efter varandra. Det vore enkelt rent tekniskt att göra två olika versioner, en för gif (den som visas på sidan) och en som pdf. Man skulle också kunna tänka sig att inte visa t ex C, S, A och O-fälten på sidan eftersom dessa ändå visas i info-tabellen, medan de fortfarande finns med i pdf:en

Ja, man vill ha med titeln i bilden, eller möjligen lägga till en gif-länk bredvid abc, pdf och midi som innehåller titeln. Detta för att man ska kunna spara eller publicera notbilder på annat håll digitalt. Lokalt på dator (då finns ju iofs pdf, men PC är ju fortfarande CP-dålig på att hantera PDF) eller, kanske framförallt i bloggar och liknande. Det kan ju också bli så att en sida innehåller så mycket löptext att bilden och titeln blir helt separerade. Men då kanske man iofs, lik Wikipedia, ska gå in och lyfta ut irrelevant text till egna sidor... / Johan

Ja, när ett fält anges på flera olika rader är det antagligen bra att hantera länkgenerering för varje rad separat. /Nils


Johan Ronström 2008-01-28

Halloj! Nu har jag satt in mig lite i det här och börjat rätta låtar och så. Dessutom har vi sett flera praktiska användningar av FolkWikin där nån som frågat oss efter noter på en låt fått svaret "Kolla på FolkWikin om 5!" :-)

  • Som jag pratade med Erik om, angående sidor för oss "användare". Vi vill ju som sagt inte att sidan för Kompositören Johan Ronström ska vara samma som sidan för Wiki-Meta-Användaren Johan Ronström. Men jag upptäckte att pmwikin under Senaste ändringarna länkar till Profiles/JohanRonstr%f6m. Så gör ju också Wikipedia, och det verkar väl bra? Då behövs bara namnen under Historiken länkas till samma sida, och så kan vi börja meta-skriva om oss själva! Dessutom skulle ju Profiles/ vara en lista på alla profil-sidor som finns.
  • Det verkar inte gå att ladda upp .mus-filer (finale). Behöver det alls finnas restriktioner på filtyper (förutom körbara)?
  • När man attachat en fil till en sida verkar den inte gå att ta bort... Hur fungerar sånt?

Och en mindre layoutgrej.. Kan man inte lägg till lite padding mellan li-elementen? Inte minst på den här sidan är det svårläst annars.

Vill man ändra sidans utseende så kan man redigera filen pub/css/local.css /Nils

Jag har inget serverlogin, så jag får väl inte fixa sånt, då? / Johan

Jag har inte heller serverlogin. Men man kan fortfarande ladda ned CSS-filen, ändra och t ex. skicka uppdateringen till någon som har möjlighet att lägga in den. /Nils

Angående låttitlar 2008-02-03

Svensk folkmusiks brist på relevanta låttitlar har debatterats en del i samband med detta wikiprojekt. Skulle inte mycket av problematiken lösas om man i alla kategorilistor och övriga låtlistor använder abcmusic.php för att visa de två första takterna av en låt? Det löser ju i och för sig inte sökning på låttitlar men om vi dessutom kompletterar med frassök så blir det väl rätt komplett? /Jon

Det är iofs en bra idé, men jag kom på efter att vi pratat om det att det kanske kan vara förvirrande för gemene man att få en massa konstiga tecken efter varje låt i listan... Men för oss ABC-rävar vorde det ju guld. Det kanske är en egen lista, eller en option att visa vid en avancerad sökning? En annan modell är att det i den genererade listan står "Springlek efter Fjös Erik (3 st)", som länkar till nån slags genrerad disambiguation-sida, men då tror jag mer på wikipediamodellen, att göra såna sidor själva, "hårdkodade", och att man själv får lägga till 'Det finns fler låtar som heter "Springlek efter Fjös Erik", kolla på "Springlek efter Fjös Erik (olika låtar)"' i alla som heter så. Som här. / Johan

Men borde det inte gå att plocka de två första takterna och köra dem genom notbildsgeneratorn och så får man en liten jpg med noter? Bra idé med disambigoussida, men varför är det bättre med hårdkodade sidor? /Jon

