Senaste ändringarna - Sök:
Redigera menyn

Hur konvertera mer än 1000 NWC filer

Hej, riksspelmannen Bengt Ohlson, Hedemora (född i Bjuråker) har under ett långt liv samlat och digitaliserat mer än 1500 låtar i ett notskrivningsprogram som heter Note Worthy Composer. Många av låtarna har Bengt spelat till dans från under nästan 50 år. En del av låtarna finns redan i Folkwiki men det finns säkert många låtar som inte är gemensamma. Nu ska allt vara uppladdat på FolkWiki.

Detta program finns i två varianter varav han använt den äldre som idag har beteckningen 1.75.

Man kan läsa filerna även med den andra varianten.

Bengt har lagt ner massor med jobb på att ange stråkbågar,vem som gjort låten eller vem som tillskrivs låten "Efter....." Nästan alla låtar har en utskriven andra stämma. Kvalitén på notskriften är hög, Bengt var den som skrev noterna till den senaste utgåvan av den så kallade Gröna boken som Svenska Folkdansringen gett ut i många upplagor sedan 1920-talet.

Hur gör jag för att kunna konvertera formaten .nwc till FolkWikis format utan att lägga ner hundratals arbetstimmar och utan förlust av information?

Varje .nwc fil är en låt; utskriven på papper vanligen en enda sida eftsom Bengt anpassat fonten så att den ryms på en sida.

Om någon IT-kunnig person har några tips så är jag tackas för en kontakt. Telefon 070-3116016 (ring på en kväll eller helger).

Hej Leif. Det låter verkligen jätteintressant. Det finns ett standardformat för noter som heter MusicXML och den mest framkomliga vägen är nog att först försöka konvertera från .nwc-format till MusicXML and sedan till ABC. Det sista steget har jag redan skrivit ett program som klarar (EasyABC), så jag ska undersöka litet om det går att hitta en lösning för det första steget. Om bara det går så borde det nog att automatisera stora delar av konverteringsprocessen. Jag återkommer. /Nils Liberg

--- Hej! Har du prövat om en låt går att konvertera till MusicXML via denna internetsida? http://nwc2musicxml.appspot.com/ Om resultatet blir bra, borde det vara ganska lätt att automatisera för hela samlingen...

Mvh, Martin.

--- Hej Martin! Tack för tipset. Programmet nwc2xml är dock betydligt kraftfullare (jag har patchat det så att det klarar grace notes nu också) och det har kommit en mer flexibel xml2abc-konverterare än min egen (http://wim.vree.org/svgParse/xml2abc.html), så lösningen får nog bygga på de två programmen. Just nu väntar jag bara på att en bugg i senaste versionen av abcm2ps ska fixas så att jag kan släppa en ny EasyABC-version.

--- Hej, jag lärde mig hur man gör. Kolla Bengt Ohlson. EasyABC fixade jobbet.

Tyvärr är många av låtarna inklusive andrastämma för långa för Folkwiki. Varför kapas låtarna efter 12 rader?

Redigera - Historik - Utskrift - Senaste ändringarna - Sök
Sidan senast ändrad 2023-05-01 19:10