Senaste ändringarna - Sök:
Redigera menyn

Wiki om wikin

Meta.WikiOmWikin Historik

Visa mindre korrigeringar - Visa ändringar (som de skrevs in)

2017-04-03 00:43 av Erik R -
Ändrade rader 6-8 från
 • Erik Ronström erik.ronstrom at student.kmh.se (email not recognized 2015-09-08)

Övriga som arbetar med projektet:

till:
 • Erik Ronström erik at ompom.se

Övriga som arbetat med projektet:

2015-09-08 16:16 av Karen Myers - Marking Erik Ronström's email as out-of-date
Ändrad rad 6 från
 • Erik Ronström erik.ronstrom at student.kmh.se
till:
 • Erik Ronström erik.ronstrom at student.kmh.se (email not recognized 2015-09-08)
2011-04-28 20:31 av 109.74.0.212 -
2009-03-10 09:54 av Jon Magnusson -
Borttagen rad 10
 • Jens Askengren
2009-02-26 12:45 av 148.177.129.210 -
Borttagna rader 11-13

Låtbidragare

 • Patrik Månsson patrik.mansson at gmail.com
2009-01-09 00:43 av Erik Ronström -
Ändrad rad 24 från

(:pagelist fmt=#forumlist group=Forum list=normal order=-time :)

till:

(:pagelist fmt=#forumlist group=Forum name=-Forum list=normal order=-time :)

2009-01-05 00:04 av Jonas Brunskog - mellanslag
Tillförd rad 15
2009-01-02 19:54 av Patrik Månsson -
Tillförda rader 12-13

Låtbidragare

2009-01-02 19:52 av Patrik Månsson -
Ändrad rad 12 från
till:
 • Patrik Månsson patrik.mansson at gmail.com
2008-12-27 20:03 av Erik Ronström -
Ändrad rad 19 från

Lägg till nya trådar genom att skapa en sida under Forum.Forum

till:

Lägg till nya trådar genom att skapa en sida under Forum

2008-12-27 20:03 av Erik Ronström -
Ändrad rad 19 från

Lägg till nya trådar genom att skapa en sida under Forum

till:

Lägg till nya trådar genom att skapa en sida under Forum.Forum

2008-12-27 20:02 av Erik Ronström -
Borttagna rader 17-18
2008-12-27 20:01 av Erik Ronström -
Ändrad rad 23 från

(:pagelist fmt=#forumlist group=Forum list=normal order=title :)

till:

(:pagelist fmt=#forumlist group=Forum list=normal order=-time :)

2008-12-27 20:00 av Erik Ronström -
Ändrade rader 21-22 från

Lägg till nya trådar överst i listan. Kom ihåg att skriva datum och namn.

till:

Lägg till nya trådar genom att skapa en sida under Forum

Borttagna rader 23-27
2008-12-27 19:54 av Erik Ronström -
Tillförda rader 22-23

(:pagelist fmt=#forumlist group=Forum list=normal order=title :)

2008-12-27 00:57 av Johan Ronström - bygger på PmWiki (glömmer ibland vilken som körs här)
Ändrad rad 2 från

Detta är en sida om projektet

till:

Detta är en sida om projektet. FolkWiki bygger på PmWiki.

2008-12-24 18:04 av 81.232.86.154 -
Ändrad rad 23 från
till:
2008-12-24 18:04 av 81.232.86.154 -
Tillförd rad 23
2008-12-24 17:58 av 81.232.86.154 -
Ändrade rader 21-213 från

Anton Teljebäck, 2007-11-28: Jon bad mig att gå in och testa lite och det har jag gjort! Han bad mig även lägga upp synpunkter här i stället för att skicka det till han så nu gör jag det:

 • lite dumt att det inte går att radera poster.
 • problem med låtar som inte har nåt namn, när jag lade upp den andra låten med namnet polska så försvann den första! varför inte låta låtarna numreras i stället för att ha låttiteln (som dessutom bör kunna ändras), och ha detta som artikelregister eller hur man nu säger.... för användaren behöver det ju inte bli nån skillnad, mer än att flera låtar kan heta samma sak vilket dom i praktiken gör.
 • När man lägger till låtar vill man alltid förhandsgranska, kan inte det komma en förhandsgranskning automatiskt när man trycker på "Spara och redigera"
 • Jag har inte lyckats förstå hur man lägger in kommentarer så dom kommer med i PDF-versionen av låten, ex kommentaren "Spelas med kort 3a" är ju ganska relevant.

Det går att ställa vilka fält notgeneratorn ska presentera i sitt huvud. F n är det titel, kompositör och nåt mer, men det skulle vi kunna ändra till att även inkludera N-fältet, som är det lämpliga att använda i detta fall! Se även mitt inlägg nedan (26 jan 2008).

Nu tar jag ju upp allt som jag hittar att klaga på, i övrigt är ju hela grejen strålande! /Anton Teljebäck


Olle Paulsson, 2007-12-03:

Jag tycker iden med folkwiki är jättekul. Bravo. Det jag främst upplever som problematiskt är att man måste lägga in varje låt för sig. Själv samlar jag mina låtar i stora abc-filer och det vore praktiskt om man kunde ladda upp hela abc-filen (alternativt klistra in den i en textarea).

Testade om jag kunde göra ett script som extraherar data ur abc-filer och lägger in dessa i en MySql-databas, se här: http://abc.latstugan.se Observera att latstugan.se inte är någon konkurrerande verksamhet till folkwiki.se (det är vårt spelmanslags domän)

Vore glad om någon testar scriptet på latstugan.se. Har Ni någon användning för det eller har synpunkter på utformningen - hör av Er!

Olle Paulsson


Nils Liberg, 2007-12-08:

Väldigt bra initiativ med FolkWikin. Vore väldigt användbart om man i framtiden kunde skapa låtstartsdokument och en egen repertoirsida. Jag har skrivit ett litet sökverktyg för ABC-filer som består av en enkel ABC-parser och matchning med hjälp av local sequence alignment (allt som allt drygt 300 rader python-kod). Ifall det finns planer på en sökmotor här så kanske det finns intresse av att titta på min lösning.

Jag såg förresten att Polska använder () istället för en bindning med - på första D:et och samma sak på andra raden. Det gör att man hör varje D två gånger om man lyssnar på midi-filen. Jag antar att detta är fel men jag känner inte närmare till låten så jag överlåtar åt personen som lagt in den att kolla upp det.

Nils Liberg

svar: hm, jag lade in polskan, är nybörjare på abc så det här med - hade jag ingen koll på. kanske nåt att skriva in redan i "Abc-notation" sidan? /Anton Teljebäck

: Hej Anton, ingen fara. Jag fixade det i låten och lade till litet info på abc-notation-sidan som du föreslog. /Nils

Hej Nils. Kul att du är engagerad! Hör gärna av dig till mig på mailadressen överst på denna sida /Jon


Olle Paulsson

Har nu gjort ett enkelt sökscript på http://abc.latstugan.se Testa! Så här tycker jag man borde kunna söka i Folkwikin! /Olle


Sven Midgren

Hej! Blev tipsad om sidan av Anton Täljebäck, har tänkt länge att något sådant borde finnas så tycker det är ett kanoninitiativ. Har inte hunnit kolla runt jättemycket än men vore det inte bra att ha någon slags indexering/kategorisering för låtar som förekommer i Svenska Låtar? Så att man (någon gång i framtiden) enkelt kan komma åt hela det verket, del för del eller spelman för spelman, genom att bara klicka sig fram genom wikin. Detsamma skulle kunna vara fallet med låtar från andra viktiga notsamlingar t.ex. Fredins Gotlandstoner eller låtar ur Övergaards samlingar. För att göra det komplett borde det också finnas en möjlighet att enkel länka till andra låtar så att man kan visa på låtar som är varianter av varandra. En annan (jättenördig?) grej vore om det fanns ett enkelt sätt att länka till en orginalnot från www.smus.se/earkiv/fmk/

/Sven Midgren

Kolla in kadriljen efter Segerhammar så får du se länk till visarkivet... Referenser till kända notsamlingar är en bra idé /Jon

Ni har säkert pratat om saken, men borde det inte gå att använda X-fältet i abc'n för att skriva in index-numret i aktuell samling i nåt smart system? Eller så skriver man en kommentar "N:Svenska låtar nr. 123". / Johan

Och angående varianter av samma låt så tycker jag, efter att man har vant sig, att Wikipedias system med en "index-sida" för titeln med hårda länkar till varianterna fungerar ganska bra! Alltså en sida som heter "Springlek efter Fjös Erik (varianter)", typ. Jämför här och här. / Johan igen (fast det kanske var ett dåligt exempel eftersom "Springlek efter Fjös Erik" snarare verkar vara olika låtar med samma namn)

Angående länkar till www.smus.se så kanske man kunde göra så att en länktext automatisk skapas utifrån URL:en, tex: SMUS - Katalog X Bild Y /Nils


Erik Ronström 2008-01-26

Jättebra fixat att kategoriinfo nu hämtas från abc-källan! Några kommentarer kring detta:

 • Jag har uppdaterat mallen, så att tabellen inte finns med. (Återstår att gå igenom gamla låtar och överföra tabellinfon till abc:n, samt ta bort de manuellt angivna tabellerna!)
 • Funktionen get_abc_field() fungerade bra för vissa fält, men inte för alla. I standarden kan man se hur fält ska behandlas om de förekommer flera gånger. Dessutom motsvaras inte säkert informationen i alla fält av något som är länkbart! T ex kan ett fält innehålla en hel mening text, eller flera namn. Detta måste kollas på. Jag bytte ut funktionen get_abc_field() till att returnera en array, och la till en ny funktion, get_abc_field_str() som fungerar som den gamla. Men hela koden som genererar kategori-info skulle nog behöva struktureras upp och skrivas om, med detta i åtanke.
 • Jättebra tanke att enbart abc-block med T-fält ska tas i beräkningen när kategorierna genereras! abc-sjok utan T-fält är formellt ogiltiga, men eftersom varken not- eller midi-generatorn klagar över detta funkar det utmärkt som lösning. Faktiskt är det kanske till och med bra att något som bara är en kort musiksnutt inte kvalificerar som fullständig abc-låt...

En annan tanke gäller radbrytning av noterna. Ibland är det bra att radbrytningarna följer abc-källan, men ibland kanske man hellre skulle vilja att radbrytningen skedde automatiskt (om radbrytningen i abc:n inte är genomtänkt, eller automatiskt genererad). Detta är lätt att åstadkomma via kommandoraden till notgeneratorn abcm2ps (-c), men då krävs det ett kommando i abc:n som wikin kan förstå och skicka vidare till abcm2ps. Förslag, någon?

Ytterligare en fråga: Vill man verkligen ha med titeln i notbilden som visas på sidan? När det bara är en låt på en sida (vilket ju ändå är det vanligaste) så är ju titeln på sidan identisk med titeln på låten, vilket innebär att den visas två gånger precis efter varandra. Det vore enkelt rent tekniskt att göra två olika versioner, en för gif (den som visas på sidan) och en som pdf. Man skulle också kunna tänka sig att inte visa t ex C, S, A och O-fälten på sidan eftersom dessa ändå visas i info-tabellen, medan de fortfarande finns med i pdf:en

Ja, man vill ha med titeln i bilden, eller möjligen lägga till en gif-länk bredvid abc, pdf och midi som innehåller titeln. Detta för att man ska kunna spara eller publicera notbilder på annat håll digitalt. Lokalt på dator (då finns ju iofs pdf, men PC är ju fortfarande CP-dålig på att hantera PDF) eller, kanske framförallt i bloggar och liknande. Det kan ju också bli så att en sida innehåller så mycket löptext att bilden och titeln blir helt separerade. Men då kanske man iofs, lik Wikipedia, ska gå in och lyfta ut irrelevant text till egna sidor... / Johan

Ja, när ett fält anges på flera olika rader är det antagligen bra att hantera länkgenerering för varje rad separat. /Nils


Johan Ronström 2008-01-28

Halloj! Nu har jag satt in mig lite i det här och börjat rätta låtar och så. Dessutom har vi sett flera praktiska användningar av FolkWikin där nån som frågat oss efter noter på en låt fått svaret "Kolla på FolkWikin om 5!" :-)

 • Som jag pratade med Erik om, angående sidor för oss "användare". Vi vill ju som sagt inte att sidan för Kompositören Johan Ronström ska vara samma som sidan för Wiki-Meta-Användaren Johan Ronström. Men jag upptäckte att pmwikin under Senaste ändringarna länkar till Profiles/JohanRonstr%f6m. Så gör ju också Wikipedia, och det verkar väl bra? Då behövs bara namnen under Historiken länkas till samma sida, och så kan vi börja meta-skriva om oss själva! Dessutom skulle ju Profiles/ vara en lista på alla profil-sidor som finns.
 • Det verkar inte gå att ladda upp .mus-filer (finale). Behöver det alls finnas restriktioner på filtyper (förutom körbara)?
 • När man attachat en fil till en sida verkar den inte gå att ta bort... Hur fungerar sånt?

Och en mindre layoutgrej.. Kan man inte lägg till lite padding mellan li-elementen? Inte minst på den här sidan är det svårläst annars.

Vill man ändra sidans utseende så kan man redigera filen pub/css/local.css /Nils

Jag har inget serverlogin, så jag får väl inte fixa sånt, då? / Johan

Jag har inte heller serverlogin. Men man kan fortfarande ladda ned CSS-filen, ändra och t ex. skicka uppdateringen till någon som har möjlighet att lägga in den. /Nils

Angående låttitlar 2008-02-03

Svensk folkmusiks brist på relevanta låttitlar har debatterats en del i samband med detta wikiprojekt. Skulle inte mycket av problematiken lösas om man i alla kategorilistor och övriga låtlistor använder abcmusic.php för att visa de två första takterna av en låt? Det löser ju i och för sig inte sökning på låttitlar men om vi dessutom kompletterar med frassök så blir det väl rätt komplett? /Jon

Det är iofs en bra idé, men jag kom på efter att vi pratat om det att det kanske kan vara förvirrande för gemene man att få en massa konstiga tecken efter varje låt i listan... Men för oss ABC-rävar vorde det ju guld. Det kanske är en egen lista, eller en option att visa vid en avancerad sökning? En annan modell är att det i den genererade listan står "Springlek efter Fjös Erik (3 st)", som länkar till nån slags genrerad disambiguation-sida, men då tror jag mer på wikipediamodellen, att göra såna sidor själva, "hårdkodade", och att man själv får lägga till 'Det finns fler låtar som heter "Springlek efter Fjös Erik", kolla på "Springlek efter Fjös Erik (olika låtar)"' i alla som heter så. Som här. / Johan

Men borde det inte gå att plocka de två första takterna och köra dem genom notbildsgeneratorn och så får man en liten jpg med noter? Bra idé med disambigoussida, men varför är det bättre med hårdkodade sidor? /Jon

Mja... Jag tror nog mest på hårdkodade sidor (eller snarare användargenererade) för att det oftast verkar bli fler undantag än regel när det gäller det där. Om en låt heter "Låt efter Johan Ronström" och en annan "Polska efter Johan Ronström" och en "Låt efter Johan Rohnström" så skulle man kanske vilja ha dem på en och samma disambigoussida, men ska man autogenerera blir det till att ful-koda med meta-tags inne i varje sida, och man vill ju att systemet ska vara lättförståeligt och konsekvent. När det gäller låtlistan så skulle man ju kunna göra nån liten rolig JS-/CSS-/AJAX-popup med första takterna som noter när man hovrar länken. Typ som här fast mindre störigt.. / Johan

Jo det vore coolt med en hooverlänk. Förresten Johan, jag och Nils funderar på att ha ett litet möte nån gång på Skeppis. Du bor väl också i sthlm så det vore kul att ses alla tre. Maila gärna din epostadress. min står överst på sidan /Jon

Nya funderingar inför site-släpp - 2008-04-27

Som nämnts i diskussionen kring artikeln i spelmannen skulle man gärna vilja ha sidor i stil med "Låtar som lärdes ut i Hovra 2008". Vilken typ av sida skulle det bli? En kategori, eller en meta-sida eller finns nåt annat smart? Vill man länka från låtarnas sidor att de är med i dylika listor? Blir det hysteriskt och oskalbart eller är det intressant för dem som läser en låt-sida? Dessa "list-sidor" är nog enligt mig den (förutom själva låtarna) viktigaste funktionaliteten på sajten. Vill man lyfta fram hur man skapar en sån med templates och dyl?

Sen måste man kanske ta lite tag i det här med ABC-förklaring när man lägger till en låt (eller i alla "?action=edit" som wiki-formateringsrutan)... Och kanske en lite mer extensiv steg-för-steg tutorial för att lägga till låtar (lägga till ABC, ladda upp filer, m.m.)

(*) Angående noteringen om mismatch i numreringen så förstod jag av Erik som att numreringen finns där för att hjälpa till att namnge låtar, men det finns ju inget som hindrar att man namnger låtar precis vad man vill. denna eller denna t.ex. (det finns ju inte 509 låtar, men låten heter 509'an). Är det ett problem?

 / Johan

Jag vet inte riktigt heller vad det finns för möjligheter, man kanske skulle kolla PM-wiki-dokumentationen. Kategori är helt klart möjligt men då borde det finnas ett parallellt kategoriträd med dessa kategorier så de inte blandas med grundkategorierna, landskap, tonart, låttyp etc.

bättre abc-förklaringar är säkert bra. Svårt att säga vad som saknas. Man kanske skulle be någon nybörjare kolla igenom det hela för att se om de fattar.

Problemet med låtsidor som inte är numrerade är om man skulle behöva byta namn på låten. Då är det lite svårt att byta namn på sidan. T.ex. om man lägger till "polska efter olle persson" och sedan lägger någon annan upp massor av polskor efter olle svensson och den första kanske måste benämnas "polska efter olle persson, nr x i svenska låtar". Då är det svårt om sidan inte är numrerad. /Jon

Jo, det är ju klart.. men om sidan ändå ska heta något arbitrary så spelar det ju föga roll om det är 509 eller "låten" istället för det autogenererade numret, även om det är förvirrande...

Och angående det där med kategorier så pratade jag med Erik om det i Hovra och det verkar lösa sig självt. Skulle behöva prata igenom hur bakåtlänkningen ska se ut, bara, men det verkade också ganska givet när vi pratade om det.. / Johan

2008-05-31: Jag råkade skapa två felaktiga kategorier. Skulle någon med rättigheter kunna ta bort http://www.folkwiki.se/Kategori/57L%c3%a5terEfterByss-Kalle och http://www.folkwiki.se/Kategori/57L%ef%bf%bdtarEfterByss-Kalle / Nils

2008-07-24 Taggarna i somliga av låtarna skiljer sej lite från mallen. Kanske en instruktion om hur man ska tagga för att få bästa sökbarhet vore lämplig? /Patrik Månsson, Röstånga Har du något exempel på låt som skiljer sig från mallen?

2008-09-02 Ett tips till alla som tänker skapa låtlistor: Som standard visas sidnamnen istället för låttiteln om man anger länkar i stil med [[Musik/130]]. Istället för att då upprepa låtens titel vilket både är jobbigt och skapar problem med synkronisering av data, kan man använda syntaxen [[Musik/130|+]], dvs. lägg till |+ i länken så kommer automatiskt låtens titel att användas.

2008-10-01 Hur finner man de senaste ändringarna för hela sajten?
Länken http://www.folkwiki.se/Meta/RecentChanges tar ex inte med nya låtar eller ändringar i låtar. %red% Senaste ändringar fungerar för varje del av folkwiki för sig; om du går in under 'alla låtar', eller är på en låt, så befinner du dig under /Musik, och 'senaste ändringar' hittar vad du söker. Se också http://www.folkwiki.se/Musik/RecentChanges. (Kan nog behöva beskrivas någonstans.)\Jonas
Tack, synd att man inte kan se ändringarna samlat på en sida.

2008-10-02 Om man ska ange D: (Diskografi) - Måste notbilden/ABC-uppteckningen vara en direkt avbild från den aktuella inspelningen eller räcker det att låten finns med på skivan, men kanske i en annan form?