Mja... Jag tror nog mest på hårdkodade sidor (eller snarare användargenererade) för att det oftast verkar bli fler undantag än regel när det gäller det där. Om en låt heter "Låt efter Johan Ronström" och en annan "Polska efter Johan Ronström" och en "Låt efter Johan Rohnström" så skulle man kanske vilja ha dem på en och samma disambigoussida, men ska man autogenerera blir det till att ful-koda med meta-tags inne i varje sida, och man vill ju att systemet ska vara lättförståeligt och konsekvent. När det gäller låtlistan så skulle man ju kunna göra nån liten rolig JS-/CSS-/AJAX-popup med första takterna som noter när man hovrar länken. Typ som här fast mindre störigt.. / Johan

Jo det vore coolt med en hooverlänk. Förresten Johan, jag och Nils funderar på att ha ett litet möte nån gång på Skeppis. Du bor väl också i sthlm så det vore kul att ses alla tre. Maila gärna din epostadress. min står överst på sidan /Jon

Nya funderingar inför site-släpp - 2008-04-27

Som nämnts i diskussionen kring artikeln i spelmannen skulle man gärna vilja ha sidor i stil med "Låtar som lärdes ut i Hovra 2008". Vilken typ av sida skulle det bli? En kategori, eller en meta-sida eller finns nåt annat smart? Vill man länka från låtarnas sidor att de är med i dylika listor? Blir det hysteriskt och oskalbart eller är det intressant för dem som läser en låt-sida? Dessa "list-sidor" är nog enligt mig den (förutom själva låtarna) viktigaste funktionaliteten på sajten. Vill man lyfta fram hur man skapar en sån med templates och dyl?

Sen måste man kanske ta lite tag i det här med ABC-förklaring när man lägger till en låt (eller i alla "?action=edit" som wiki-formateringsrutan)... Och kanske en lite mer extensiv steg-för-steg tutorial för att lägga till låtar (lägga till ABC, ladda upp filer, m.m.)

(*) Angående noteringen om mismatch i numreringen så förstod jag av Erik som att numreringen finns där för att hjälpa till att namnge låtar, men det finns ju inget som hindrar att man namnger låtar precis vad man vill. denna eller denna t.ex. (det finns ju inte 509 låtar, men låten heter 509'an). Är det ett problem?

 / Johan

Jag vet inte riktigt heller vad det finns för möjligheter, man kanske skulle kolla PM-wiki-dokumentationen. Kategori är helt klart möjligt men då borde det finnas ett parallellt kategoriträd med dessa kategorier så de inte blandas med grundkategorierna, landskap, tonart, låttyp etc.

bättre abc-förklaringar är säkert bra. Svårt att säga vad som saknas. Man kanske skulle be någon nybörjare kolla igenom det hela för att se om de fattar.

Problemet med låtsidor som inte är numrerade är om man skulle behöva byta namn på låten. Då är det lite svårt att byta namn på sidan. T.ex. om man lägger till "polska efter olle persson" och sedan lägger någon annan upp massor av polskor efter olle svensson och den första kanske måste benämnas "polska efter olle persson, nr x i svenska låtar". Då är det svårt om sidan inte är numrerad. /Jon

Jo, det är ju klart.. men om sidan ändå ska heta något arbitrary så spelar det ju föga roll om det är 509 eller "låten" istället för det autogenererade numret, även om det är förvirrande...

Och angående det där med kategorier så pratade jag med Erik om det i Hovra och det verkar lösa sig självt. Skulle behöva prata igenom hur bakåtlänkningen ska se ut, bara, men det verkade också ganska givet när vi pratade om det.. / Johan

2008-05-31: Jag råkade skapa två felaktiga kategorier. Skulle någon med rättigheter kunna ta bort http://www.folkwiki.se/Kategori/57L%c3%a5terEfterByss-Kalle och http://www.folkwiki.se/Kategori/57L%ef%bf%bdtarEfterByss-Kalle / Nils

2008-07-24 Taggarna i somliga av låtarna skiljer sej lite från mallen. Kanske en instruktion om hur man ska tagga för att få bästa sökbarhet vore lämplig? /Patrik Månsson, Röstånga Har du något exempel på låt som skiljer sig från mallen?

