Senaste ändringarna - Sök:
Redigera menyn

Flera frågor:

1. Av misstag hamnade låtar (från Östra Värmland) jag sänt in, under rubriken "Svenska låtar Landskap". Hur ändrar jag på det? 2. Hur kan man lägga till rubriken "Anteckningar"? På så vis kan man ju berätta mer om låten. 3. Hur abc-noterar man fiolförstämning A-bas? 4. Hur abc-noterar man A-bas på ett sådant sätt så inte hela den övriga notationen blir transponerad utan normalnoterad?

Hälsningar, Per Saxholm, Karlskoga

2. "Anteckningar" gör man med N: (Notes) i kolumnen av informationsfält som alltid föregår abc-noteringen. Se länken till Abc-informationsfält i spalten här till vänster, under FolkWiki-loggan - där framgår detta!

3 - 4: Det vanligaste sättet är nog att ange "A-bas" i början av låten och notera fingersättningen på den uppstämda G-strängen ett helt tonsteg lägre än i "normal" notation. I alla passager som ligger på G-strängen läser man alltså sedan noterna och gör fingersättningen som om låten gick i G-dur i stället för i A. Se t.ex. Härjedalspolska "Tholssonhurven" - där är låten noterad både som vanligt och tillrättalagt för spel på A-bas. - Ett annat sätt att tänka är att flytta upp de låga passagerna en oktav, så de hamnar på fiolens ordinarie "höga" A-sträng, och notera fingersättningen fast nu på den "låga" A-strängen . Resultatet blir ju detsamma. /Lycka till! Lennart Sohlman

Redigera - Historik - Utskrift - Senaste ändringarna - Sök
Sidan senast ändrad 2011-04-28 20:29