2008-10-05 Hur skapar man låtlistor? (Patrik M)

Det var spelmansstämma i Markaryd igår. Eftersom jag är nybörjare sökte jag på nätet efter allspelslåtarna för att kunna öva i lugn och ro men hittade inte dem. Min partner fick idén att man skulle kunna lägga in allspelslistor på folwiki i förväg, vilket jag tycker vore mycket bra. För den som håller allspelet är/blir folwiki rena smörgåsbordet och vips! så har man plockat ihop sin lista, den som vill hitta allspelslåtar gör det bums och man får en komplett logg över tidigare års listor. Folkwiki går en lysande framtid till mötes i vilket fall men att erbjuda stämmors listor över allspelslåtar skulle kankse locka ännu mer besökare. Men hur gör man en lista? Jag har inte lyckats klura ut det...
Vet inte om detta är rätt sätt, men det tycks funka att knappa in namnet i adressfältet, ex. http://www.folkwiki.se/Lista/Markaryd-2008 så får du en fråga om du vill skapa sidan. För att sedan lägga in länkarna till låtarna, se tipsen här ovan.
Är det OK om man skapar en låtlista för ex Svenska Låtar, Dalsland och där lägger låtarna i nummerordning?
Tack, C-G, det fungerade perfekt! Jag lägger upp ett par listor till under kvällen. Är nyfiken på om det kan bli någon nytta med det. Men jag tror att man bör ta sej en funderare om man ska lägga upp SvL som kategori eller lista. Och om man då ska lägga upp 24 kategorier eller listor? Det var lite det jag hade i kikaren i mitt inlägg ovan om "taggning". Kanske webmästarna kan rekommendera en metod?
Jag tycker det låter som en utmärkt idé att skapa låtlistor för ex delar av Svenska låtar. De kan då listas i nummerordning, och eventuellt med de låtar som fattas med i listan. Det är ingen konflikt med Svenska låtar, där listan ju är automatgenererad. Bra listor Patrik.\Jonas B

2008-10-08 Kategorin OvrigaSkandinavien och Danmark

I min experimentlusta har jag lagt upp kategorin OvrigaSkandinavien i vilket jag låtit Danmark ingå. Sedan var planen att lägga in den danska tvåtaktspolskan "Engels Pols" i denna och konstatera at den blå sammanfattande rutan skulle innehålla "Boes, Århus amt, Danmark" men där gick jag bet! behövs det någon annan slags programmering av websajten för att det ska funka? Tonarter, låttyp, landskap m.m. kopplas ju automatiskt. Hälsningar Patrik M

2008-10-08 Nyhetsflöden (RSS, Atom, XML) vore bra att ha så man lättare ser vad som är nytt och ändrat.

2008-10-09 Förslag till nya funktioner

Presenteras i helt oprioriterad ordning. Vissa är antagligen omöjliga medan andra kanske kunde komma på tapeten? Mvh Patrik Månsson

 • Dagens låt - startar automatiskt när man hamnar på sidan
 • Nyheter/skvaller med folkmusikanknytning
 • Veckans musiker - bild, biografi
 • Folkmusikens historia med tonsättare och exempel på låtar.
 • Slumpa fram en not som Svenskt Visarkiv (http://www.smus.se/earkiv/fmk/) och wikipedia.org
 • Option "spela upp automatiskt" när en not visas. Kunde kanske läggas i en cookie
 • Fler nivåer i regionsindelning? Dvs man ska kunna klicka sej ner till enskild ort.
 • Kalender för stämmor, konserter m.m.

För att det ska fungera måste föreningar, arrangörer huvudsakligen lägga in dessa på folkwiki själv annars sitter man fast i ett träsk av administration. Ännu snyggare vore förstås en dynamisk koppling till andra spelmanssajter men det är nog inte realistiskt idag.

 • Register över aktiva spelmän och orkestrar med kontakt info.

Se kommentar till Kalender

 • Försäljning av CD, noter m.m.

2008-10-16 Jag saknar en viktig funktion!

Jag och säkerligen många andra samlar låtar i abc-filer som innehåller fler än 1 låt. Det vore bekvämt att kunna ladda upp abc-filer i stället för att klippa ur och klistra in låtar. Se den här filen som exempel: http://www.drone.se/SvL_Blekinge.abc Vill gärna dela med mig av mina abc-koder på folkwikin, men att lägga in alla låtar i filen, en i taget verkar onödigt krångligt! Olle Paulsson Att ladda in många låtar samtidigt låter som en toppenidé. Men hur kan man undvika dubletter? Ju flera låtar på wikin, ju större blir risken. Ett annat litet bekymmer är mappningen av fält som inte alltid stämmer (dvs taggarna O:, N:, S: osv). Patrik M

2008-11-02 Namnsdagar, en låtlista sorterad efter datum med länkar till låtar associerade med namnen för respektive dag. Kan det vara något? På startsidan kan man sedan automatiskt visa dagens namnsdagslåtar, men det är kanske svårt att implementera. Öh, hur menar du /Jon Magnusson Mja, hur ska jag förklara det på ett annat sätt ... Förnamn förekommer i låtars titel och det finns dedikerade dagar för många namn (namnsdagar). Låt säga att Perla har namnsdag idag, då kan man lista Till Perla och ev andra låtar med det namnet i titeln. Många knasiga idéer blir det :)

2008-11-08 Ackord. Det vore bra om kategorien fylldes på automatiskt istället för att man anger manuellt att låten innehåller ackord. Jo det vore onekligen bra. Får fundera hur man kan lösa det /Jon Magnusson

2008-11-10 Begränsningar vid utskrift!? Är det max 10 rader? Se Spelmansvals där notutskriften blev kapad. Komprimerade nötterna så gick det att få med hela låten ...

2008-11-20 ABCexplorer. Det finns andra än detta program, men jag tycker ABCexplorer är alldeles för undanskymt med tanke på hur viktigt det är i sammanhanget och det kostar ju inget. När jag höll på med ABC för ett antal år sedan fanns inte alla dessa samlade funktioner i ett program utan man fick använda flera. Om man kan locka fler att använda det för att skriva ABC-noter, se notutskriften i realtid och lyssna på midi-musiken kommer det antagligen fler bidrag också.

2008-12-04 Punkter. Om man skriver E.V. Bergsman (med punkter) i fältet C syns inte namnet.

2008-12-19 Överblick över låtstarter. Vi borde så småningom försöka få till ett system med miniatyrbilder för de första takterna i varje repris. Jag hittade Karin Myers webbsida som jag tror skulle kunna tjäna som modell. Det kan förstås finnas flera notbilder på en och samma sida, men vi kanske associera varje musiksida med en miniatyr av den första notbilden. Personligen tycker jag även att det vore ypperligt med ett system för mp3-inspelningar (de behöver ju inte nödvändigtvis lagras på folkwiki.se). Kommentarer? /Nils L

till:
2008-12-24 17:39 av 81.232.86.154 -
Ändrade rader 17-75 från

Att göra (viktigast) *Bestäm lanseringsdatum. Enligt spelmannenredaktionen så kommer de att publicera en artikel i nästa nummer som kommer den 1:a oktober. Kan man göra något jippo på Linköpingsfestivalen för att ytterligare lansera wikin? Nu är den lanserad!

 • Styr up metawikin. Hur hanterar vi förslag och strukturerar arbete och kommentarer?
 • Ordna så att det går att läsa in hela abc-filer
 • Låtmallen borde ändras så att texten "mall till ny låt" tas bort
 • Det borde finnas användarkonton (tycker Jon)
 • Hur extraheras geografikategorierna ur koden. Det funkar för landskap men inte för t.ex. Norge. Jämför den mot en lista med geografiska områden? I sådana fall borde listan kanske vara editerbar. Den jämför med en hårdkodad lista. Det skulle tyvärr bli alltför mycket overhead om listan skulle vara en Wiki-sida. /Erik
 • Det verkar finnas en mismatch mellan nummerserien och antal låtar. Några låtar måste vara nummerlösa. (* Johan) En del låtar har inte nummer utan namn (t ex Slipstenspolska). Det är knappast nåt problem egentligen.
 • Hur står det till med sajtsäkerheten? Hur utsatta är vi för spamattacker eller bottar som tar bort sidor?

Att göra (önskemål)

 • Det vore kul att kunna slumpa fram en låt.
 • Går det att fixa underkategorier ex slängpolska som också är en polska. Klickar man på polskor bör även alla slängpolskor finnas i listan. Se t.ex. Lackströms polska
 • Gör framsidan tydligare
 • Förbättra texter om abc
 • Förbättra texten om konvertering
 • Kul om det kunde stå hur många låtar som ingår i varje kategori på kategorisidan
 • Trycker man "Lägg till låt" i vänstermenyn kommer man till en till synes onödig sida och får trycka på en knapp igen.
 • Låtlistorna kan kompletteras med notbilder med de två första takterna i varje låt Erik 2008-12-22
 • Gör låttitlarna sökbara från Google. Det är de! Googla på "ljunggrens låga" t ex!

Framtida önskemål

 • Möjlighet att generera flersidig PDF med de två första takterna i alla låtar i en låtlista
 • Möjlighet att generera flersidig PDF med alla låtar i en låtlista i sin helhet, som ett nothäfte.
 • Sökmöjlighet på fraser i musiken
 • Versionsjämförelser
  Vad innebär detta i praktiken? /NL
  Jag tänker mig att wikin automatiskt skall kunna länka ihop låtar som är väldigt lika varandra och uppenbarligen varianter på samma låt /Jon
 • Schysst om det gick att välja multipla kategorier t.ex. låtar i Dm från Dalarna
 • Bra om två första takterna kunde visas i alla listor med låtar

Åtgärdade problem

 • Bokstavsordningen i listan alla låtar verkar ha slutat fungera fungerar för mig 2008-09-02 så jag flyttar punkten till åtgärdat. /Nils
 • Möjlighet att skapa en egen sida med sin repertoir
  Åtgärdat i.o.m. införandet av låtlistor 2008-05-09
 • Förändra sökfunktionen så den visar titel istället för låtnummer
 • Korrigera så att det är titel (även automatgenererad) och inte nummer som visas t.ex. i listan alla låtar
 • Vore kul med en lista över de 5 eller 10 nyaste låtarna, kanske på framsidan - gjort /Nils
 • Låtarna bör ha ett formellt namn som baseras på en nummerserie istället för det egentliga namnet.När en ny låt genereras genereras en låt med namn X med ett Title-fält fyllt med det låtnamn man angivit . Då blir det enklare att ändra hantera låtar som inte heter mer än polska. Då kan man senare ändra låtnamn lättare.
  Åtgärdat 080113
 • Undersök varför Internet Explorer ej klarar abc-titlar med åäö
  Svar: felen med å ä ö i filnamn beror på att koden i abcmusic.php inte använder urlencode på filnamnen innan den matar ut länkarna (se de sista raderna i abcmusic.php). /Nils
  Åtgärdande kod är nu överlagd i skarp miljö
  Jag har inte IE och kan därför inte testa, men är det inte två problem här? Dels tydligen ett problem med titlar på Wiki-sidor (som jag inte kände till, var det verkligen så att det inte funkade?). Dels ett problem med att den genererade notbilden inte klarade av åäö i T-fältet, om sidan postades i IE. Är även detta problem åtgärdat? Jag har nyligen jobbat mycket med abc2ps, och man kan få den att tolka input som Latin1 (ISO-8859-1) med hjälp av -L1 på kommandoraden. Däremot klarar den inte Unicode i någon form, så det är ingen idé att försöka med det utan att patcha abcm2ps / Erik
  Jag har inte heller IE tillgängligt just nu, men om det är så att problemet är specifikt för IE så är det väl snarast ett problem med teckenkodning i browsern - kanske kräver några ändringar i HTML-koden. Jag lade till -L1-flaggan i filen abcmusic.php som genererar notbilderna, men jag tror att den inställningen skrivs över av inställningen på rad 49 i local/config.php. Någon som har möjlighet att ändra den filen får gärna lägga till -L1 där. /Nils
 • Undersök varför rutan till höger ligger under abc-filen om skärmen är liten
  Svar: om tabellrutans align=right ersätts med class=rfloat verkar det fungera. /Nils
  Jag tycker vi bör kolla om det finns något bättre sätt att formatera det hela. Om det är långa namn eller meningar i något fält så blir info-rutan väldigt bred, och det ser rätt fult ut. Kanske ska info ligga under noterna? Eller ska tabellen ha en fast bredd? Eller ska den vara "utfällbar" med ett enkelt JavaScript? / Erik
  Fast bredd är nu implementerad. /Nils
 • Ta bort Kategori/Stämma från listan Alla låtar
 • Hur genererar man kategoriinfo ur abc-filen?
  Förslag: kanske kunde man använda första matchande ordet i A-fältet som landskap, och K- och R-fälten för tonart respektive låttyp. Wiki-länkar till rätt kategorier skulle kunna genereras automatiskt (den biten kan jag nog fixa utan större problem). Spelman är dock värre - jag vet inte om det finns något abc-fält som svarar mot det. Är förresten inte ens säker på vad som menas - är spelmannen den som låten är av/efter eller är det personen som lärt ut låten? /Nils
  Kategorierna är inte standardiserade, och inte heller tänkta att vara enhetliga. För abc-fälten finns däremot en någorlunda precis beskrivning, se ABC-standarden. K och R är till för tonart resp låttyp, inget att diskutera! Söka efter landskap i A är fyndigt, verkar funka bra. Dock kanske man vill visa hela A, men bara länka landskapet? Spelman var tänkt att användas för en spelman som inte är upphovsman till en låt, men ändå brukar associeras med låten - framför allt i syfte att identifiera en låt och möjliggöra bättre sökningar. S-fältet är det som kommer närmast, men observera att det kan innehålla mer än bara ett namn! Se standarden. / Erik
  Känd genom är om en låt förknippas starkt med en grupp eller spelman som gjort den känd för en bred allmänhet. Inte bara att jag lärt mig den av Nisse Persson alltså
  Bra kommentar om att hela A-fältet borde visas. Behövs verkligen Känd genom? Jag och Jon resonerade som så att det i de flesta fall då handlar om skivor och då kan man ange det i D-fältet (diskografi). Vad tror du om det? Angående Spelman så skickade jag ett förslag till Jon där man använder C-fältet både för låtskrivare och för historiska spelmän som har fört låten i tradition och att skillnaden anges med orden av och efter. På detta vis skulle det räcka med de standardiserade abc-fälten. Vad tror du? /Nils
 • Skriv artikel till typ Spelmannen artikelförslag spelmannen. Nästa manusstopp är 1/5 och nästa tidning kommer ca 1/6. Jag tycker att vi sätter detta som officiellt lanseringsdatum. Då har vi 3 månader på oss att göra det som behöver göras. Borde vara möjligt.
till:

Diskussioner

Att göra

2008-12-22 14:22 av Erik Ronström -
Ändrad rad 18 från
 • Bestäm lanseringsdatum. Enligt spelmannenredaktionen så kommer de att publicera en artikel i nästa nummer som kommer den 1:a oktober. Kan man göra något jippo på Linköpingsfestivalen för att ytterligare lansera wikin?
till:

*Bestäm lanseringsdatum. Enligt spelmannenredaktionen så kommer de att publicera en artikel i nästa nummer som kommer den 1:a oktober. Kan man göra något jippo på Linköpingsfestivalen för att ytterligare lansera wikin? Nu är den lanserad!

Ändrad rad 23 från
 • Hur extraheras geografikategorierna ur koden. Det funkar för landskap men inte för t.ex. Norge. Jämför den mot en lista med geografiska områden? I sådana fall borde listan kanske vara editerbar. Den jämför med en hårdkodad lista. Det borde vara möjligt att läsa in en sida som lista. Ska kolla upp det vid tillfälle. /Erik
till:
 • Hur extraheras geografikategorierna ur koden. Det funkar för landskap men inte för t.ex. Norge. Jämför den mot en lista med geografiska områden? I sådana fall borde listan kanske vara editerbar. Den jämför med en hårdkodad lista. Det skulle tyvärr bli alltför mycket overhead om listan skulle vara en Wiki-sida. /Erik
Ändrad rad 36 från
 • Låtlistorna kan kompletteras med notbilder med de två första takterna i varje låt
till:
 • Låtlistorna kan kompletteras med notbilder med de två första takterna i varje låt Erik 2008-12-22
Ändrad rad 47 från
 • Bra om två första takterna kunde visas i alla listor med låtar
till:
 • Bra om två första takterna kunde visas i alla listor med låtar
2008-12-19 15:48 av Nils L - Lade till punkt om "Överblick över låtstarter"
Ändrade rader 267-269 från

2008-12-04 Punkter. Om man skriver E.V. Bergsman (med punkter) i fältet C syns inte namnet.

till:

2008-12-04 Punkter. Om man skriver E.V. Bergsman (med punkter) i fältet C syns inte namnet.

2008-12-19 Överblick över låtstarter. Vi borde så småningom försöka få till ett system med miniatyrbilder för de första takterna i varje repris. Jag hittade Karin Myers webbsida som jag tror skulle kunna tjäna som modell. Det kan förstås finnas flera notbilder på en och samma sida, men vi kanske associera varje musiksida med en miniatyr av den första notbilden. Personligen tycker jag även att det vore ypperligt med ett system för mp3-inspelningar (de behöver ju inte nödvändigtvis lagras på folkwiki.se). Kommentarer? /Nils L

2008-12-04 15:57 av C-G Magnusson -
Ändrade rader 265-267 från

2008-11-20 ABCexplorer. Det finns andra än detta program, men jag tycker ABCexplorer är alldeles för undanskymt med tanke på hur viktigt det är i sammanhanget och det kostar ju inget. När jag höll på med ABC för ett antal år sedan fanns inte alla dessa samlade funktioner i ett program utan man fick använda flera. Om man kan locka fler att använda det för att skriva ABC-noter, se notutskriften i realtid och lyssna på midi-musiken kommer det antagligen fler bidrag också.

till:

2008-11-20 ABCexplorer. Det finns andra än detta program, men jag tycker ABCexplorer är alldeles för undanskymt med tanke på hur viktigt det är i sammanhanget och det kostar ju inget. När jag höll på med ABC för ett antal år sedan fanns inte alla dessa samlade funktioner i ett program utan man fick använda flera. Om man kan locka fler att använda det för att skriva ABC-noter, se notutskriften i realtid och lyssna på midi-musiken kommer det antagligen fler bidrag också.

2008-12-04 Punkter. Om man skriver E.V. Bergsman (med punkter) i fältet C syns inte namnet.

2008-11-20 20:58 av C-G Magnusson -
Ändrade rader 258-259 från

Öh, hur menar du /Jon Magnusson

till:

Öh, hur menar du /Jon Magnusson Mja, hur ska jag förklara det på ett annat sätt ... Förnamn förekommer i låtars titel och det finns dedikerade dagar för många namn (namnsdagar). Låt säga att Perla har namnsdag idag, då kan man lista Till Perla och ev andra låtar med det namnet i titeln. Många knasiga idéer blir det :)

Ändrade rader 263-265 från

2008-11-10 Begränsningar vid utskrift!? Är det max 10 rader? Se Spelmansvals där notutskriften blev kapad. Komprimerade nötterna så gick det att få med hela låten ...

till:

2008-11-10 Begränsningar vid utskrift!? Är det max 10 rader? Se Spelmansvals där notutskriften blev kapad. Komprimerade nötterna så gick det att få med hela låten ...

2008-11-20 ABCexplorer. Det finns andra än detta program, men jag tycker ABCexplorer är alldeles för undanskymt med tanke på hur viktigt det är i sammanhanget och det kostar ju inget. När jag höll på med ABC för ett antal år sedan fanns inte alla dessa samlade funktioner i ett program utan man fick använda flera. Om man kan locka fler att använda det för att skriva ABC-noter, se notutskriften i realtid och lyssna på midi-musiken kommer det antagligen fler bidrag också.

2008-11-18 12:27 av Jon Magnusson -
Ändrade rader 258-259 från
till:

Öh, hur menar du /Jon Magnusson

Tillförd rad 261

Jo det vore onekligen bra. Får fundera hur man kan lösa det /Jon Magnusson

2008-11-10 22:25 av C-G Magnusson -
Ändrade rader 259-261 från

2008-11-08 Ackord. Det vore bra om kategorien fylldes på automatiskt istället för att man anger manuellt att låten innehåller ackord.

till:

2008-11-08 Ackord. Det vore bra om kategorien fylldes på automatiskt istället för att man anger manuellt att låten innehåller ackord.

2008-11-10 Begränsningar vid utskrift!? Är det max 10 rader? Se Spelmansvals där notutskriften blev kapad.

2008-11-08 10:41 av C-G Magnusson -
Tillförd rad 259

2008-11-08 Ackord. Det vore bra om kategorien fylldes på automatiskt istället för att man anger manuellt att låten innehåller ackord.

2008-11-02 14:31 av C-G Magnusson -
Ändrad rad 257 från
till:

2008-11-02 Namnsdagar, en låtlista sorterad efter datum med länkar till låtar associerade med namnen för respektive dag. Kan det vara något? På startsidan kan man sedan automatiskt visa dagens namnsdagslåtar, men det är kanske svårt att implementera.