2008-09-02 Ett tips till alla som tänker skapa låtlistor: Som standard visas sidnamnen istället för låttiteln om man anger länkar i stil med [[Musik/130]]. Istället för att då upprepa låtens titel vilket både är jobbigt och skapar problem med synkronisering av data, kan man använda syntaxen [[Musik/130|+]], dvs. lägg till |+ i länken så kommer automatiskt låtens titel att användas.

2008-10-01 Hur finner man de senaste ändringarna för hela sajten?
Länken http://www.folkwiki.se/Meta/RecentChanges tar ex inte med nya låtar eller ändringar i låtar. %red% Senaste ändringar fungerar för varje del av folkwiki för sig; om du går in under 'alla låtar', eller är på en låt, så befinner du dig under /Musik, och 'senaste ändringar' hittar vad du söker. Se också http://www.folkwiki.se/Musik/RecentChanges. (Kan nog behöva beskrivas någonstans.)\Jonas
Tack, synd att man inte kan se ändringarna samlat på en sida.

2008-10-02 Om man ska ange D: (Diskografi) - Måste notbilden/ABC-uppteckningen vara en direkt avbild från den aktuella inspelningen eller räcker det att låten finns med på skivan, men kanske i en annan form?

2008-10-05 Hur skapar man låtlistor? (Patrik M)

Det var spelmansstämma i Markaryd igår. Eftersom jag är nybörjare sökte jag på nätet efter allspelslåtarna för att kunna öva i lugn och ro men hittade inte dem. Min partner fick idén att man skulle kunna lägga in allspelslistor på folwiki i förväg, vilket jag tycker vore mycket bra. För den som håller allspelet är/blir folwiki rena smörgåsbordet och vips! så har man plockat ihop sin lista, den som vill hitta allspelslåtar gör det bums och man får en komplett logg över tidigare års listor. Folkwiki går en lysande framtid till mötes i vilket fall men att erbjuda stämmors listor över allspelslåtar skulle kankse locka ännu mer besökare. Men hur gör man en lista? Jag har inte lyckats klura ut det...
Vet inte om detta är rätt sätt, men det tycks funka att knappa in namnet i adressfältet, ex. http://www.folkwiki.se/Lista/Markaryd-2008 så får du en fråga om du vill skapa sidan. För att sedan lägga in länkarna till låtarna, se tipsen här ovan.
Är det OK om man skapar en låtlista för ex Svenska Låtar, Dalsland och där lägger låtarna i nummerordning?
Tack, C-G, det fungerade perfekt! Jag lägger upp ett par listor till under kvällen. Är nyfiken på om det kan bli någon nytta med det. Men jag tror att man bör ta sej en funderare om man ska lägga upp SvL som kategori eller lista. Och om man då ska lägga upp 24 kategorier eller listor? Det var lite det jag hade i kikaren i mitt inlägg ovan om "taggning". Kanske webmästarna kan rekommendera en metod?
Jag tycker det låter som en utmärkt idé att skapa låtlistor för ex delar av Svenska låtar. De kan då listas i nummerordning, och eventuellt med de låtar som fattas med i listan. Det är ingen konflikt med Svenska låtar, där listan ju är automatgenererad. Bra listor Patrik.\Jonas B

2008-10-08 Kategorin OvrigaSkandinavien och Danmark

I min experimentlusta har jag lagt upp kategorin OvrigaSkandinavien i vilket jag låtit Danmark ingå. Sedan var planen att lägga in den danska tvåtaktspolskan "Engels Pols" i denna och konstatera at den blå sammanfattande rutan skulle innehålla "Boes, Århus amt, Danmark" men där gick jag bet! behövs det någon annan slags programmering av websajten för att det ska funka? Tonarter, låttyp, landskap m.m. kopplas ju automatiskt. Hälsningar Patrik M

2008-10-08 Nyhetsflöden (RSS, Atom, XML) vore bra att ha så man lättare ser vad som är nytt och ändrat.

Redigera - Historik - Utskrift - Senaste ändringarna - Sök
Sidan senast ändrad 2011-04-28 20:29