2008-10-22 15:55 av 148.177.129.210 -
Ändrad rad 255 från

Att ladda in många låtar samtidigt låter som en toppenidé. Men hur kan man undvika dubletter? Ju flera låtar på wikin, ju större blir risken. Patrik M

till:

Att ladda in många låtar samtidigt låter som en toppenidé. Men hur kan man undvika dubletter? Ju flera låtar på wikin, ju större blir risken. Ett annat litet bekymmer är mappningen av fält som inte alltid stämmer (dvs taggarna O:, N:, S: osv). Patrik M

2008-10-22 08:17 av 83.137.8.60 -
Tillförd rad 29
 • Det vore kul att kunna slumpa fram en låt.
2008-10-20 21:09 av 83.209.45.18 -
Ändrad rad 254 från
till:

Att ladda in många låtar samtidigt låter som en toppenidé. Men hur kan man undvika dubletter? Ju flera låtar på wikin, ju större blir risken. Patrik M

2008-10-16 23:34 av 79.142.212.193 -
Tillförda rader 247-253

2008-10-16 Jag saknar en viktig funktion!

Jag och säkerligen många andra samlar låtar i abc-filer som innehåller fler än 1 låt. Det vore bekvämt att kunna ladda upp abc-filer i stället för att klippa ur och klistra in låtar. Se den här filen som exempel: http://www.drone.se/SvL_Blekinge.abc Vill gärna dela med mig av mina abc-koder på folkwikin, men att lägga in alla låtar i filen, en i taget verkar onödigt krångligt! Olle Paulsson

2008-10-10 15:32 av Patrik Månsson -
Borttagen rad 246
 • Länkar
2008-10-09 13:37 av Patrik Månsson -
Ändrade rader 233-234 från

Presenteras i helt oprioriterad ordning. Vissa är antagligen omöjliga medan andra kanske kunde komma på tapeten?

till:

Presenteras i helt oprioriterad ordning. Vissa är antagligen omöjliga medan andra kanske kunde komma på tapeten? Mvh Patrik Månsson

Ändrad rad 239 från
 • Slumpa fram en not som visarkiv och wikipedia
till:
 • Slumpa fram en not som Svenskt Visarkiv (http://www.smus.se/earkiv/fmk/) och wikipedia.org
Ändrad rad 243 från

För att det ska fungera måste föreningar, arrangörer huvudskaligen lägga in dessa på folkwiki själv annars sitter man fast i ett träsk av administration. Ännu snyggare vore förstås en dynamisk koppling till andra spelmanssajter men det är nog inte realistiskt idag.

till:

För att det ska fungera måste föreningar, arrangörer huvudsakligen lägga in dessa på folkwiki själv annars sitter man fast i ett träsk av administration. Ännu snyggare vore förstås en dynamisk koppling till andra spelmanssajter men det är nog inte realistiskt idag.

Tillförd rad 247
 • Länkar
2008-10-09 13:35 av Patrik Månsson -
Ändrade rader 230-250 från

2008-10-08 Nyhetsflöden (RSS, Atom, XML) vore bra att ha så man lättare ser vad som är nytt och ändrat.

till:

2008-10-08 Nyhetsflöden (RSS, Atom, XML) vore bra att ha så man lättare ser vad som är nytt och ändrat.

2008-10-09 Förslag till nya funktioner

Presenteras i helt oprioriterad ordning. Vissa är antagligen omöjliga medan andra kanske kunde komma på tapeten?

 • Dagens låt - startar automatiskt när man hamnar på sidan
 • Nyheter/skvaller med folkmusikanknytning
 • Veckans musiker - bild, biografi
 • Folkmusikens historia med tonsättare och exempel på låtar.
 • Slumpa fram en not som visarkiv och wikipedia
 • Option "spela upp automatiskt" när en not visas. Kunde kanske läggas i en cookie
 • Fler nivåer i regionsindelning? Dvs man ska kunna klicka sej ner till enskild ort.
 • Kalender för stämmor, konserter m.m.

För att det ska fungera måste föreningar, arrangörer huvudskaligen lägga in dessa på folkwiki själv annars sitter man fast i ett träsk av administration. Ännu snyggare vore förstås en dynamisk koppling till andra spelmanssajter men det är nog inte realistiskt idag.

 • Register över aktiva spelmän och orkestrar med kontakt info.

Se kommentar till Kalender

 • Försäljning av CD, noter m.m.
2008-10-08 20:18 av C-G Magnusson -
Ändrade rader 228-230 från

I min experimentlusta har jag lagt upp kategorin OvrigaSkandinavien i vilket jag låtit Danmark ingå. Sedan var planen att lägga in den danska tvåtaktspolskan "Engels Pols" i denna och konstatera at den blå sammanfattande rutan skulle innehålla "Boes, Århus amt, Danmark" men där gick jag bet! behövs det någon annan slags programmering av websajten för att det ska funka? Tonarter, låttyp, landskap m.m. kopplas ju automatiskt. Hälsningar Patrik M

till:

I min experimentlusta har jag lagt upp kategorin OvrigaSkandinavien i vilket jag låtit Danmark ingå. Sedan var planen att lägga in den danska tvåtaktspolskan "Engels Pols" i denna och konstatera at den blå sammanfattande rutan skulle innehålla "Boes, Århus amt, Danmark" men där gick jag bet! behövs det någon annan slags programmering av websajten för att det ska funka? Tonarter, låttyp, landskap m.m. kopplas ju automatiskt. Hälsningar Patrik M

2008-10-08 Nyhetsflöden (RSS, Atom, XML) vore bra att ha så man lättare ser vad som är nytt och ändrat.

2008-10-08 12:38 av Patrik Månsson -
Ändrade rader 225-228 från

Jag tycker det låter som en utmärkt idé att skapa låtlistor för ex delar av Svenska låtar. De kan då listas i nummerordning, och eventuellt med de låtar som fattas med i listan. Det är ingen konflikt med Svenska låtar, där listan ju är automatgenererad. Bra listor Patrik.\Jonas B

till:

Jag tycker det låter som en utmärkt idé att skapa låtlistor för ex delar av Svenska låtar. De kan då listas i nummerordning, och eventuellt med de låtar som fattas med i listan. Det är ingen konflikt med Svenska låtar, där listan ju är automatgenererad. Bra listor Patrik.\Jonas B

2008-10-08 Kategorin OvrigaSkandinavien och Danmark

I min experimentlusta har jag lagt upp kategorin OvrigaSkandinavien i vilket jag låtit Danmark ingå. Sedan var planen att lägga in den danska tvåtaktspolskan "Engels Pols" i denna och konstatera at den blå sammanfattande rutan skulle innehålla "Boes, Århus amt, Danmark" men där gick jag bet! behövs det någon annan slags programmering av websajten för att det ska funka? Tonarter, låttyp, landskap m.m. kopplas ju automatiskt. Hälsningar Patrik M

2008-10-07 21:51 av Jonas Brunskog -
Ändrad rad 225 från

Jag tycker det låter som en utmärkt idé att skapa låtlistor för ex delar av Svenska låtar. De kan då listas i nummerordning, och eventuellt med de låtar som fattas med i listan. Det är ingen konflikt med Kategori\Svenska låtar, där listan ju är automatgenererad. Bra listor Patrik.\Jonas B

till:

Jag tycker det låter som en utmärkt idé att skapa låtlistor för ex delar av Svenska låtar. De kan då listas i nummerordning, och eventuellt med de låtar som fattas med i listan. Det är ingen konflikt med Svenska låtar, där listan ju är automatgenererad. Bra listor Patrik.\Jonas B

2008-10-07 21:49 av Jonas Brunskog -
Ändrad rad 225 från

Jag tycker det låter som en utmärkt idé att skapa låtlistor för ex delar av Svenska låtar. De kan då listas i nummerordning, och eventuellt med de låtar som fattas med i listan. Det är ingen konflikt med Kategori\Svenska låter, där listan ju är automatgenererad. Bra listor Patrik.\Jonas B

till:

Jag tycker det låter som en utmärkt idé att skapa låtlistor för ex delar av Svenska låtar. De kan då listas i nummerordning, och eventuellt med de låtar som fattas med i listan. Det är ingen konflikt med Kategori\Svenska låtar, där listan ju är automatgenererad. Bra listor Patrik.\Jonas B

2008-10-07 21:48 av Jonas Brunskog -
Ändrade rader 224-225 från

Tack, C-G, det fungerade perfekt! Jag lägger upp ett par listor till under kvällen. Är nyfiken på om det kan bli någon nytta med det. Men jag tror att man bör ta sej en funderare om man ska lägga upp SvL som kategori eller lista. Och om man då ska lägga upp 24 kategorier eller listor? Det var lite det jag hade i kikaren i mitt inlägg ovan om "taggning". Kanske webmästarna kan rekommendera en metod?

till:

Tack, C-G, det fungerade perfekt! Jag lägger upp ett par listor till under kvällen. Är nyfiken på om det kan bli någon nytta med det. Men jag tror att man bör ta sej en funderare om man ska lägga upp SvL som kategori eller lista. Och om man då ska lägga upp 24 kategorier eller listor? Det var lite det jag hade i kikaren i mitt inlägg ovan om "taggning". Kanske webmästarna kan rekommendera en metod?
Jag tycker det låter som en utmärkt idé att skapa låtlistor för ex delar av Svenska låtar. De kan då listas i nummerordning, och eventuellt med de låtar som fattas med i listan. Det är ingen konflikt med Kategori\Svenska låter, där listan ju är automatgenererad. Bra listor Patrik.\Jonas B

2008-10-05 21:43 av Patrik Månsson -
Tillförd rad 224

Tack, C-G, det fungerade perfekt! Jag lägger upp ett par listor till under kvällen. Är nyfiken på om det kan bli någon nytta med det. Men jag tror att man bör ta sej en funderare om man ska lägga upp SvL som kategori eller lista. Och om man då ska lägga upp 24 kategorier eller listor? Det var lite det jag hade i kikaren i mitt inlägg ovan om "taggning". Kanske webmästarna kan rekommendera en metod?

2008-10-05 20:23 av C-G Magnusson -
Ändrade rader 221-222 från

Men hur gör man en lista? Jag har inte lyckats klura ut det...

till:

Men hur gör man en lista? Jag har inte lyckats klura ut det...
Vet inte om detta är rätt sätt, men det tycks funka att knappa in namnet i adressfältet, ex. http://www.folkwiki.se/Lista/Markaryd-2008 så får du en fråga om du vill skapa sidan. För att sedan lägga in länkarna till låtarna, se tipsen här ovan.
Är det OK om man skapar en låtlista för ex Svenska Låtar, Dalsland och där lägger låtarna i nummerordning?

2008-10-05 11:57 av Patrik Månsson -
Ändrad rad 220 från

Det var spelmansstämma i Markaryd igår. Eftersom jag är nybörjare sökte jag på nätet efter allspelslåtarna för att kunna öva i lugn och ro men hittade inte dem. Min partner (som spelar blockflöjt) fick idén att man skulle kunna lägga in allspelslistor på folkiki i förväg, vilket jag tycker är en lysande idé. För den som håller allspelet är/blir folwiki rena smörgåsbordet och vips! så har man plockat ihop sin lista, den som vill hitta allspelslåtar gör det bums och man får en komplett logg över tidigare års listor. Folkwiki går en lysande framtid till mötes i vilket fall men att erbjuda stämmors listor över allspelslåtar skulle locka ännu mer folk.

till:

Det var spelmansstämma i Markaryd igår. Eftersom jag är nybörjare sökte jag på nätet efter allspelslåtarna för att kunna öva i lugn och ro men hittade inte dem. Min partner fick idén att man skulle kunna lägga in allspelslistor på folwiki i förväg, vilket jag tycker vore mycket bra. För den som håller allspelet är/blir folwiki rena smörgåsbordet och vips! så har man plockat ihop sin lista, den som vill hitta allspelslåtar gör det bums och man får en komplett logg över tidigare års listor. Folkwiki går en lysande framtid till mötes i vilket fall men att erbjuda stämmors listor över allspelslåtar skulle kankse locka ännu mer besökare.

2008-10-05 11:18 av Patrik Månsson -
Ändrad rad 219 från

2008-10-05 Hur skapar man låtlistor?

till:

2008-10-05 Hur skapar man låtlistor? (Patrik M)

2008-10-05 11:17 av Patrik Månsson -
Tillförda rader 218-222

2008-10-05 Hur skapar man låtlistor?

Det var spelmansstämma i Markaryd igår. Eftersom jag är nybörjare sökte jag på nätet efter allspelslåtarna för att kunna öva i lugn och ro men hittade inte dem. Min partner (som spelar blockflöjt) fick idén att man skulle kunna lägga in allspelslistor på folkiki i förväg, vilket jag tycker är en lysande idé. För den som håller allspelet är/blir folwiki rena smörgåsbordet och vips! så har man plockat ihop sin lista, den som vill hitta allspelslåtar gör det bums och man får en komplett logg över tidigare års listor. Folkwiki går en lysande framtid till mötes i vilket fall men att erbjuda stämmors listor över allspelslåtar skulle locka ännu mer folk. Men hur gör man en lista? Jag har inte lyckats klura ut det...

2008-10-02 09:56 av C-G Magnusson -
Ändrade rader 214-217 från

Länken http://www.folkwiki.se/Meta/RecentChanges tar ex inte med nya låtar eller ändringar i låtar. %red% Senaste ändringar fungerar för varje del av folkwiki för sig; om du går in under 'alla låtar', eller är på en låt, så befinner du dig under /Musik, och 'senaste ändringar' hittar vad du söker. Se också http://www.folkwiki.se/Musik/RecentChanges. (Kan nog behöva beskrivas någonstans.)\Jonas

till:

Länken http://www.folkwiki.se/Meta/RecentChanges tar ex inte med nya låtar eller ändringar i låtar. %red% Senaste ändringar fungerar för varje del av folkwiki för sig; om du går in under 'alla låtar', eller är på en låt, så befinner du dig under /Musik, och 'senaste ändringar' hittar vad du söker. Se också http://www.folkwiki.se/Musik/RecentChanges. (Kan nog behöva beskrivas någonstans.)\Jonas
Tack, synd att man inte kan se ändringarna samlat på en sida.

2008-10-02 Om man ska ange D: (Diskografi) - Måste notbilden/ABC-uppteckningen vara en direkt avbild från den aktuella inspelningen eller räcker det att låten finns med på skivan, men kanske i en annan form?

2008-10-01 21:33 av Jonas Brunskog -
Ändrad rad 214 från

Länken http://www.folkwiki.se/Meta/RecentChanges tar ex inte med nya låtar eller ändringar i låtar.

till:

Länken http://www.folkwiki.se/Meta/RecentChanges tar ex inte med nya låtar eller ändringar i låtar. %red% Senaste ändringar fungerar för varje del av folkwiki för sig; om du går in under 'alla låtar', eller är på en låt, så befinner du dig under /Musik, och 'senaste ändringar' hittar vad du söker. Se också http://www.folkwiki.se/Musik/RecentChanges. (Kan nog behöva beskrivas någonstans.)\Jonas

2008-10-01 14:02 av C-G Magnusson -
Ändrade rader 213-214 från

2008-10-01 Hur finner man de senaste ändringarna för hela sajten?

till:

2008-10-01 Hur finner man de senaste ändringarna för hela sajten?
Länken http://www.folkwiki.se/Meta/RecentChanges tar ex inte med nya låtar eller ändringar i låtar.

2008-10-01 09:21 av C-G Magnusson -
Tillförda rader 212-213

2008-10-01 Hur finner man de senaste ändringarna för hela sajten?

2008-09-29 18:22 av C-G Magnusson -
Borttagna rader 211-213

2008-09-29 Kategori -> Notböcker -> Svenska låtar
Endast 49 st låtar syns. Hur fungerar det när det blir 1000-tals låtar på en sida? Vore det inte lämpligt att dela in Svenska låtar i volymer eller åtminstone efter landskap?

2008-09-29 18:19 av C-G Magnusson - Sidbegränsning!?
Tillförda rader 212-214

2008-09-29 Kategori -> Notböcker -> Svenska låtar
Endast 49 st låtar syns. Hur fungerar det när det blir 1000-tals låtar på en sida? Vore det inte lämpligt att dela in Svenska låtar i volymer eller åtminstone efter landskap?

2008-09-25 12:39 av Erik Ronström -
Ändrad rad 4 från

initiativtagare till wikin:

till:

Initiativtagare till wikin:

Tillförda rader 7-11

Övriga som arbetar med projektet:

 • Nils Liberg
 • Johan Ronström
 • Jens Askengren
2008-09-22 15:33 av Erik Ronström -
Ändrad rad 18 från
 • Hur extraheras geografikategorierna ur koden. Det funkar för landskap men inte för t.ex. Norge. Jämför den mot en lista med geografiska områden? I sådana fall borde listan kanske vara editerbar. Den jämför med en existerande lista. Det borde vara möjligt att läsa in en sida som lista. Ska kolla upp det vid tillfälle. /Erik
till:
 • Hur extraheras geografikategorierna ur koden. Det funkar för landskap men inte för t.ex. Norge. Jämför den mot en lista med geografiska områden? I sådana fall borde listan kanske vara editerbar. Den jämför med en hårdkodad lista. Det borde vara möjligt att läsa in en sida som lista. Ska kolla upp det vid tillfälle. /Erik
Ändrad rad 31 från
 • Gör låttitlarna sökbara från Google. Det är de! Googla på "ljunggrens låga" t ex!
till:
 • Gör låttitlarna sökbara från Google. Det är de! Googla på "ljunggrens låga" t ex!
2008-09-22 00:48 av Erik Ronström -
Ändrad rad 31 från
 • Gör låttitlarna sökbara från Google.
till:
 • Gör låttitlarna sökbara från Google. Det är de! Googla på "ljunggrens låga" t ex!
2008-09-22 00:45 av Erik Ronström -
Ändrad rad 16 från
 • Låtmallen borde ändras så att texten "mall till ny låt" tas bort
till:
 • Låtmallen borde ändras så att texten "mall till ny låt" tas bort
Ändrade rader 18-19 från
 • Hur extraheras geografikategorierna ur koden. Det funkar för landskap men inte för t.ex. Norge. Jämför den mot en lista med geografiska områden? I sådana fall borde listan kanske vara editerbar.
 • Det verkar finnas en mismatch mellan nummerserien och antal låtar. Några låtar måste vara nummerlösa. (* Johan)
till:
 • Hur extraheras geografikategorierna ur koden. Det funkar för landskap men inte för t.ex. Norge. Jämför den mot en lista med geografiska områden? I sådana fall borde listan kanske vara editerbar. Den jämför med en existerande lista. Det borde vara möjligt att läsa in en sida som lista. Ska kolla upp det vid tillfälle. /Erik
 • Det verkar finnas en mismatch mellan nummerserien och antal låtar. Några låtar måste vara nummerlösa. (* Johan) En del låtar har inte nummer utan namn (t ex Slipstenspolska). Det är knappast nåt problem egentligen.
2008-09-18 22:39 av 79.138.18.123 -
Tillförd rad 31
 • Gör låttitlarna sökbara från Google.
2008-09-16 08:12 av Jon Magnusson -
Ändrade rader 1-205 från

pCHzYm <a href="http://jexewnkebmsf.com/">jexewnkebmsf</a>, [url=http://udekklxqiscp.com/]udekklxqiscp[/url], [link=http://oeztqrapqcew.com/]oeztqrapqcew[/link], http://ybobztxqcolg.com/

till:

(:Title Wiki om wikin :) Detta är en sida om projektet

initiativtagare till wikin:

 • Jon Magnusson magnussonjon at gmail.com
 • Erik Ronström erik.ronstrom at student.kmh.se

Möte 2007-09-04

Rättigheter

Att göra (viktigast)

 • Bestäm lanseringsdatum. Enligt spelmannenredaktionen så kommer de att publicera en artikel i nästa nummer som kommer den 1:a oktober. Kan man göra något jippo på Linköpingsfestivalen för att ytterligare lansera wikin?
 • Styr up metawikin. Hur hanterar vi förslag och strukturerar arbete och kommentarer?
 • Ordna så att det går att läsa in hela abc-filer
 • Låtmallen borde ändras så att texten "mall till ny låt" tas bort
 • Det borde finnas användarkonton (tycker Jon)
 • Hur extraheras geografikategorierna ur koden. Det funkar för landskap men inte för t.ex. Norge. Jämför den mot en lista med geografiska områden? I sådana fall borde listan kanske vara editerbar.
 • Det verkar finnas en mismatch mellan nummerserien och antal låtar. Några låtar måste vara nummerlösa. (* Johan)
 • Hur står det till med sajtsäkerheten? Hur utsatta är vi för spamattacker eller bottar som tar bort sidor?

Att göra (önskemål)

 • Går det att fixa underkategorier ex slängpolska som också är en polska. Klickar man på polskor bör även alla slängpolskor finnas i listan. Se t.ex. Lackströms polska
 • Gör framsidan tydligare
 • Förbättra texter om abc
 • Förbättra texten om konvertering
 • Kul om det kunde stå hur många låtar som ingår i varje kategori på kategorisidan
 • Trycker man "Lägg till låt" i vänstermenyn kommer man till en till synes onödig sida och får trycka på en knapp igen.
 • Låtlistorna kan kompletteras med notbilder med de två första takterna i varje låt

Framtida önskemål

 • Möjlighet att generera flersidig PDF med de två första takterna i alla låtar i en låtlista
 • Möjlighet att generera flersidig PDF med alla låtar i en låtlista i sin helhet, som ett nothäfte.
 • Sökmöjlighet på fraser i musiken
 • Versionsjämförelser
  Vad innebär detta i praktiken? /NL
  Jag tänker mig att wikin automatiskt skall kunna länka ihop låtar som är väldigt lika varandra och uppenbarligen varianter på samma låt /Jon
 • Schysst om det gick att välja multipla kategorier t.ex. låtar i Dm från Dalarna
 • Bra om två första takterna kunde visas i alla listor med låtar

Åtgärdade problem

 • Bokstavsordningen i listan alla låtar verkar ha slutat fungera fungerar för mig 2008-09-02 så jag flyttar punkten till åtgärdat. /Nils
 • Möjlighet att skapa en egen sida med sin repertoir
  Åtgärdat i.o.m. införandet av låtlistor 2008-05-09
 • Förändra sökfunktionen så den visar titel istället för låtnummer
 • Korrigera så att det är titel (även automatgenererad) och inte nummer som visas t.ex. i listan alla låtar
 • Vore kul med en lista över de 5 eller 10 nyaste låtarna, kanske på framsidan - gjort /Nils
 • Låtarna bör ha ett formellt namn som baseras på en nummerserie istället för det egentliga namnet.När en ny låt genereras genereras en låt med namn X med ett Title-fält fyllt med det låtnamn man angivit . Då blir det enklare att ändra hantera låtar som inte heter mer än polska. Då kan man senare ändra låtnamn lättare.
  Åtgärdat 080113
 • Undersök varför Internet Explorer ej klarar abc-titlar med åäö
  Svar: felen med å ä ö i filnamn beror på att koden i abcmusic.php inte använder urlencode på filnamnen innan den matar ut länkarna (se de sista raderna i abcmusic.php). /Nils
  Åtgärdande kod är nu överlagd i skarp miljö
  Jag har inte IE och kan därför inte testa, men är det inte två problem här? Dels tydligen ett problem med titlar på Wiki-sidor (som jag inte kände till, var det verkligen så att det inte funkade?). Dels ett problem med att den genererade notbilden inte klarade av åäö i T-fältet, om sidan postades i IE. Är även detta problem åtgärdat? Jag har nyligen jobbat mycket med abc2ps, och man kan få den att tolka input som Latin1 (ISO-8859-1) med hjälp av -L1 på kommandoraden. Däremot klarar den inte Unicode i någon form, så det är ingen idé att försöka med det utan att patcha abcm2ps / Erik
  Jag har inte heller IE tillgängligt just nu, men om det är så att problemet är specifikt för IE så är det väl snarast ett problem med teckenkodning i browsern - kanske kräver några ändringar i HTML-koden. Jag lade till -L1-flaggan i filen abcmusic.php som genererar notbilderna, men jag tror att den inställningen skrivs över av inställningen på rad 49 i local/config.php. Någon som har möjlighet att ändra den filen får gärna lägga till -L1 där. /Nils
 • Undersök varför rutan till höger ligger under abc-filen om skärmen är liten
  Svar: om tabellrutans align=right ersätts med class=rfloat verkar det fungera. /Nils
  Jag tycker vi bör kolla om det finns något bättre sätt att formatera det hela. Om det är långa namn eller meningar i något fält så blir info-rutan väldigt bred, och det ser rätt fult ut. Kanske ska info ligga under noterna? Eller ska tabellen ha en fast bredd? Eller ska den vara "utfällbar" med ett enkelt JavaScript? / Erik
  Fast bredd är nu implementerad. /Nils
 • Ta bort Kategori/Stämma från listan Alla låtar
 • Hur genererar man kategoriinfo ur abc-filen?
  Förslag: kanske kunde man använda första matchande ordet i A-fältet som landskap, och K- och R-fälten för tonart respektive låttyp. Wiki-länkar till rätt kategorier skulle kunna genereras automatiskt (den biten kan jag nog fixa utan större problem). Spelman är dock värre - jag vet inte om det finns något abc-fält som svarar mot det. Är förresten inte ens säker på vad som menas - är spelmannen den som låten är av/efter eller är det personen som lärt ut låten? /Nils
  Kategorierna är inte standardiserade, och inte heller tänkta att vara enhetliga. För abc-fälten finns däremot en någorlunda precis beskrivning, se ABC-standarden. K och R är till för tonart resp låttyp, inget att diskutera! Söka efter landskap i A är fyndigt, verkar funka bra. Dock kanske man vill visa hela A, men bara länka landskapet? Spelman var tänkt att användas för en spelman som inte är upphovsman till en låt, men ändå brukar associeras med låten - framför allt i syfte att identifiera en låt och möjliggöra bättre sökningar. S-fältet är det som kommer närmast, men observera att det kan innehålla mer än bara ett namn! Se standarden. / Erik
  Känd genom är om en låt förknippas starkt med en grupp eller spelman som gjort den känd för en bred allmänhet. Inte bara att jag lärt mig den av Nisse Persson alltså
  Bra kommentar om att hela A-fältet borde visas. Behövs verkligen Känd genom? Jag och Jon resonerade som så att det i de flesta fall då handlar om skivor och då kan man ange det i D-fältet (diskografi). Vad tror du om det? Angående Spelman så skickade jag ett förslag till Jon där man använder C-fältet både för låtskrivare och för historiska spelmän som har fört låten i tradition och att skillnaden anges med orden av och efter. På detta vis skulle det räcka med de standardiserade abc-fälten. Vad tror du? /Nils
 • Skriv artikel till typ Spelmannen artikelförslag spelmannen. Nästa manusstopp är 1/5 och nästa tidning kommer ca 1/6. Jag tycker att vi sätter detta som officiellt lanseringsdatum. Då har vi 3 månader på oss att göra det som behöver göras. Borde vara möjligt.

Anton Teljebäck, 2007-11-28: Jon bad mig att gå in och testa lite och det har jag gjort! Han bad mig även lägga upp synpunkter här i stället för att skicka det till han så nu gör jag det:

 • lite dumt att det inte går att radera poster.
 • problem med låtar som inte har nåt namn, när jag lade upp den andra låten med namnet polska så försvann den första! varför inte låta låtarna numreras i stället för att ha låttiteln (som dessutom bör kunna ändras), och ha detta som artikelregister eller hur man nu säger.... för användaren behöver det ju inte bli nån skillnad, mer än att flera låtar kan heta samma sak vilket dom i praktiken gör.
 • När man lägger till låtar vill man alltid förhandsgranska, kan inte det komma en förhandsgranskning automatiskt när man trycker på "Spara och redigera"
 • Jag har inte lyckats förstå hur man lägger in kommentarer så dom kommer med i PDF-versionen av låten, ex kommentaren "Spelas med kort 3a" är ju ganska relevant.

Det går att ställa vilka fält notgeneratorn ska presentera i sitt huvud. F n är det titel, kompositör och nåt mer, men det skulle vi kunna ändra till att även inkludera N-fältet, som är det lämpliga att använda i detta fall! Se även mitt inlägg nedan (26 jan 2008).

Nu tar jag ju upp allt som jag hittar att klaga på, i övrigt är ju hela grejen strålande! /Anton Teljebäck


Olle Paulsson, 2007-12-03:

Jag tycker iden med folkwiki är jättekul. Bravo. Det jag främst upplever som problematiskt är att man måste lägga in varje låt för sig. Själv samlar jag mina låtar i stora abc-filer och det vore praktiskt om man kunde ladda upp hela abc-filen (alternativt klistra in den i en textarea).

Testade om jag kunde göra ett script som extraherar data ur abc-filer och lägger in dessa i en MySql-databas, se här: http://abc.latstugan.se Observera att latstugan.se inte är någon konkurrerande verksamhet till folkwiki.se (det är vårt spelmanslags domän)

Vore glad om någon testar scriptet på latstugan.se. Har Ni någon användning för det eller har synpunkter på utformningen - hör av Er!

Olle Paulsson


Nils Liberg, 2007-12-08:

Väldigt bra initiativ med FolkWikin. Vore väldigt användbart om man i framtiden kunde skapa låtstartsdokument och en egen repertoirsida. Jag har skrivit ett litet sökverktyg för ABC-filer som består av en enkel ABC-parser och matchning med hjälp av local sequence alignment (allt som allt drygt 300 rader python-kod). Ifall det finns planer på en sökmotor här så kanske det finns intresse av att titta på min lösning.

Jag såg förresten att Polska använder () istället för en bindning med - på första D:et och samma sak på andra raden. Det gör att man hör varje D två gånger om man lyssnar på midi-filen. Jag antar att detta är fel men jag känner inte närmare till låten så jag överlåtar åt personen som lagt in den att kolla upp det.

Nils Liberg

svar: hm, jag lade in polskan, är nybörjare på abc så det här med - hade jag ingen koll på. kanske nåt att skriva in redan i "Abc-notation" sidan? /Anton Teljebäck

: Hej Anton, ingen fara. Jag fixade det i låten och lade till litet info på abc-notation-sidan som du föreslog. /Nils

Hej Nils. Kul att du är engagerad! Hör gärna av dig till mig på mailadressen överst på denna sida /Jon


Olle Paulsson

Har nu gjort ett enkelt sökscript på http://abc.latstugan.se Testa! Så här tycker jag man borde kunna söka i Folkwikin! /Olle


Sven Midgren

Hej! Blev tipsad om sidan av Anton Täljebäck, har tänkt länge att något sådant borde finnas så tycker det är ett kanoninitiativ. Har inte hunnit kolla runt jättemycket än men vore det inte bra att ha någon slags indexering/kategorisering för låtar som förekommer i Svenska Låtar? Så att man (någon gång i framtiden) enkelt kan komma åt hela det verket, del för del eller spelman för spelman, genom att bara klicka sig fram genom wikin. Detsamma skulle kunna vara fallet med låtar från andra viktiga notsamlingar t.ex. Fredins Gotlandstoner eller låtar ur Övergaards samlingar. För att göra det komplett borde det också finnas en möjlighet att enkel länka till andra låtar så att man kan visa på låtar som är varianter av varandra. En annan (jättenördig?) grej vore om det fanns ett enkelt sätt att länka till en orginalnot från www.smus.se/earkiv/fmk/

/Sven Midgren

Kolla in kadriljen efter Segerhammar så får du se länk till visarkivet... Referenser till kända notsamlingar är en bra idé /Jon

Ni har säkert pratat om saken, men borde det inte gå att använda X-fältet i abc'n för att skriva in index-numret i aktuell samling i nåt smart system? Eller så skriver man en kommentar "N:Svenska låtar nr. 123". / Johan

Och angående varianter av samma låt så tycker jag, efter att man har vant sig, att Wikipedias system med en "index-sida" för titeln med hårda länkar till varianterna fungerar ganska bra! Alltså en sida som heter "Springlek efter Fjös Erik (varianter)", typ. Jämför här och här. / Johan igen (fast det kanske var ett dåligt exempel eftersom "Springlek efter Fjös Erik" snarare verkar vara olika låtar med samma namn)

Angående länkar till www.smus.se så kanske man kunde göra så att en länktext automatisk skapas utifrån URL:en, tex: SMUS - Katalog X Bild Y /Nils


Erik Ronström 2008-01-26

Jättebra fixat att kategoriinfo nu hämtas från abc-källan! Några kommentarer kring detta:

 • Jag har uppdaterat mallen, så att tabellen inte finns med. (Återstår att gå igenom gamla låtar och överföra tabellinfon till abc:n, samt ta bort de manuellt angivna tabellerna!)
 • Funktionen get_abc_field() fungerade bra för vissa fält, men inte för alla. I standarden kan man se hur fält ska behandlas om de förekommer flera gånger. Dessutom motsvaras inte säkert informationen i alla fält av något som är länkbart! T ex kan ett fält innehålla en hel mening text, eller flera namn. Detta måste kollas på. Jag bytte ut funktionen get_abc_field() till att returnera en array, och la till en ny funktion, get_abc_field_str() som fungerar som den gamla. Men hela koden som genererar kategori-info skulle nog behöva struktureras upp och skrivas om, med detta i åtanke.
 • Jättebra tanke att enbart abc-block med T-fält ska tas i beräkningen när kategorierna genereras! abc-sjok utan T-fält är formellt ogiltiga, men eftersom varken not- eller midi-generatorn klagar över detta funkar det utmärkt som lösning. Faktiskt är det kanske till och med bra att något som bara är en kort musiksnutt inte kvalificerar som fullständig abc-låt...

En annan tanke gäller radbrytning av noterna. Ibland är det bra att radbrytningarna följer abc-källan, men ibland kanske man hellre skulle vilja att radbrytningen skedde automatiskt (om radbrytningen i abc:n inte är genomtänkt, eller automatiskt genererad). Detta är lätt att åstadkomma via kommandoraden till notgeneratorn abcm2ps (-c), men då krävs det ett kommando i abc:n som wikin kan förstå och skicka vidare till abcm2ps. Förslag, någon?

Ytterligare en fråga: Vill man verkligen ha med titeln i notbilden som visas på sidan? När det bara är en låt på en sida (vilket ju ändå är det vanligaste) så är ju titeln på sidan identisk med titeln på låten, vilket innebär att den visas två gånger precis efter varandra. Det vore enkelt rent tekniskt att göra två olika versioner, en för gif (den som visas på sidan) och en som pdf. Man skulle också kunna tänka sig att inte visa t ex C, S, A och O-fälten på sidan eftersom dessa ändå visas i info-tabellen, medan de fortfarande finns med i pdf:en

Ja, man vill ha med titeln i bilden, eller möjligen lägga till en gif-länk bredvid abc, pdf och midi som innehåller titeln. Detta för att man ska kunna spara eller publicera notbilder på annat håll digitalt. Lokalt på dator (då finns ju iofs pdf, men PC är ju fortfarande CP-dålig på att hantera PDF) eller, kanske framförallt i bloggar och liknande. Det kan ju också bli så att en sida innehåller så mycket löptext att bilden och titeln blir helt separerade. Men då kanske man iofs, lik Wikipedia, ska gå in och lyfta ut irrelevant text till egna sidor... / Johan

Ja, när ett fält anges på flera olika rader är det antagligen bra att hantera länkgenerering för varje rad separat. /Nils


Johan Ronström 2008-01-28

Halloj! Nu har jag satt in mig lite i det här och börjat rätta låtar och så. Dessutom har vi sett flera praktiska användningar av FolkWikin där nån som frågat oss efter noter på en låt fått svaret "Kolla på FolkWikin om 5!" :-)

 • Som jag pratade med Erik om, angående sidor för oss "användare". Vi vill ju som sagt inte att sidan för Kompositören Johan Ronström ska vara samma som sidan för Wiki-Meta-Användaren Johan Ronström. Men jag upptäckte att pmwikin under Senaste ändringarna länkar till Profiles/JohanRonstr%f6m. Så gör ju också Wikipedia, och det verkar väl bra? Då behövs bara namnen under Historiken länkas till samma sida, och så kan vi börja meta-skriva om oss själva! Dessutom skulle ju Profiles/ vara en lista på alla profil-sidor som finns.
 • Det verkar inte gå att ladda upp .mus-filer (finale). Behöver det alls finnas restriktioner på filtyper (förutom körbara)?
 • När man attachat en fil till en sida verkar den inte gå att ta bort... Hur fungerar sånt?

Och en mindre layoutgrej.. Kan man inte lägg till lite padding mellan li-elementen? Inte minst på den här sidan är det svårläst annars.

Vill man ändra sidans utseende så kan man redigera filen pub/css/local.css /Nils

Jag har inget serverlogin, så jag får väl inte fixa sånt, då? / Johan

Jag har inte heller serverlogin. Men man kan fortfarande ladda ned CSS-filen, ändra och t ex. skicka uppdateringen till någon som har möjlighet att lägga in den. /Nils

Angående låttitlar 2008-02-03

Svensk folkmusiks brist på relevanta låttitlar har debatterats en del i samband med detta wikiprojekt. Skulle inte mycket av problematiken lösas om man i alla kategorilistor och övriga låtlistor använder abcmusic.php för att visa de två första takterna av en låt? Det löser ju i och för sig inte sökning på låttitlar men om vi dessutom kompletterar med frassök så blir det väl rätt komplett? /Jon

Det är iofs en bra idé, men jag kom på efter att vi pratat om det att det kanske kan vara förvirrande för gemene man att få en massa konstiga tecken efter varje låt i listan... Men för oss ABC-rävar vorde det ju guld. Det kanske är en egen lista, eller en option att visa vid en avancerad sökning? En annan modell är att det i den genererade listan står "Springlek efter Fjös Erik (3 st)", som länkar till nån slags genrerad disambiguation-sida, men då tror jag mer på wikipediamodellen, att göra såna sidor själva, "hårdkodade", och att man själv får lägga till 'Det finns fler låtar som heter "Springlek efter Fjös Erik", kolla på "Springlek efter Fjös Erik (olika låtar)"' i alla som heter så. Som här. / Johan

Men borde det inte gå att plocka de två första takterna och köra dem genom notbildsgeneratorn och så får man en liten jpg med noter? Bra idé med disambigoussida, men varför är det bättre med hårdkodade sidor? /Jon

Mja... Jag tror nog mest på hårdkodade sidor (eller snarare användargenererade) för att det oftast verkar bli fler undantag än regel när det gäller det där. Om en låt heter "Låt efter Johan Ronström" och en annan "Polska efter Johan Ronström" och en "Låt efter Johan Rohnström" så skulle man kanske vilja ha dem på en och samma disambigoussida, men ska man autogenerera blir det till att ful-koda med meta-tags inne i varje sida, och man vill ju att systemet ska vara lättförståeligt och konsekvent. När det gäller låtlistan så skulle man ju kunna göra nån liten rolig JS-/CSS-/AJAX-popup med första takterna som noter när man hovrar länken. Typ som här fast mindre störigt.. / Johan

Jo det vore coolt med en hooverlänk. Förresten Johan, jag och Nils funderar på att ha ett litet möte nån gång på Skeppis. Du bor väl också i sthlm så det vore kul att ses alla tre. Maila gärna din epostadress. min står överst på sidan /Jon

Nya funderingar inför site-släpp - 2008-04-27

Som nämnts i diskussionen kring artikeln i spelmannen skulle man gärna vilja ha sidor i stil med "Låtar som lärdes ut i Hovra 2008". Vilken typ av sida skulle det bli? En kategori, eller en meta-sida eller finns nåt annat smart? Vill man länka från låtarnas sidor att de är med i dylika listor? Blir det hysteriskt och oskalbart eller är det intressant för dem som läser en låt-sida? Dessa "list-sidor" är nog enligt mig den (förutom själva låtarna) viktigaste funktionaliteten på sajten. Vill man lyfta fram hur man skapar en sån med templates och dyl?

Sen måste man kanske ta lite tag i det här med ABC-förklaring när man lägger till en låt (eller i alla "?action=edit" som wiki-formateringsrutan)... Och kanske en lite mer extensiv steg-för-steg tutorial för att lägga till låtar (lägga till ABC, ladda upp filer, m.m.)

(*) Angående noteringen om mismatch i numreringen så förstod jag av Erik som att numreringen finns där för att hjälpa till att namnge låtar, men det finns ju inget som hindrar att man namnger låtar precis vad man vill. denna eller denna t.ex. (det finns ju inte 509 låtar, men låten heter 509'an). Är det ett problem?

 / Johan

Jag vet inte riktigt heller vad det finns för möjligheter, man kanske skulle kolla PM-wiki-dokumentationen. Kategori är helt klart möjligt men då borde det finnas ett parallellt kategoriträd med dessa kategorier så de inte blandas med grundkategorierna, landskap, tonart, låttyp etc.

bättre abc-förklaringar är säkert bra. Svårt att säga vad som saknas. Man kanske skulle be någon nybörjare kolla igenom det hela för att se om de fattar.

Problemet med låtsidor som inte är numrerade är om man skulle behöva byta namn på låten. Då är det lite svårt att byta namn på sidan. T.ex. om man lägger till "polska efter olle persson" och sedan lägger någon annan upp massor av polskor efter olle svensson och den första kanske måste benämnas "polska efter olle persson, nr x i svenska låtar". Då är det svårt om sidan inte är numrerad. /Jon

Jo, det är ju klart.. men om sidan ändå ska heta något arbitrary så spelar det ju föga roll om det är 509 eller "låten" istället för det autogenererade numret, även om det är förvirrande...

Och angående det där med kategorier så pratade jag med Erik om det i Hovra och det verkar lösa sig självt. Skulle behöva prata igenom hur bakåtlänkningen ska se ut, bara, men det verkade också ganska givet när vi pratade om det.. / Johan

2008-05-31: Jag råkade skapa två felaktiga kategorier. Skulle någon med rättigheter kunna ta bort http://www.folkwiki.se/Kategori/57L%c3%a5terEfterByss-Kalle och http://www.folkwiki.se/Kategori/57L%ef%bf%bdtarEfterByss-Kalle / Nils

2008-07-24 Taggarna i somliga av låtarna skiljer sej lite från mallen. Kanske en instruktion om hur man ska tagga för att få bästa sökbarhet vore lämplig? /Patrik Månsson, Röstånga Har du något exempel på låt som skiljer sig från mallen?

2008-09-02 Ett tips till alla som tänker skapa låtlistor: Som standard visas sidnamnen istället för låttiteln om man anger länkar i stil med [[Musik/130]]. Istället för att då upprepa låtens titel vilket både är jobbigt och skapar problem med synkronisering av data, kan man använda syntaxen [[Musik/130|+]], dvs. lägg till |+ i länken så kommer automatiskt låtens titel att användas.

2008-09-16 07:15 av cxyauqtwzyq - RlKkLIGldOjtzovyhAX
Ändrade rader 1-205 från

(:Title Wiki om wikin :) Detta är en sida om projektet

initiativtagare till wikin:

 • Jon Magnusson magnussonjon at gmail.com
 • Erik Ronström erik.ronstrom at student.kmh.se

Möte 2007-09-04

Rättigheter

Att göra (viktigast)

 • Bestäm lanseringsdatum. Enligt spelmannenredaktionen så kommer de att publicera en artikel i nästa nummer som kommer den 1:a oktober. Kan man göra något jippo på Linköpingsfestivalen för att ytterligare lansera wikin?
 • Styr up metawikin. Hur hanterar vi förslag och strukturerar arbete och kommentarer?
 • Ordna så att det går att läsa in hela abc-filer
 • Låtmallen borde ändras så att texten "mall till ny låt" tas bort
 • Det borde finnas användarkonton (tycker Jon)
 • Hur extraheras geografikategorierna ur koden. Det funkar för landskap men inte för t.ex. Norge. Jämför den mot en lista med geografiska områden? I sådana fall borde listan kanske vara editerbar.
 • Det verkar finnas en mismatch mellan nummerserien och antal låtar. Några låtar måste vara nummerlösa. (* Johan)
 • Hur står det till med sajtsäkerheten? Hur utsatta är vi för spamattacker eller bottar som tar bort sidor?

Att göra (önskemål)

 • Går det att fixa underkategorier ex slängpolska som också är en polska. Klickar man på polskor bör även alla slängpolskor finnas i listan. Se t.ex. Lackströms polska
 • Gör framsidan tydligare
 • Förbättra texter om abc
 • Förbättra texten om konvertering
 • Kul om det kunde stå hur många låtar som ingår i varje kategori på kategorisidan
 • Trycker man "Lägg till låt" i vänstermenyn kommer man till en till synes onödig sida och får trycka på en knapp igen.
 • Låtlistorna kan kompletteras med notbilder med de två första takterna i varje låt

Framtida önskemål

 • Möjlighet att generera flersidig PDF med de två första takterna i alla låtar i en låtlista
 • Möjlighet att generera flersidig PDF med alla låtar i en låtlista i sin helhet, som ett nothäfte.
 • Sökmöjlighet på fraser i musiken
 • Versionsjämförelser
  Vad innebär detta i praktiken? /NL
  Jag tänker mig att wikin automatiskt skall kunna länka ihop låtar som är väldigt lika varandra och uppenbarligen varianter på samma låt /Jon
 • Schysst om det gick att välja multipla kategorier t.ex. låtar i Dm från Dalarna
 • Bra om två första takterna kunde visas i alla listor med låtar

Åtgärdade problem

 • Bokstavsordningen i listan alla låtar verkar ha slutat fungera fungerar för mig 2008-09-02 så jag flyttar punkten till åtgärdat. /Nils
 • Möjlighet att skapa en egen sida med sin repertoir
  Åtgärdat i.o.m. införandet av låtlistor 2008-05-09
 • Förändra sökfunktionen så den visar titel istället för låtnummer
 • Korrigera så att det är titel (även automatgenererad) och inte nummer som visas t.ex. i listan alla låtar
 • Vore kul med en lista över de 5 eller 10 nyaste låtarna, kanske på framsidan - gjort /Nils
 • Låtarna bör ha ett formellt namn som baseras på en nummerserie istället för det egentliga namnet.När en ny låt genereras genereras en låt med namn X med ett Title-fält fyllt med det låtnamn man angivit . Då blir det enklare att ändra hantera låtar som inte heter mer än polska. Då kan man senare ändra låtnamn lättare.
  Åtgärdat 080113
 • Undersök varför Internet Explorer ej klarar abc-titlar med åäö
  Svar: felen med å ä ö i filnamn beror på att koden i abcmusic.php inte använder urlencode på filnamnen innan den matar ut länkarna (se de sista raderna i abcmusic.php). /Nils
  Åtgärdande kod är nu överlagd i skarp miljö
  Jag har inte IE och kan därför inte testa, men är det inte två problem här? Dels tydligen ett problem med titlar på Wiki-sidor (som jag inte kände till, var det verkligen så att det inte funkade?). Dels ett problem med att den genererade notbilden inte klarade av åäö i T-fältet, om sidan postades i IE. Är även detta problem åtgärdat? Jag har nyligen jobbat mycket med abc2ps, och man kan få den att tolka input som Latin1 (ISO-8859-1) med hjälp av -L1 på kommandoraden. Däremot klarar den inte Unicode i någon form, så det är ingen idé att försöka med det utan att patcha abcm2ps / Erik
  Jag har inte heller IE tillgängligt just nu, men om det är så att problemet är specifikt för IE så är det väl snarast ett problem med teckenkodning i browsern - kanske kräver några ändringar i HTML-koden. Jag lade till -L1-flaggan i filen abcmusic.php som genererar notbilderna, men jag tror att den inställningen skrivs över av inställningen på rad 49 i local/config.php. Någon som har möjlighet att ändra den filen får gärna lägga till -L1 där. /Nils
 • Undersök varför rutan till höger ligger under abc-filen om skärmen är liten
  Svar: om tabellrutans align=right ersätts med class=rfloat verkar det fungera. /Nils
  Jag tycker vi bör kolla om det finns något bättre sätt att formatera det hela. Om det är långa namn eller meningar i något fält så blir info-rutan väldigt bred, och det ser rätt fult ut. Kanske ska info ligga under noterna? Eller ska tabellen ha en fast bredd? Eller ska den vara "utfällbar" med ett enkelt JavaScript? / Erik
  Fast bredd är nu implementerad. /Nils
 • Ta bort Kategori/Stämma från listan Alla låtar
 • Hur genererar man kategoriinfo ur abc-filen?
  Förslag: kanske kunde man använda första matchande ordet i A-fältet som landskap, och K- och R-fälten för tonart respektive låttyp. Wiki-länkar till rätt kategorier skulle kunna genereras automatiskt (den biten kan jag nog fixa utan större problem). Spelman är dock värre - jag vet inte om det finns något abc-fält som svarar mot det. Är förresten inte ens säker på vad som menas - är spelmannen den som låten är av/efter eller är det personen som lärt ut låten? /Nils
  Kategorierna är inte standardiserade, och inte heller tänkta att vara enhetliga. För abc-fälten finns däremot en någorlunda precis beskrivning, se ABC-standarden. K och R är till för tonart resp låttyp, inget att diskutera! Söka efter landskap i A är fyndigt, verkar funka bra. Dock kanske man vill visa hela A, men bara länka landskapet? Spelman var tänkt att användas för en spelman som inte är upphovsman till en låt, men ändå brukar associeras med låten - framför allt i syfte att identifiera en låt och möjliggöra bättre sökningar. S-fältet är det som kommer närmast, men observera att det kan innehålla mer än bara ett namn! Se standarden. / Erik
  Känd genom är om en låt förknippas starkt med en grupp eller spelman som gjort den känd för en bred allmänhet. Inte bara att jag lärt mig den av Nisse Persson alltså
  Bra kommentar om att hela A-fältet borde visas. Behövs verkligen Känd genom? Jag och Jon resonerade som så att det i de flesta fall då handlar om skivor och då kan man ange det i D-fältet (diskografi). Vad tror du om det? Angående Spelman så skickade jag ett förslag till Jon där man använder C-fältet både för låtskrivare och för historiska spelmän som har fört låten i tradition och att skillnaden anges med orden av och efter. På detta vis skulle det räcka med de standardiserade abc-fälten. Vad tror du? /Nils
 • Skriv artikel till typ Spelmannen artikelförslag spelmannen. Nästa manusstopp är 1/5 och nästa tidning kommer ca 1/6. Jag tycker att vi sätter detta som officiellt lanseringsdatum. Då har vi 3 månader på oss att göra det som behöver göras. Borde vara möjligt.

Anton Teljebäck, 2007-11-28: Jon bad mig att gå in och testa lite och det har jag gjort! Han bad mig även lägga upp synpunkter här i stället för att skicka det till han så nu gör jag det:

 • lite dumt att det inte går att radera poster.
 • problem med låtar som inte har nåt namn, när jag lade upp den andra låten med namnet polska så försvann den första! varför inte låta låtarna numreras i stället för att ha låttiteln (som dessutom bör kunna ändras), och ha detta som artikelregister eller hur man nu säger.... för användaren behöver det ju inte bli nån skillnad, mer än att flera låtar kan heta samma sak vilket dom i praktiken gör.
 • När man lägger till låtar vill man alltid förhandsgranska, kan inte det komma en förhandsgranskning automatiskt när man trycker på "Spara och redigera"
 • Jag har inte lyckats förstå hur man lägger in kommentarer så dom kommer med i PDF-versionen av låten, ex kommentaren "Spelas med kort 3a" är ju ganska relevant.

Det går att ställa vilka fält notgeneratorn ska presentera i sitt huvud. F n är det titel, kompositör och nåt mer, men det skulle vi kunna ändra till att även inkludera N-fältet, som är det lämpliga att använda i detta fall! Se även mitt inlägg nedan (26 jan 2008).

Nu tar jag ju upp allt som jag hittar att klaga på, i övrigt är ju hela grejen strålande! /Anton Teljebäck


Olle Paulsson, 2007-12-03:

Jag tycker iden med folkwiki är jättekul. Bravo. Det jag främst upplever som problematiskt är att man måste lägga in varje låt för sig. Själv samlar jag mina låtar i stora abc-filer och det vore praktiskt om man kunde ladda upp hela abc-filen (alternativt klistra in den i en textarea).

Testade om jag kunde göra ett script som extraherar data ur abc-filer och lägger in dessa i en MySql-databas, se här: http://abc.latstugan.se Observera att latstugan.se inte är någon konkurrerande verksamhet till folkwiki.se (det är vårt spelmanslags domän)

Vore glad om någon testar scriptet på latstugan.se. Har Ni någon användning för det eller har synpunkter på utformningen - hör av Er!

Olle Paulsson


Nils Liberg, 2007-12-08:

Väldigt bra initiativ med FolkWikin. Vore väldigt användbart om man i framtiden kunde skapa låtstartsdokument och en egen repertoirsida. Jag har skrivit ett litet sökverktyg för ABC-filer som består av en enkel ABC-parser och matchning med hjälp av local sequence alignment (allt som allt drygt 300 rader python-kod). Ifall det finns planer på en sökmotor här så kanske det finns intresse av att titta på min lösning.

Jag såg förresten att Polska använder () istället för en bindning med - på första D:et och samma sak på andra raden. Det gör att man hör varje D två gånger om man lyssnar på midi-filen. Jag antar att detta är fel men jag känner inte närmare till låten så jag överlåtar åt personen som lagt in den att kolla upp det.

Nils Liberg

svar: hm, jag lade in polskan, är nybörjare på abc så det här med - hade jag ingen koll på. kanske nåt att skriva in redan i "Abc-notation" sidan? /Anton Teljebäck

: Hej Anton, ingen fara. Jag fixade det i låten och lade till litet info på abc-notation-sidan som du föreslog. /Nils

Hej Nils. Kul att du är engagerad! Hör gärna av dig till mig på mailadressen överst på denna sida /Jon


Olle Paulsson

Har nu gjort ett enkelt sökscript på http://abc.latstugan.se Testa! Så här tycker jag man borde kunna söka i Folkwikin! /Olle


Sven Midgren

Hej! Blev tipsad om sidan av Anton Täljebäck, har tänkt länge att något sådant borde finnas så tycker det är ett kanoninitiativ. Har inte hunnit kolla runt jättemycket än men vore det inte bra att ha någon slags indexering/kategorisering för låtar som förekommer i Svenska Låtar? Så att man (någon gång i framtiden) enkelt kan komma åt hela det verket, del för del eller spelman för spelman, genom att bara klicka sig fram genom wikin. Detsamma skulle kunna vara fallet med låtar från andra viktiga notsamlingar t.ex. Fredins Gotlandstoner eller låtar ur Övergaards samlingar. För att göra det komplett borde det också finnas en möjlighet att enkel länka till andra låtar så att man kan visa på låtar som är varianter av varandra. En annan (jättenördig?) grej vore om det fanns ett enkelt sätt att länka till en orginalnot från www.smus.se/earkiv/fmk/

/Sven Midgren

Kolla in kadriljen efter Segerhammar så får du se länk till visarkivet... Referenser till kända notsamlingar är en bra idé /Jon

Ni har säkert pratat om saken, men borde det inte gå att använda X-fältet i abc'n för att skriva in index-numret i aktuell samling i nåt smart system? Eller så skriver man en kommentar "N:Svenska låtar nr. 123". / Johan

Och angående varianter av samma låt så tycker jag, efter att man har vant sig, att Wikipedias system med en "index-sida" för titeln med hårda länkar till varianterna fungerar ganska bra! Alltså en sida som heter "Springlek efter Fjös Erik (varianter)", typ. Jämför här och här. / Johan igen (fast det kanske var ett dåligt exempel eftersom "Springlek efter Fjös Erik" snarare verkar vara olika låtar med samma namn)

Angående länkar till www.smus.se så kanske man kunde göra så att en länktext automatisk skapas utifrån URL:en, tex: SMUS - Katalog X Bild Y /Nils


Erik Ronström 2008-01-26

Jättebra fixat att kategoriinfo nu hämtas från abc-källan! Några kommentarer kring detta:

 • Jag har uppdaterat mallen, så att tabellen inte finns med. (Återstår att gå igenom gamla låtar och överföra tabellinfon till abc:n, samt ta bort de manuellt angivna tabellerna!)
 • Funktionen get_abc_field() fungerade bra för vissa fält, men inte för alla. I standarden kan man se hur fält ska behandlas om de förekommer flera gånger. Dessutom motsvaras inte säkert informationen i alla fält av något som är länkbart! T ex kan ett fält innehålla en hel mening text, eller flera namn. Detta måste kollas på. Jag bytte ut funktionen get_abc_field() till att returnera en array, och la till en ny funktion, get_abc_field_str() som fungerar som den gamla. Men hela koden som genererar kategori-info skulle nog behöva struktureras upp och skrivas om, med detta i åtanke.
 • Jättebra tanke att enbart abc-block med T-fält ska tas i beräkningen när kategorierna genereras! abc-sjok utan T-fält är formellt ogiltiga, men eftersom varken not- eller midi-generatorn klagar över detta funkar det utmärkt som lösning. Faktiskt är det kanske till och med bra att något som bara är en kort musiksnutt inte kvalificerar som fullständig abc-låt...

En annan tanke gäller radbrytning av noterna. Ibland är det bra att radbrytningarna följer abc-källan, men ibland kanske man hellre skulle vilja att radbrytningen skedde automatiskt (om radbrytningen i abc:n inte är genomtänkt, eller automatiskt genererad). Detta är lätt att åstadkomma via kommandoraden till notgeneratorn abcm2ps (-c), men då krävs det ett kommando i abc:n som wikin kan förstå och skicka vidare till abcm2ps. Förslag, någon?

Ytterligare en fråga: Vill man verkligen ha med titeln i notbilden som visas på sidan? När det bara är en låt på en sida (vilket ju ändå är det vanligaste) så är ju titeln på sidan identisk med titeln på låten, vilket innebär att den visas två gånger precis efter varandra. Det vore enkelt rent tekniskt att göra två olika versioner, en för gif (den som visas på sidan) och en som pdf. Man skulle också kunna tänka sig att inte visa t ex C, S, A och O-fälten på sidan eftersom dessa ändå visas i info-tabellen, medan de fortfarande finns med i pdf:en

Ja, man vill ha med titeln i bilden, eller möjligen lägga till en gif-länk bredvid abc, pdf och midi som innehåller titeln. Detta för att man ska kunna spara eller publicera notbilder på annat håll digitalt. Lokalt på dator (då finns ju iofs pdf, men PC är ju fortfarande CP-dålig på att hantera PDF) eller, kanske framförallt i bloggar och liknande. Det kan ju också bli så att en sida innehåller så mycket löptext att bilden och titeln blir helt separerade. Men då kanske man iofs, lik Wikipedia, ska gå in och lyfta ut irrelevant text till egna sidor... / Johan

Ja, när ett fält anges på flera olika rader är det antagligen bra att hantera länkgenerering för varje rad separat. /Nils


Johan Ronström 2008-01-28

Halloj! Nu har jag satt in mig lite i det här och börjat rätta låtar och så. Dessutom har vi sett flera praktiska användningar av FolkWikin där nån som frågat oss efter noter på en låt fått svaret "Kolla på FolkWikin om 5!" :-)

 • Som jag pratade med Erik om, angående sidor för oss "användare". Vi vill ju som sagt inte att sidan för Kompositören Johan Ronström ska vara samma som sidan för Wiki-Meta-Användaren Johan Ronström. Men jag upptäckte att pmwikin under Senaste ändringarna länkar till Profiles/JohanRonstr%f6m. Så gör ju också Wikipedia, och det verkar väl bra? Då behövs bara namnen under Historiken länkas till samma sida, och så kan vi börja meta-skriva om oss själva! Dessutom skulle ju Profiles/ vara en lista på alla profil-sidor som finns.
 • Det verkar inte gå att ladda upp .mus-filer (finale). Behöver det alls finnas restriktioner på filtyper (förutom körbara)?
 • När man attachat en fil till en sida verkar den inte gå att ta bort... Hur fungerar sånt?

Och en mindre layoutgrej.. Kan man inte lägg till lite padding mellan li-elementen? Inte minst på den här sidan är det svårläst annars.

Vill man ändra sidans utseende så kan man redigera filen pub/css/local.css /Nils

Jag har inget serverlogin, så jag får väl inte fixa sånt, då? / Johan

Jag har inte heller serverlogin. Men man kan fortfarande ladda ned CSS-filen, ändra och t ex. skicka uppdateringen till någon som har möjlighet att lägga in den. /Nils

Angående låttitlar 2008-02-03

Svensk folkmusiks brist på relevanta låttitlar har debatterats en del i samband med detta wikiprojekt. Skulle inte mycket av problematiken lösas om man i alla kategorilistor och övriga låtlistor använder abcmusic.php för att visa de två första takterna av en låt? Det löser ju i och för sig inte sökning på låttitlar men om vi dessutom kompletterar med frassök så blir det väl rätt komplett? /Jon

Det är iofs en bra idé, men jag kom på efter att vi pratat om det att det kanske kan vara förvirrande för gemene man att få en massa konstiga tecken efter varje låt i listan... Men för oss ABC-rävar vorde det ju guld. Det kanske är en egen lista, eller en option att visa vid en avancerad sökning? En annan modell är att det i den genererade listan står "Springlek efter Fjös Erik (3 st)", som länkar till nån slags genrerad disambiguation-sida, men då tror jag mer på wikipediamodellen, att göra såna sidor själva, "hårdkodade", och att man själv får lägga till 'Det finns fler låtar som heter "Springlek efter Fjös Erik", kolla på "Springlek efter Fjös Erik (olika låtar)"' i alla som heter så. Som här. / Johan

Men borde det inte gå att plocka de två första takterna och köra dem genom notbildsgeneratorn och så får man en liten jpg med noter? Bra idé med disambigoussida, men varför är det bättre med hårdkodade sidor? /Jon

Mja... Jag tror nog mest på hårdkodade sidor (eller snarare användargenererade) för att det oftast verkar bli fler undantag än regel när det gäller det där. Om en låt heter "Låt efter Johan Ronström" och en annan "Polska efter Johan Ronström" och en "Låt efter Johan Rohnström" så skulle man kanske vilja ha dem på en och samma disambigoussida, men ska man autogenerera blir det till att ful-koda med meta-tags inne i varje sida, och man vill ju att systemet ska vara lättförståeligt och konsekvent. När det gäller låtlistan så skulle man ju kunna göra nån liten rolig JS-/CSS-/AJAX-popup med första takterna som noter när man hovrar länken. Typ som här fast mindre störigt.. / Johan

Jo det vore coolt med en hooverlänk. Förresten Johan, jag och Nils funderar på att ha ett litet möte nån gång på Skeppis. Du bor väl också i sthlm så det vore kul att ses alla tre. Maila gärna din epostadress. min står överst på sidan /Jon

Nya funderingar inför site-släpp - 2008-04-27

Som nämnts i diskussionen kring artikeln i spelmannen skulle man gärna vilja ha sidor i stil med "Låtar som lärdes ut i Hovra 2008". Vilken typ av sida skulle det bli? En kategori, eller en meta-sida eller finns nåt annat smart? Vill man länka från låtarnas sidor att de är med i dylika listor? Blir det hysteriskt och oskalbart eller är det intressant för dem som läser en låt-sida? Dessa "list-sidor" är nog enligt mig den (förutom själva låtarna) viktigaste funktionaliteten på sajten. Vill man lyfta fram hur man skapar en sån med templates och dyl?

Sen måste man kanske ta lite tag i det här med ABC-förklaring när man lägger till en låt (eller i alla "?action=edit" som wiki-formateringsrutan)... Och kanske en lite mer extensiv steg-för-steg tutorial för att lägga till låtar (lägga till ABC, ladda upp filer, m.m.)

(*) Angående noteringen om mismatch i numreringen så förstod jag av Erik som att numreringen finns där för att hjälpa till att namnge låtar, men det finns ju inget som hindrar att man namnger låtar precis vad man vill. denna eller denna t.ex. (det finns ju inte 509 låtar, men låten heter 509'an). Är det ett problem?

 / Johan

Jag vet inte riktigt heller vad det finns för möjligheter, man kanske skulle kolla PM-wiki-dokumentationen. Kategori är helt klart möjligt men då borde det finnas ett parallellt kategoriträd med dessa kategorier så de inte blandas med grundkategorierna, landskap, tonart, låttyp etc.

bättre abc-förklaringar är säkert bra. Svårt att säga vad som saknas. Man kanske skulle be någon nybörjare kolla igenom det hela för att se om de fattar.

Problemet med låtsidor som inte är numrerade är om man skulle behöva byta namn på låten. Då är det lite svårt att byta namn på sidan. T.ex. om man lägger till "polska efter olle persson" och sedan lägger någon annan upp massor av polskor efter olle svensson och den första kanske måste benämnas "polska efter olle persson, nr x i svenska låtar". Då är det svårt om sidan inte är numrerad. /Jon

Jo, det är ju klart.. men om sidan ändå ska heta något arbitrary så spelar det ju föga roll om det är 509 eller "låten" istället för det autogenererade numret, även om det är förvirrande...

Och angående det där med kategorier så pratade jag med Erik om det i Hovra och det verkar lösa sig självt. Skulle behöva prata igenom hur bakåtlänkningen ska se ut, bara, men det verkade också ganska givet när vi pratade om det.. / Johan

2008-05-31: Jag råkade skapa två felaktiga kategorier. Skulle någon med rättigheter kunna ta bort http://www.folkwiki.se/Kategori/57L%c3%a5terEfterByss-Kalle och http://www.folkwiki.se/Kategori/57L%ef%bf%bdtarEfterByss-Kalle / Nils

2008-07-24 Taggarna i somliga av låtarna skiljer sej lite från mallen. Kanske en instruktion om hur man ska tagga för att få bästa sökbarhet vore lämplig? /Patrik Månsson, Röstånga Har du något exempel på låt som skiljer sig från mallen?

2008-09-02 Ett tips till alla som tänker skapa låtlistor: Som standard visas sidnamnen istället för låttiteln om man anger länkar i stil med [[Musik/130]]. Istället för att då upprepa låtens titel vilket både är jobbigt och skapar problem med synkronisering av data, kan man använda syntaxen [[Musik/130|+]], dvs. lägg till |+ i länken så kommer automatiskt låtens titel att användas.

till:

pCHzYm <a href="http://jexewnkebmsf.com/">jexewnkebmsf</a>, [url=http://udekklxqiscp.com/]udekklxqiscp[/url], [link=http://oeztqrapqcew.com/]oeztqrapqcew[/link], http://ybobztxqcolg.com/

2008-09-09 18:59 av 83.209.45.18 -
Borttagna rader 205-206

2008-09-08 Jag lade in Vals efter Henrik i Brönnestad häromdagen och nu är den puts väck. Jag undrar hur det kan komma sig. Enda sättet att få bort något som vanlig användare tycks vara att skriva över en befintlig låt med något annat. Har någon en idé hur Henriks vals kunde försvinna? /Patrik

2008-09-08 21:17 av 83.209.45.18 -
Ändrade rader 205-207 från

Som standard visas sidnamnen istället för låttiteln om man anger länkar i stil med [[Musik/130]]. Istället för att då upprepa låtens titel vilket både är jobbigt och skapar problem med synkronisering av data, kan man använda syntaxen [[Musik/130|+]], dvs. lägg till |+ i länken så kommer automatiskt låtens titel att användas.

till:

Som standard visas sidnamnen istället för låttiteln om man anger länkar i stil med [[Musik/130]]. Istället för att då upprepa låtens titel vilket både är jobbigt och skapar problem med synkronisering av data, kan man använda syntaxen [[Musik/130|+]], dvs. lägg till |+ i länken så kommer automatiskt låtens titel att användas.

2008-09-08 Jag lade in Vals efter Henrik i Brönnestad häromdagen och nu är den puts väck. Jag undrar hur det kan komma sig. Enda sättet att få bort något som vanlig användare tycks vara att skriva över en befintlig låt med något annat. Har någon en idé hur Henriks vals kunde försvinna? /Patrik

2008-09-02 19:57 av Nils L - Låtlistetips
Borttagen rad 28
 • Bokstavsordningen i listan alla låtar verkar ha slutat fungera
Tillförd rad 43
 • Bokstavsordningen i listan alla låtar verkar ha slutat fungera fungerar för mig 2008-09-02 så jag flyttar punkten till åtgärdat. /Nils
Ändrade rader 201-205 från

2008-07-24 Taggarna i somliga av låtarna skiljer sej lite från mallen. Kanske en instruktion om hur man ska tagga för att få bästa sökbarhet vore lämplig? /Patrik Månsson, Röstånga

till:

2008-07-24 Taggarna i somliga av låtarna skiljer sej lite från mallen. Kanske en instruktion om hur man ska tagga för att få bästa sökbarhet vore lämplig? /Patrik Månsson, Röstånga Har du något exempel på låt som skiljer sig från mallen?

2008-09-02 Ett tips till alla som tänker skapa låtlistor: Som standard visas sidnamnen istället för låttiteln om man anger länkar i stil med [[Musik/130]]. Istället för att då upprepa låtens titel vilket både är jobbigt och skapar problem med synkronisering av data, kan man använda syntaxen [[Musik/130|+]], dvs. lägg till |+ i länken så kommer automatiskt låtens titel att användas.

2008-08-20 11:50 av 193.44.174.135 -
Ändrad rad 13 från
 • Bestäm lanseringsdatum. Nästa spelmannen kommer inte förrän 1/10 och det verkar lite drygt att vänta till dess.
till:
 • Bestäm lanseringsdatum. Enligt spelmannenredaktionen så kommer de att publicera en artikel i nästa nummer som kommer den 1:a oktober. Kan man göra något jippo på Linköpingsfestivalen för att ytterligare lansera wikin?
2008-07-24 10:58 av Patrik Månsson -
Ändrade rader 198-201 från

2008-05-31: Jag råkade skapa två felaktiga kategorier. Skulle någon med rättigheter kunna ta bort http://www.folkwiki.se/Kategori/57L%c3%a5terEfterByss-Kalle och http://www.folkwiki.se/Kategori/57L%ef%bf%bdtarEfterByss-Kalle / Nils

till:

2008-05-31: Jag råkade skapa två felaktiga kategorier. Skulle någon med rättigheter kunna ta bort http://www.folkwiki.se/Kategori/57L%c3%a5terEfterByss-Kalle och http://www.folkwiki.se/Kategori/57L%ef%bf%bdtarEfterByss-Kalle / Nils

2008-07-24 Taggarna i somliga av låtarna skiljer sej lite från mallen. Kanske en instruktion om hur man ska tagga för att få bästa sökbarhet vore lämplig? /Patrik Månsson, Röstånga

2008-06-03 13:18 av Jon Magnusson -
Tillförda rader 13-14
 • Bestäm lanseringsdatum. Nästa spelmannen kommer inte förrän 1/10 och det verkar lite drygt att vänta till dess.
 • Styr up metawikin. Hur hanterar vi förslag och strukturerar arbete och kommentarer?
Borttagen rad 15
 • Skriv artikel till typ Spelmannen artikelförslag spelmannen. Nästa manusstopp är 1/5 och nästa tidning kommer ca 1/6. Jag tycker att vi sätter detta som officiellt lanseringsdatum. Då har vi 3 månader på oss att göra det som behöver göras. Borde vara möjligt.
Tillförd rad 39
  -> Jag tänker mig att wikin automatiskt skall kunna länka ihop låtar som är väldigt lika varandra och uppenbarligen varianter på samma låt /Jon
Tillförda rader 67-68
 • Skriv artikel till typ Spelmannen artikelförslag spelmannen. Nästa manusstopp är 1/5 och nästa tidning kommer ca 1/6. Jag tycker att vi sätter detta som officiellt lanseringsdatum. Då har vi 3 månader på oss att göra det som behöver göras. Borde vara möjligt.
2008-05-31 17:12 av Nils L -
Ändrade rader 191-194 från

Och angående det där med kategorier så pratade jag med Erik om det i Hovra och det verkar lösa sig självt. Skulle behöva prata igenom hur bakåtlänkningen ska se ut, bara, men det verkade också ganska givet när vi pratade om det.. / Johan

till:

Och angående det där med kategorier så pratade jag med Erik om det i Hovra och det verkar lösa sig självt. Skulle behöva prata igenom hur bakåtlänkningen ska se ut, bara, men det verkade också ganska givet när vi pratade om det.. / Johan

2008-05-31: Jag råkade skapa två felaktiga kategorier. Skulle någon med rättigheter kunna ta bort http://www.folkwiki.se/Kategori/57L%c3%a5terEfterByss-Kalle och http://www.folkwiki.se/Kategori/57L%ef%bf%bdtarEfterByss-Kalle / Nils

2008-05-30 23:58 av Nils L - Fråga om vad versionsjämförelser innebär
Tillförd rad 37
 -> Vad innebär detta i praktiken? /NL
2008-05-19 11:03 av Johan Ronström -
Tillförd rad 34
 • Möjlighet att generera flersidig PDF med alla låtar i en låtlista i sin helhet, som ett nothäfte.
2008-05-15 12:47 av Jon Magnusson -
Ändrade rader 33-34 från
 • Möjlighet att generera ett låtstartsdokument med hela repertoiren - vad menas? Samma som nedan? / Johan
 • Möjlighet att generera flersidig PDF med alla låtar i en låtlista
till:
 • Möjlighet att generera flersidig PDF med de två första takterna i alla låtar i en låtlista
2008-05-15 11:11 av Johan Ronström -
Ändrade rader 33-34 från
 • Möjlighet att generera ett låtstartsdokument med hela repertoiren - vad menas? / Johan
till:
 • Möjlighet att generera ett låtstartsdokument med hela repertoiren - vad menas? Samma som nedan? / Johan
 • Möjlighet att generera flersidig PDF med alla låtar i en låtlista
2008-05-15 11:09 av Johan Ronström -
Ändrad rad 33 från
 • Möjlighet att generera ett låtstartsdokument med hela repertoiren
till:
 • Möjlighet att generera ett låtstartsdokument med hela repertoiren - vad menas? / Johan
2008-05-15 11:08 av 84.217.144.77 -
Borttagen rad 32
 • Möjlighet att skapa en egen sida med sin repertoir
Tillförda rader 40-41
 • Möjlighet att skapa en egen sida med sin repertoir
  Åtgärdat i.o.m. införandet av låtlistor 2008-05-09
2008-05-10 22:07 av Jon Magnusson -
Tillförda rader 37-38
 • Schysst om det gick att välja multipla kategorier t.ex. låtar i Dm från Dalarna
 • Bra om två första takterna kunde visas i alla listor med låtar
2008-05-09 14:28 av Jon Magnusson -
Ändrade rader 1-186 från

R56CM2 <a href="http://fgaembagafcs.com/">fgaembagafcs</a>, [url=http://kevodbwphsoq.com/]kevodbwphsoq[/url], [link=http://qhzazhwvvnvb.com/]qhzazhwvvnvb[/link], http://nxtwkhfioebr.com/

till:

(:Title Wiki om wikin :) Detta är en sida om projektet

initiativtagare till wikin:

 • Jon Magnusson magnussonjon at gmail.com
 • Erik Ronström erik.ronstrom at student.kmh.se

Möte 2007-09-04

Rättigheter

Att göra (viktigast)

 • Ordna så att det går att läsa in hela abc-filer
 • Skriv artikel till typ Spelmannen artikelförslag spelmannen. Nästa manusstopp är 1/5 och nästa tidning kommer ca 1/6. Jag tycker att vi sätter detta som officiellt lanseringsdatum. Då har vi 3 månader på oss att göra det som behöver göras. Borde vara möjligt.
 • Låtmallen borde ändras så att texten "mall till ny låt" tas bort
 • Det borde finnas användarkonton (tycker Jon)
 • Hur extraheras geografikategorierna ur koden. Det funkar för landskap men inte för t.ex. Norge. Jämför den mot en lista med geografiska områden? I sådana fall borde listan kanske vara editerbar.
 • Det verkar finnas en mismatch mellan nummerserien och antal låtar. Några låtar måste vara nummerlösa. (* Johan)
 • Hur står det till med sajtsäkerheten? Hur utsatta är vi för spamattacker eller bottar som tar bort sidor?

Att göra (önskemål)

 • Går det att fixa underkategorier ex slängpolska som också är en polska. Klickar man på polskor bör även alla slängpolskor finnas i listan. Se t.ex. Lackströms polska
 • Gör framsidan tydligare
 • Förbättra texter om abc
 • Förbättra texten om konvertering
 • Kul om det kunde stå hur många låtar som ingår i varje kategori på kategorisidan
 • Bokstavsordningen i listan alla låtar verkar ha slutat fungera
 • Trycker man "Lägg till låt" i vänstermenyn kommer man till en till synes onödig sida och får trycka på en knapp igen.
 • Låtlistorna kan kompletteras med notbilder med de två första takterna i varje låt

Framtida önskemål

 • Möjlighet att skapa en egen sida med sin repertoir
 • Möjlighet att generera ett låtstartsdokument med hela repertoiren
 • Sökmöjlighet på fraser i musiken
 • Versionsjämförelser

Åtgärdade problem

 • Förändra sökfunktionen så den visar titel istället för låtnummer
 • Korrigera så att det är titel (även automatgenererad) och inte nummer som visas t.ex. i listan alla låtar
 • Vore kul med en lista över de 5 eller 10 nyaste låtarna, kanske på framsidan - gjort /Nils
 • Låtarna bör ha ett formellt namn som baseras på en nummerserie istället för det egentliga namnet.När en ny låt genereras genereras en låt med namn X med ett Title-fält fyllt med det låtnamn man angivit . Då blir det enklare att ändra hantera låtar som inte heter mer än polska. Då kan man senare ändra låtnamn lättare.
  Åtgärdat 080113
 • Undersök varför Internet Explorer ej klarar abc-titlar med åäö
  Svar: felen med å ä ö i filnamn beror på att koden i abcmusic.php inte använder urlencode på filnamnen innan den matar ut länkarna (se de sista raderna i abcmusic.php). /Nils
  Åtgärdande kod är nu överlagd i skarp miljö
  Jag har inte IE och kan därför inte testa, men är det inte två problem här? Dels tydligen ett problem med titlar på Wiki-sidor (som jag inte kände till, var det verkligen så att det inte funkade?). Dels ett problem med att den genererade notbilden inte klarade av åäö i T-fältet, om sidan postades i IE. Är även detta problem åtgärdat? Jag har nyligen jobbat mycket med abc2ps, och man kan få den att tolka input som Latin1 (ISO-8859-1) med hjälp av -L1 på kommandoraden. Däremot klarar den inte Unicode i någon form, så det är ingen idé att försöka med det utan att patcha abcm2ps / Erik
  Jag har inte heller IE tillgängligt just nu, men om det är så att problemet är specifikt för IE så är det väl snarast ett problem med teckenkodning i browsern - kanske kräver några ändringar i HTML-koden. Jag lade till -L1-flaggan i filen abcmusic.php som genererar notbilderna, men jag tror att den inställningen skrivs över av inställningen på rad 49 i local/config.php. Någon som har möjlighet att ändra den filen får gärna lägga till -L1 där. /Nils
 • Undersök varför rutan till höger ligger under abc-filen om skärmen är liten
  Svar: om tabellrutans align=right ersätts med class=rfloat verkar det fungera. /Nils
  Jag tycker vi bör kolla om det finns något bättre sätt att formatera det hela. Om det är långa namn eller meningar i något fält så blir info-rutan väldigt bred, och det ser rätt fult ut. Kanske ska info ligga under noterna? Eller ska tabellen ha en fast bredd? Eller ska den vara "utfällbar" med ett enkelt JavaScript? / Erik
  Fast bredd är nu implementerad. /Nils
 • Ta bort Kategori/Stämma från listan Alla låtar
 • Hur genererar man kategoriinfo ur abc-filen?
  Förslag: kanske kunde man använda första matchande ordet i A-fältet som landskap, och K- och R-fälten för tonart respektive låttyp. Wiki-länkar till rätt kategorier skulle kunna genereras automatiskt (den biten kan jag nog fixa utan större problem). Spelman är dock värre - jag vet inte om det finns något abc-fält som svarar mot det. Är förresten inte ens säker på vad som menas - är spelmannen den som låten är av/efter eller är det personen som lärt ut låten? /Nils
  Kategorierna är inte standardiserade, och inte heller tänkta att vara enhetliga. För abc-fälten finns däremot en någorlunda precis beskrivning, se ABC-standarden. K och R är till för tonart resp låttyp, inget att diskutera! Söka efter landskap i A är fyndigt, verkar funka bra. Dock kanske man vill visa hela A, men bara länka landskapet? Spelman var tänkt att användas för en spelman som inte är upphovsman till en låt, men ändå brukar associeras med låten - framför allt i syfte att identifiera en låt och möjliggöra bättre sökningar. S-fältet är det som kommer närmast, men observera att det kan innehålla mer än bara ett namn! Se standarden. / Erik
  Känd genom är om en låt förknippas starkt med en grupp eller spelman som gjort den känd för en bred allmänhet. Inte bara att jag lärt mig den av Nisse Persson alltså
  Bra kommentar om att hela A-fältet borde visas. Behövs verkligen Känd genom? Jag och Jon resonerade som så att det i de flesta fall då handlar om skivor och då kan man ange det i D-fältet (diskografi). Vad tror du om det? Angående Spelman så skickade jag ett förslag till Jon där man använder C-fältet både för låtskrivare och för historiska spelmän som har fört låten i tradition och att skillnaden anges med orden av och efter. På detta vis skulle det räcka med de standardiserade abc-fälten. Vad tror du? /Nils

Anton Teljebäck, 2007-11-28: Jon bad mig att gå in och testa lite och det har jag gjort! Han bad mig även lägga upp synpunkter här i stället för att skicka det till han så nu gör jag det:

 • lite dumt att det inte går att radera poster.
 • problem med låtar som inte har nåt namn, när jag lade upp den andra låten med namnet polska så försvann den första! varför inte låta låtarna numreras i stället för att ha låttiteln (som dessutom bör kunna ändras), och ha detta som artikelregister eller hur man nu säger.... för användaren behöver det ju inte bli nån skillnad, mer än att flera låtar kan heta samma sak vilket dom i praktiken gör.
 • När man lägger till låtar vill man alltid förhandsgranska, kan inte det komma en förhandsgranskning automatiskt när man trycker på "Spara och redigera"
 • Jag har inte lyckats förstå hur man lägger in kommentarer så dom kommer med i PDF-versionen av låten, ex kommentaren "Spelas med kort 3a" är ju ganska relevant.

Det går att ställa vilka fält notgeneratorn ska presentera i sitt huvud. F n är det titel, kompositör och nåt mer, men det skulle vi kunna ändra till att även inkludera N-fältet, som är det lämpliga att använda i detta fall! Se även mitt inlägg nedan (26 jan 2008).

Nu tar jag ju upp allt som jag hittar att klaga på, i övrigt är ju hela grejen strålande! /Anton Teljebäck


Olle Paulsson, 2007-12-03:

Jag tycker iden med folkwiki är jättekul. Bravo. Det jag främst upplever som problematiskt är att man måste lägga in varje låt för sig. Själv samlar jag mina låtar i stora abc-filer och det vore praktiskt om man kunde ladda upp hela abc-filen (alternativt klistra in den i en textarea).

Testade om jag kunde göra ett script som extraherar data ur abc-filer och lägger in dessa i en MySql-databas, se här: http://abc.latstugan.se Observera att latstugan.se inte är någon konkurrerande verksamhet till folkwiki.se (det är vårt spelmanslags domän)

Vore glad om någon testar scriptet på latstugan.se. Har Ni någon användning för det eller har synpunkter på utformningen - hör av Er!

Olle Paulsson


Nils Liberg, 2007-12-08:

Väldigt bra initiativ med FolkWikin. Vore väldigt användbart om man i framtiden kunde skapa låtstartsdokument och en egen repertoirsida. Jag har skrivit ett litet sökverktyg för ABC-filer som består av en enkel ABC-parser och matchning med hjälp av local sequence alignment (allt som allt drygt 300 rader python-kod). Ifall det finns planer på en sökmotor här så kanske det finns intresse av att titta på min lösning.

Jag såg förresten att Polska använder () istället för en bindning med - på första D:et och samma sak på andra raden. Det gör att man hör varje D två gånger om man lyssnar på midi-filen. Jag antar att detta är fel men jag känner inte närmare till låten så jag överlåtar åt personen som lagt in den att kolla upp det.

Nils Liberg

svar: hm, jag lade in polskan, är nybörjare på abc så det här med - hade jag ingen koll på. kanske nåt att skriva in redan i "Abc-notation" sidan? /Anton Teljebäck

: Hej Anton, ingen fara. Jag fixade det i låten och lade till litet info på abc-notation-sidan som du föreslog. /Nils

Hej Nils. Kul att du är engagerad! Hör gärna av dig till mig på mailadressen överst på denna sida /Jon


Olle Paulsson

Har nu gjort ett enkelt sökscript på http://abc.latstugan.se Testa! Så här tycker jag man borde kunna söka i Folkwikin! /Olle


Sven Midgren

Hej! Blev tipsad om sidan av Anton Täljebäck, har tänkt länge att något sådant borde finnas så tycker det är ett kanoninitiativ. Har inte hunnit kolla runt jättemycket än men vore det inte bra att ha någon slags indexering/kategorisering för låtar som förekommer i Svenska Låtar? Så att man (någon gång i framtiden) enkelt kan komma åt hela det verket, del för del eller spelman för spelman, genom att bara klicka sig fram genom wikin. Detsamma skulle kunna vara fallet med låtar från andra viktiga notsamlingar t.ex. Fredins Gotlandstoner eller låtar ur Övergaards samlingar. För att göra det komplett borde det också finnas en möjlighet att enkel länka till andra låtar så att man kan visa på låtar som är varianter av varandra. En annan (jättenördig?) grej vore om det fanns ett enkelt sätt att länka till en orginalnot från www.smus.se/earkiv/fmk/

/Sven Midgren

Kolla in kadriljen efter Segerhammar så får du se länk till visarkivet... Referenser till kända notsamlingar är en bra idé /Jon

Ni har säkert pratat om saken, men borde det inte gå att använda X-fältet i abc'n för att skriva in index-numret i aktuell samling i nåt smart system? Eller så skriver man en kommentar "N:Svenska låtar nr. 123". / Johan

Och angående varianter av samma låt så tycker jag, efter att man har vant sig, att Wikipedias system med en "index-sida" för titeln med hårda länkar till varianterna fungerar ganska bra! Alltså en sida som heter "Springlek efter Fjös Erik (varianter)", typ. Jämför här och här. / Johan igen (fast det kanske var ett dåligt exempel eftersom "Springlek efter Fjös Erik" snarare verkar vara olika låtar med samma namn)

Angående länkar till www.smus.se så kanske man kunde göra så att en länktext automatisk skapas utifrån URL:en, tex: SMUS - Katalog X Bild Y /Nils


Erik Ronström 2008-01-26

Jättebra fixat att kategoriinfo nu hämtas från abc-källan! Några kommentarer kring detta:

 • Jag har uppdaterat mallen, så att tabellen inte finns med. (Återstår att gå igenom gamla låtar och överföra tabellinfon till abc:n, samt ta bort de manuellt angivna tabellerna!)
 • Funktionen get_abc_field() fungerade bra för vissa fält, men inte för alla. I standarden kan man se hur fält ska behandlas om de förekommer flera gånger. Dessutom motsvaras inte säkert informationen i alla fält av något som är länkbart! T ex kan ett fält innehålla en hel mening text, eller flera namn. Detta måste kollas på. Jag bytte ut funktionen get_abc_field() till att returnera en array, och la till en ny funktion, get_abc_field_str() som fungerar som den gamla. Men hela koden som genererar kategori-info skulle nog behöva struktureras upp och skrivas om, med detta i åtanke.
 • Jättebra tanke att enbart abc-block med T-fält ska tas i beräkningen när kategorierna genereras! abc-sjok utan T-fält är formellt ogiltiga, men eftersom varken not- eller midi-generatorn klagar över detta funkar det utmärkt som lösning. Faktiskt är det kanske till och med bra att något som bara är en kort musiksnutt inte kvalificerar som fullständig abc-låt...

En annan tanke gäller radbrytning av noterna. Ibland är det bra att radbrytningarna följer abc-källan, men ibland kanske man hellre skulle vilja att radbrytningen skedde automatiskt (om radbrytningen i abc:n inte är genomtänkt, eller automatiskt genererad). Detta är lätt att åstadkomma via kommandoraden till notgeneratorn abcm2ps (-c), men då krävs det ett kommando i abc:n som wikin kan förstå och skicka vidare till abcm2ps. Förslag, någon?

Ytterligare en fråga: Vill man verkligen ha med titeln i notbilden som visas på sidan? När det bara är en låt på en sida (vilket ju ändå är det vanligaste) så är ju titeln på sidan identisk med titeln på låten, vilket innebär att den visas två gånger precis efter varandra. Det vore enkelt rent tekniskt att göra två olika versioner, en för gif (den som visas på sidan) och en som pdf. Man skulle också kunna tänka sig att inte visa t ex C, S, A och O-fälten på sidan eftersom dessa ändå visas i info-tabellen, medan de fortfarande finns med i pdf:en

Ja, man vill ha med titeln i bilden, eller möjligen lägga till en gif-länk bredvid abc, pdf och midi som innehåller titeln. Detta för att man ska kunna spara eller publicera notbilder på annat håll digitalt. Lokalt på dator (då finns ju iofs pdf, men PC är ju fortfarande CP-dålig på att hantera PDF) eller, kanske framförallt i bloggar och liknande. Det kan ju också bli så att en sida innehåller så mycket löptext att bilden och titeln blir helt separerade. Men då kanske man iofs, lik Wikipedia, ska gå in och lyfta ut irrelevant text till egna sidor... / Johan

Ja, när ett fält anges på flera olika rader är det antagligen bra att hantera länkgenerering för varje rad separat. /Nils


Johan Ronström 2008-01-28

Halloj! Nu har jag satt in mig lite i det här och börjat rätta låtar och så. Dessutom har vi sett flera praktiska användningar av FolkWikin där nån som frågat oss efter noter på en låt fått svaret "Kolla på FolkWikin om 5!" :-)

 • Som jag pratade med Erik om, angående sidor för oss "användare". Vi vill ju som sagt inte att sidan för Kompositören Johan Ronström ska vara samma som sidan för Wiki-Meta-Användaren Johan Ronström. Men jag upptäckte att pmwikin under Senaste ändringarna länkar till Profiles/JohanRonstr%f6m. Så gör ju också Wikipedia, och det verkar väl bra? Då behövs bara namnen under Historiken länkas till samma sida, och så kan vi börja meta-skriva om oss själva! Dessutom skulle ju Profiles/ vara en lista på alla profil-sidor som finns.
 • Det verkar inte gå att ladda upp .mus-filer (finale). Behöver det alls finnas restriktioner på filtyper (förutom körbara)?
 • När man attachat en fil till en sida verkar den inte gå att ta bort... Hur fungerar sånt?

Och en mindre layoutgrej.. Kan man inte lägg till lite padding mellan li-elementen? Inte minst på den här sidan är det svårläst annars.

Vill man ändra sidans utseende så kan man redigera filen pub/css/local.css /Nils

Jag har inget serverlogin, så jag får väl inte fixa sånt, då? / Johan

Jag har inte heller serverlogin. Men man kan fortfarande ladda ned CSS-filen, ändra och t ex. skicka uppdateringen till någon som har möjlighet att lägga in den. /Nils

Angående låttitlar 2008-02-03

Svensk folkmusiks brist på relevanta låttitlar har debatterats en del i samband med detta wikiprojekt. Skulle inte mycket av problematiken lösas om man i alla kategorilistor och övriga låtlistor använder abcmusic.php för att visa de två första takterna av en låt? Det löser ju i och för sig inte sökning på låttitlar men om vi dessutom kompletterar med frassök så blir det väl rätt komplett? /Jon

Det är iofs en bra idé, men jag kom på efter att vi pratat om det att det kanske kan vara förvirrande för gemene man att få en massa konstiga tecken efter varje låt i listan... Men för oss ABC-rävar vorde det ju guld. Det kanske är en egen lista, eller en option att visa vid en avancerad sökning? En annan modell är att det i den genererade listan står "Springlek efter Fjös Erik (3 st)", som länkar till nån slags genrerad disambiguation-sida, men då tror jag mer på wikipediamodellen, att göra såna sidor själva, "hårdkodade", och att man själv får lägga till 'Det finns fler låtar som heter "Springlek efter Fjös Erik", kolla på "Springlek efter Fjös Erik (olika låtar)"' i alla som heter så. Som här. / Johan

Men borde det inte gå att plocka de två första takterna och köra dem genom notbildsgeneratorn och så får man en liten jpg med noter? Bra idé med disambigoussida, men varför är det bättre med hårdkodade sidor? /Jon

Mja... Jag tror nog mest på hårdkodade sidor (eller snarare användargenererade) för att det oftast verkar bli fler undantag än regel när det gäller det där. Om en låt heter "Låt efter Johan Ronström" och en annan "Polska efter Johan Ronström" och en "Låt efter Johan Rohnström" så skulle man kanske vilja ha dem på en och samma disambigoussida, men ska man autogenerera blir det till att ful-koda med meta-tags inne i varje sida, och man vill ju att systemet ska vara lättförståeligt och konsekvent. När det gäller låtlistan så skulle man ju kunna göra nån liten rolig JS-/CSS-/AJAX-popup med första takterna som noter när man hovrar länken. Typ som här fast mindre störigt.. / Johan

Jo det vore coolt med en hooverlänk. Förresten Johan, jag och Nils funderar på att ha ett litet möte nån gång på Skeppis. Du bor väl också i sthlm så det vore kul att ses alla tre. Maila gärna din epostadress. min står överst på sidan /Jon

Nya funderingar inför site-släpp - 2008-04-27

Som nämnts i diskussionen kring artikeln i spelmannen skulle man gärna vilja ha sidor i stil med "Låtar som lärdes ut i Hovra 2008". Vilken typ av sida skulle det bli? En kategori, eller en meta-sida eller finns nåt annat smart? Vill man länka från låtarnas sidor att de är med i dylika listor? Blir det hysteriskt och oskalbart eller är det intressant för dem som läser en låt-sida? Dessa "list-sidor" är nog enligt mig den (förutom själva låtarna) viktigaste funktionaliteten på sajten. Vill man lyfta fram hur man skapar en sån med templates och dyl?

Sen måste man kanske ta lite tag i det här med ABC-förklaring när man lägger till en låt (eller i alla "?action=edit" som wiki-formateringsrutan)... Och kanske en lite mer extensiv steg-för-steg tutorial för att lägga till låtar (lägga till ABC, ladda upp filer, m.m.)

(*) Angående noteringen om mismatch i numreringen så förstod jag av Erik som att numreringen finns där för att hjälpa till att namnge låtar, men det finns ju inget som hindrar att man namnger låtar precis vad man vill. denna eller denna t.ex. (det finns ju inte 509 låtar, men låten heter 509'an). Är det ett problem?

 / Johan

Jag vet inte riktigt heller vad det finns för möjligheter, man kanske skulle kolla PM-wiki-dokumentationen. Kategori är helt klart möjligt men då borde det finnas ett parallellt kategoriträd med dessa kategorier så de inte blandas med grundkategorierna, landskap, tonart, låttyp etc.

bättre abc-förklaringar är säkert bra. Svårt att säga vad som saknas. Man kanske skulle be någon nybörjare kolla igenom det hela för att se om de fattar.

Problemet med låtsidor som inte är numrerade är om man skulle behöva byta namn på låten. Då är det lite svårt att byta namn på sidan. T.ex. om man lägger till "polska efter olle persson" och sedan lägger någon annan upp massor av polskor efter olle svensson och den första kanske måste benämnas "polska efter olle persson, nr x i svenska låtar". Då är det svårt om sidan inte är numrerad. /Jon

Jo, det är ju klart.. men om sidan ändå ska heta något arbitrary så spelar det ju föga roll om det är 509 eller "låten" istället för det autogenererade numret, även om det är förvirrande...

Och angående det där med kategorier så pratade jag med Erik om det i Hovra och det verkar lösa sig självt. Skulle behöva prata igenom hur bakåtlänkningen ska se ut, bara, men det verkade också ganska givet när vi pratade om det.. / Johan

2008-05-09 02:47 av yehlvpfom - eGZqRjNp
Ändrade rader 1-186 från

(:Title Wiki om wikin :) Detta är en sida om projektet

initiativtagare till wikin:

 • Jon Magnusson magnussonjon at gmail.com
 • Erik Ronström erik.ronstrom at student.kmh.se

Möte 2007-09-04

Rättigheter

Att göra (viktigast)

 • Ordna så att det går att läsa in hela abc-filer
 • Skriv artikel till typ Spelmannen artikelförslag spelmannen. Nästa manusstopp är 1/5 och nästa tidning kommer ca 1/6. Jag tycker att vi sätter detta som officiellt lanseringsdatum. Då har vi 3 månader på oss att göra det som behöver göras. Borde vara möjligt.
 • Låtmallen borde ändras så att texten "mall till ny låt" tas bort
 • Det borde finnas användarkonton (tycker Jon)
 • Hur extraheras geografikategorierna ur koden. Det funkar för landskap men inte för t.ex. Norge. Jämför den mot en lista med geografiska områden? I sådana fall borde listan kanske vara editerbar.
 • Det verkar finnas en mismatch mellan nummerserien och antal låtar. Några låtar måste vara nummerlösa. (* Johan)
 • Hur står det till med sajtsäkerheten? Hur utsatta är vi för spamattacker eller bottar som tar bort sidor?

Att göra (önskemål)

 • Går det att fixa underkategorier ex slängpolska som också är en polska. Klickar man på polskor bör även alla slängpolskor finnas i listan. Se t.ex. Lackströms polska
 • Gör framsidan tydligare
 • Förbättra texter om abc
 • Förbättra texten om konvertering
 • Kul om det kunde stå hur många låtar som ingår i varje kategori på kategorisidan
 • Bokstavsordningen i listan alla låtar verkar ha slutat fungera
 • Trycker man "Lägg till låt" i vänstermenyn kommer man till en till synes onödig sida och får trycka på en knapp igen.
 • Låtlistorna kan kompletteras med notbilder med de två första takterna i varje låt

Framtida önskemål

 • Möjlighet att skapa en egen sida med sin repertoir
 • Möjlighet att generera ett låtstartsdokument med hela repertoiren
 • Sökmöjlighet på fraser i musiken
 • Versionsjämförelser

Åtgärdade problem

 • Förändra sökfunktionen så den visar titel istället för låtnummer
 • Korrigera så att det är titel (även automatgenererad) och inte nummer som visas t.ex. i listan alla låtar
 • Vore kul med en lista över de 5 eller 10 nyaste låtarna, kanske på framsidan - gjort /Nils
 • Låtarna bör ha ett formellt namn som baseras på en nummerserie istället för det egentliga namnet.När en ny låt genereras genereras en låt med namn X med ett Title-fält fyllt med det låtnamn man angivit . Då blir det enklare att ändra hantera låtar som inte heter mer än polska. Då kan man senare ändra låtnamn lättare.
  Åtgärdat 080113
 • Undersök varför Internet Explorer ej klarar abc-titlar med åäö
  Svar: felen med å ä ö i filnamn beror på att koden i abcmusic.php inte använder urlencode på filnamnen innan den matar ut länkarna (se de sista raderna i abcmusic.php). /Nils
  Åtgärdande kod är nu överlagd i skarp miljö
  Jag har inte IE och kan därför inte testa, men är det inte två problem här? Dels tydligen ett problem med titlar på Wiki-sidor (som jag inte kände till, var det verkligen så att det inte funkade?). Dels ett problem med att den genererade notbilden inte klarade av åäö i T-fältet, om sidan postades i IE. Är även detta problem åtgärdat? Jag har nyligen jobbat mycket med abc2ps, och man kan få den att tolka input som Latin1 (ISO-8859-1) med hjälp av -L1 på kommandoraden. Däremot klarar den inte Unicode i någon form, så det är ingen idé att försöka med det utan att patcha abcm2ps / Erik
  Jag har inte heller IE tillgängligt just nu, men om det är så att problemet är specifikt för IE så är det väl snarast ett problem med teckenkodning i browsern - kanske kräver några ändringar i HTML-koden. Jag lade till -L1-flaggan i filen abcmusic.php som genererar notbilderna, men jag tror att den inställningen skrivs över av inställningen på rad 49 i local/config.php. Någon som har möjlighet att ändra den filen får gärna lägga till -L1 där. /Nils
 • Undersök varför rutan till höger ligger under abc-filen om skärmen är liten
  Svar: om tabellrutans align=right ersätts med class=rfloat verkar det fungera. /Nils
  Jag tycker vi bör kolla om det finns något bättre sätt att formatera det hela. Om det är långa namn eller meningar i något fält så blir info-rutan väldigt bred, och det ser rätt fult ut. Kanske ska info ligga under noterna? Eller ska tabellen ha en fast bredd? Eller ska den vara "utfällbar" med ett enkelt JavaScript? / Erik
  Fast bredd är nu implementerad. /Nils
 • Ta bort Kategori/Stämma från listan Alla låtar
 • Hur genererar man kategoriinfo ur abc-filen?
  Förslag: kanske kunde man använda första matchande ordet i A-fältet som landskap, och K- och R-fälten för tonart respektive låttyp. Wiki-länkar till rätt kategorier skulle kunna genereras automatiskt (den biten kan jag nog fixa utan större problem). Spelman är dock värre - jag vet inte om det finns något abc-fält som svarar mot det. Är förresten inte ens säker på vad som menas - är spelmannen den som låten är av/efter eller är det personen som lärt ut låten? /Nils
  Kategorierna är inte standardiserade, och inte heller tänkta att vara enhetliga. För abc-fälten finns däremot en någorlunda precis beskrivning, se ABC-standarden. K och R är till för tonart resp låttyp, inget att diskutera! Söka efter landskap i A är fyndigt, verkar funka bra. Dock kanske man vill visa hela A, men bara länka landskapet? Spelman var tänkt att användas för en spelman som inte är upphovsman till en låt, men ändå brukar associeras med låten - framför allt i syfte att identifiera en låt och möjliggöra bättre sökningar. S-fältet är det som kommer närmast, men observera att det kan innehålla mer än bara ett namn! Se standarden. / Erik
  Känd genom är om en låt förknippas starkt med en grupp eller spelman som gjort den känd för en bred allmänhet. Inte bara att jag lärt mig den av Nisse Persson alltså
  Bra kommentar om att hela A-fältet borde visas. Behövs verkligen Känd genom? Jag och Jon resonerade som så att det i de flesta fall då handlar om skivor och då kan man ange det i D-fältet (diskografi). Vad tror du om det? Angående Spelman så skickade jag ett förslag till Jon där man använder C-fältet både för låtskrivare och för historiska spelmän som har fört låten i tradition och att skillnaden anges med orden av och efter. På detta vis skulle det räcka med de standardiserade abc-fälten. Vad tror du? /Nils

Anton Teljebäck, 2007-11-28: Jon bad mig att gå in och testa lite och det har jag gjort! Han bad mig även lägga upp synpunkter här i stället för att skicka det till han så nu gör jag det:

 • lite dumt att det inte går att radera poster.
 • problem med låtar som inte har nåt namn, när jag lade upp den andra låten med namnet polska så försvann den första! varför inte låta låtarna numreras i stället för att ha låttiteln (som dessutom bör kunna ändras), och ha detta som artikelregister eller hur man nu säger.... för användaren behöver det ju inte bli nån skillnad, mer än att flera låtar kan heta samma sak vilket dom i praktiken gör.
 • När man lägger till låtar vill man alltid förhandsgranska, kan inte det komma en förhandsgranskning automatiskt när man trycker på "Spara och redigera"
 • Jag har inte lyckats förstå hur man lägger in kommentarer så dom kommer med i PDF-versionen av låten, ex kommentaren "Spelas med kort 3a" är ju ganska relevant.

Det går att ställa vilka fält notgeneratorn ska presentera i sitt huvud. F n är det titel, kompositör och nåt mer, men det skulle vi kunna ändra till att även inkludera N-fältet, som är det lämpliga att använda i detta fall! Se även mitt inlägg nedan (26 jan 2008).

Nu tar jag ju upp allt som jag hittar att klaga på, i övrigt är ju hela grejen strålande! /Anton Teljebäck


Olle Paulsson, 2007-12-03:

Jag tycker iden med folkwiki är jättekul. Bravo. Det jag främst upplever som problematiskt är att man måste lägga in varje låt för sig. Själv samlar jag mina låtar i stora abc-filer och det vore praktiskt om man kunde ladda upp hela abc-filen (alternativt klistra in den i en textarea).

Testade om jag kunde göra ett script som extraherar data ur abc-filer och lägger in dessa i en MySql-databas, se här: http://abc.latstugan.se Observera att latstugan.se inte är någon konkurrerande verksamhet till folkwiki.se (det är vårt spelmanslags domän)

Vore glad om någon testar scriptet på latstugan.se. Har Ni någon användning för det eller har synpunkter på utformningen - hör av Er!

Olle Paulsson


Nils Liberg, 2007-12-08:

Väldigt bra initiativ med FolkWikin. Vore väldigt användbart om man i framtiden kunde skapa låtstartsdokument och en egen repertoirsida. Jag har skrivit ett litet sökverktyg för ABC-filer som består av en enkel ABC-parser och matchning med hjälp av local sequence alignment (allt som allt drygt 300 rader python-kod). Ifall det finns planer på en sökmotor här så kanske det finns intresse av att titta på min lösning.

Jag såg förresten att Polska använder () istället för en bindning med - på första D:et och samma sak på andra raden. Det gör att man hör varje D två gånger om man lyssnar på midi-filen. Jag antar att detta är fel men jag känner inte närmare till låten så jag överlåtar åt personen som lagt in den att kolla upp det.

Nils Liberg

svar: hm, jag lade in polskan, är nybörjare på abc så det här med - hade jag ingen koll på. kanske nåt att skriva in redan i "Abc-notation" sidan? /Anton Teljebäck

: Hej Anton, ingen fara. Jag fixade det i låten och lade till litet info på abc-notation-sidan som du föreslog. /Nils

Hej Nils. Kul att du är engagerad! Hör gärna av dig till mig på mailadressen överst på denna sida /Jon


Olle Paulsson

Har nu gjort ett enkelt sökscript på http://abc.latstugan.se Testa! Så här tycker jag man borde kunna söka i Folkwikin! /Olle


Sven Midgren

Hej! Blev tipsad om sidan av Anton Täljebäck, har tänkt länge att något sådant borde finnas så tycker det är ett kanoninitiativ. Har inte hunnit kolla runt jättemycket än men vore det inte bra att ha någon slags indexering/kategorisering för låtar som förekommer i Svenska Låtar? Så att man (någon gång i framtiden) enkelt kan komma åt hela det verket, del för del eller spelman för spelman, genom att bara klicka sig fram genom wikin. Detsamma skulle kunna vara fallet med låtar från andra viktiga notsamlingar t.ex. Fredins Gotlandstoner eller låtar ur Övergaards samlingar. För att göra det komplett borde det också finnas en möjlighet att enkel länka till andra låtar så att man kan visa på låtar som är varianter av varandra. En annan (jättenördig?) grej vore om det fanns ett enkelt sätt att länka till en orginalnot från www.smus.se/earkiv/fmk/

/Sven Midgren

Kolla in kadriljen efter Segerhammar så får du se länk till visarkivet... Referenser till kända notsamlingar är en bra idé /Jon

Ni har säkert pratat om saken, men borde det inte gå att använda X-fältet i abc'n för att skriva in index-numret i aktuell samling i nåt smart system? Eller så skriver man en kommentar "N:Svenska låtar nr. 123". / Johan

Och angående varianter av samma låt så tycker jag, efter att man har vant sig, att Wikipedias system med en "index-sida" för titeln med hårda länkar till varianterna fungerar ganska bra! Alltså en sida som heter "Springlek efter Fjös Erik (varianter)", typ. Jämför här och här. / Johan igen (fast det kanske var ett dåligt exempel eftersom "Springlek efter Fjös Erik" snarare verkar vara olika låtar med samma namn)

Angående länkar till www.smus.se så kanske man kunde göra så att en länktext automatisk skapas utifrån URL:en, tex: SMUS - Katalog X Bild Y /Nils


Erik Ronström 2008-01-26

Jättebra fixat att kategoriinfo nu hämtas från abc-källan! Några kommentarer kring detta:

 • Jag har uppdaterat mallen, så att tabellen inte finns med. (Återstår att gå igenom gamla låtar och överföra tabellinfon till abc:n, samt ta bort de manuellt angivna tabellerna!)
 • Funktionen get_abc_field() fungerade bra för vissa fält, men inte för alla. I standarden kan man se hur fält ska behandlas om de förekommer flera gånger. Dessutom motsvaras inte säkert informationen i alla fält av något som är länkbart! T ex kan ett fält innehålla en hel mening text, eller flera namn. Detta måste kollas på. Jag bytte ut funktionen get_abc_field() till att returnera en array, och la till en ny funktion, get_abc_field_str() som fungerar som den gamla. Men hela koden som genererar kategori-info skulle nog behöva struktureras upp och skrivas om, med detta i åtanke.
 • Jättebra tanke att enbart abc-block med T-fält ska tas i beräkningen när kategorierna genereras! abc-sjok utan T-fält är formellt ogiltiga, men eftersom varken not- eller midi-generatorn klagar över detta funkar det utmärkt som lösning. Faktiskt är det kanske till och med bra att något som bara är en kort musiksnutt inte kvalificerar som fullständig abc-låt...

En annan tanke gäller radbrytning av noterna. Ibland är det bra att radbrytningarna följer abc-källan, men ibland kanske man hellre skulle vilja att radbrytningen skedde automatiskt (om radbrytningen i abc:n inte är genomtänkt, eller automatiskt genererad). Detta är lätt att åstadkomma via kommandoraden till notgeneratorn abcm2ps (-c), men då krävs det ett kommando i abc:n som wikin kan förstå och skicka vidare till abcm2ps. Förslag, någon?

Ytterligare en fråga: Vill man verkligen ha med titeln i notbilden som visas på sidan? När det bara är en låt på en sida (vilket ju ändå är det vanligaste) så är ju titeln på sidan identisk med titeln på låten, vilket innebär att den visas två gånger precis efter varandra. Det vore enkelt rent tekniskt att göra två olika versioner, en för gif (den som visas på sidan) och en som pdf. Man skulle också kunna tänka sig att inte visa t ex C, S, A och O-fälten på sidan eftersom dessa ändå visas i info-tabellen, medan de fortfarande finns med i pdf:en

Ja, man vill ha med titeln i bilden, eller möjligen lägga till en gif-länk bredvid abc, pdf och midi som innehåller titeln. Detta för att man ska kunna spara eller publicera notbilder på annat håll digitalt. Lokalt på dator (då finns ju iofs pdf, men PC är ju fortfarande CP-dålig på att hantera PDF) eller, kanske framförallt i bloggar och liknande. Det kan ju också bli så att en sida innehåller så mycket löptext att bilden och titeln blir helt separerade. Men då kanske man iofs, lik Wikipedia, ska gå in och lyfta ut irrelevant text till egna sidor... / Johan

Ja, när ett fält anges på flera olika rader är det antagligen bra att hantera länkgenerering för varje rad separat. /Nils


Johan Ronström 2008-01-28

Halloj! Nu har jag satt in mig lite i det här och börjat rätta låtar och så. Dessutom har vi sett flera praktiska användningar av FolkWikin där nån som frågat oss efter noter på en låt fått svaret "Kolla på FolkWikin om 5!" :-)

 • Som jag pratade med Erik om, angående sidor för oss "användare". Vi vill ju som sagt inte att sidan för Kompositören Johan Ronström ska vara samma som sidan för Wiki-Meta-Användaren Johan Ronström. Men jag upptäckte att pmwikin under Senaste ändringarna länkar till Profiles/JohanRonstr%f6m. Så gör ju också Wikipedia, och det verkar väl bra? Då behövs bara namnen under Historiken länkas till samma sida, och så kan vi börja meta-skriva om oss själva! Dessutom skulle ju Profiles/ vara en lista på alla profil-sidor som finns.
 • Det verkar inte gå att ladda upp .mus-filer (finale). Behöver det alls finnas restriktioner på filtyper (förutom körbara)?
 • När man attachat en fil till en sida verkar den inte gå att ta bort... Hur fungerar sånt?

Och en mindre layoutgrej.. Kan man inte lägg till lite padding mellan li-elementen? Inte minst på den här sidan är det svårläst annars.

Vill man ändra sidans utseende så kan man redigera filen pub/css/local.css /Nils

Jag har inget serverlogin, så jag får väl inte fixa sånt, då? / Johan

Jag har inte heller serverlogin. Men man kan fortfarande ladda ned CSS-filen, ändra och t ex. skicka uppdateringen till någon som har möjlighet att lägga in den. /Nils

Angående låttitlar 2008-02-03

Svensk folkmusiks brist på relevanta låttitlar har debatterats en del i samband med detta wikiprojekt. Skulle inte mycket av problematiken lösas om man i alla kategorilistor och övriga låtlistor använder abcmusic.php för att visa de två första takterna av en låt? Det löser ju i och för sig inte sökning på låttitlar men om vi dessutom kompletterar med frassök så blir det väl rätt komplett? /Jon

Det är iofs en bra idé, men jag kom på efter att vi pratat om det att det kanske kan vara förvirrande för gemene man att få en massa konstiga tecken efter varje låt i listan... Men för oss ABC-rävar vorde det ju guld. Det kanske är en egen lista, eller en option att visa vid en avancerad sökning? En annan modell är att det i den genererade listan står "Springlek efter Fjös Erik (3 st)", som länkar till nån slags genrerad disambiguation-sida, men då tror jag mer på wikipediamodellen, att göra såna sidor själva, "hårdkodade", och att man själv får lägga till 'Det finns fler låtar som heter "Springlek efter Fjös Erik", kolla på "Springlek efter Fjös Erik (olika låtar)"' i alla som heter så. Som här. / Johan

Men borde det inte gå att plocka de två första takterna och köra dem genom notbildsgeneratorn och så får man en liten jpg med noter? Bra idé med disambigoussida, men varför är det bättre med hårdkodade sidor? /Jon

Mja... Jag tror nog mest på hårdkodade sidor (eller snarare användargenererade) för att det oftast verkar bli fler undantag än regel när det gäller det där. Om en låt heter "Låt efter Johan Ronström" och en annan "Polska efter Johan Ronström" och en "Låt efter Johan Rohnström" så skulle man kanske vilja ha dem på en och samma disambigoussida, men ska man autogenerera blir det till att ful-koda med meta-tags inne i varje sida, och man vill ju att systemet ska vara lättförståeligt och konsekvent. När det gäller låtlistan så skulle man ju kunna göra nån liten rolig JS-/CSS-/AJAX-popup med första takterna som noter när man hovrar länken. Typ som här fast mindre störigt.. / Johan

Jo det vore coolt med en hooverlänk. Förresten Johan, jag och Nils funderar på att ha ett litet möte nån gång på Skeppis. Du bor väl också i sthlm så det vore kul att ses alla tre. Maila gärna din epostadress. min står överst på sidan /Jon

Nya funderingar inför site-släpp - 2008-04-27

Som nämnts i diskussionen kring artikeln i spelmannen skulle man gärna vilja ha sidor i stil med "Låtar som lärdes ut i Hovra 2008". Vilken typ av sida skulle det bli? En kategori, eller en meta-sida eller finns nåt annat smart? Vill man länka från låtarnas sidor att de är med i dylika listor? Blir det hysteriskt och oskalbart eller är det intressant för dem som läser en låt-sida? Dessa "list-sidor" är nog enligt mig den (förutom själva låtarna) viktigaste funktionaliteten på sajten. Vill man lyfta fram hur man skapar en sån med templates och dyl?

Sen måste man kanske ta lite tag i det här med ABC-förklaring när man lägger till en låt (eller i alla "?action=edit" som wiki-formateringsrutan)... Och kanske en lite mer extensiv steg-för-steg tutorial för att lägga till låtar (lägga till ABC, ladda upp filer, m.m.)

(*) Angående noteringen om mismatch i numreringen så förstod jag av Erik som att numreringen finns där för att hjälpa till att namnge låtar, men det finns ju inget som hindrar att man namnger låtar precis vad man vill. denna eller denna t.ex. (det finns ju inte 509 låtar, men låten heter 509'an). Är det ett problem?

 / Johan

Jag vet inte riktigt heller vad det finns för möjligheter, man kanske skulle kolla PM-wiki-dokumentationen. Kategori är helt klart möjligt men då borde det finnas ett parallellt kategoriträd med dessa kategorier så de inte blandas med grundkategorierna, landskap, tonart, låttyp etc.

bättre abc-förklaringar är säkert bra. Svårt att säga vad som saknas. Man kanske skulle be någon nybörjare kolla igenom det hela för att se om de fattar.

Problemet med låtsidor som inte är numrerade är om man skulle behöva byta namn på låten. Då är det lite svårt att byta namn på sidan. T.ex. om man lägger till "polska efter olle persson" och sedan lägger någon annan upp massor av polskor efter olle svensson och den första kanske måste benämnas "polska efter olle persson, nr x i svenska låtar". Då är det svårt om sidan inte är numrerad. /Jon

Jo, det är ju klart.. men om sidan ändå ska heta något arbitrary så spelar det ju föga roll om det är 509 eller "låten" istället för det autogenererade numret, även om det är förvirrande...

Och angående det där med kategorier så pratade jag med Erik om det i Hovra och det verkar lösa sig självt. Skulle behöva prata igenom hur bakåtlänkningen ska se ut, bara, men det verkade också ganska givet när vi pratade om det.. / Johan

till:

R56CM2 <a href="http://fgaembagafcs.com/">fgaembagafcs</a>, [url=http://kevodbwphsoq.com/]kevodbwphsoq[/url], [link=http://qhzazhwvvnvb.com/]qhzazhwvvnvb[/link], http://nxtwkhfioebr.com/

2008-05-07 00:30 av Johan Ronström -
Ändrade rader 182-186 från

Problemet med låtsidor som inte är numrerade är om man skulle behöva byta namn på låten. Då är det lite svårt att byta namn på sidan. T.ex. om man lägger till "polska efter olle persson" och sedan lägger någon annan upp massor av polskor efter olle svensson och den första kanske måste benämnas "polska efter olle persson, nr x i svenska låtar". Då är det svårt om sidan inte är numrerad. /Jon

till:

Problemet med låtsidor som inte är numrerade är om man skulle behöva byta namn på låten. Då är det lite svårt att byta namn på sidan. T.ex. om man lägger till "polska efter olle persson" och sedan lägger någon annan upp massor av polskor efter olle svensson och den första kanske måste benämnas "polska efter olle persson, nr x i svenska låtar". Då är det svårt om sidan inte är numrerad. /Jon

Jo, det är ju klart.. men om sidan ändå ska heta något arbitrary så spelar det ju föga roll om det är 509 eller "låten" istället för det autogenererade numret, även om det är förvirrande...

Och angående det där med kategorier så pratade jag med Erik om det i Hovra och det verkar lösa sig självt. Skulle behöva prata igenom hur bakåtlänkningen ska se ut, bara, men det verkade också ganska givet när vi pratade om det.. / Johan

2008-04-29 14:32 av Jon Magnusson -
Tillförd rad 30
 • Låtlistorna kan kompletteras med notbilder med de två första takterna i varje låt
2008-04-28 16:21 av Jon Magnusson -
Ändrad rad 19 från
till:
 • Hur står det till med sajtsäkerheten? Hur utsatta är vi för spamattacker eller bottar som tar bort sidor?
2008-04-28 13:55 av Jon Magnusson -
Ändrad rad 181 från

Problemet med låtsidor som inte är numrerade är om man skulle behöva byta namn på låten. Då är det lite svårt att byta namn på sidan. T.ex. om man lägger till "polska efter olle persson" och sedan lägger någon annan upp massor av polskor efter olle svensson och den första kanske måste benämnas "polska efter olle persson, nr x i svenska låtar". Då är det svårt om sidan inte är numrerad.

till:

Problemet med låtsidor som inte är numrerade är om man skulle behöva byta namn på låten. Då är det lite svårt att byta namn på sidan. T.ex. om man lägger till "polska efter olle persson" och sedan lägger någon annan upp massor av polskor efter olle svensson och den första kanske måste benämnas "polska efter olle persson, nr x i svenska låtar". Då är det svårt om sidan inte är numrerad. /Jon

2008-04-28 13:41 av Jon Magnusson -
Tillförda rader 20-21
Ändrade rader 175-181 från
 / Johan
till:
 / Johan

Jag vet inte riktigt heller vad det finns för möjligheter, man kanske skulle kolla PM-wiki-dokumentationen. Kategori är helt klart möjligt men då borde det finnas ett parallellt kategoriträd med dessa kategorier så de inte blandas med grundkategorierna, landskap, tonart, låttyp etc.

bättre abc-förklaringar är säkert bra. Svårt att säga vad som saknas. Man kanske skulle be någon nybörjare kolla igenom det hela för att se om de fattar.

Problemet med låtsidor som inte är numrerade är om man skulle behöva byta namn på låten. Då är det lite svårt att byta namn på sidan. T.ex. om man lägger till "polska efter olle persson" och sedan lägger någon annan upp massor av polskor efter olle svensson och den första kanske måste benämnas "polska efter olle persson, nr x i svenska låtar". Då är det svårt om sidan inte är numrerad.

2008-04-27 13:22 av Johan Ronström -
Ändrade rader 18-19 från
 • Det verkar finnas en mismatch mellan nummerserien och antal låtar. Några låtar måste vara nummerlösa.
till:
 • Det verkar finnas en mismatch mellan nummerserien och antal låtar. Några låtar måste vara nummerlösa. (* Johan)
Tillförda rader 170-171

(*) Angående noteringen om mismatch i numreringen så förstod jag av Erik som att numreringen finns där för att hjälpa till att namnge låtar, men det finns ju inget som hindrar att man namnger låtar precis vad man vill. denna eller denna t.ex. (det finns ju inte 509 låtar, men låten heter 509'an). Är det ett problem?

2008-04-27 12:46 av Johan Ronström - Nya funderingar
Ändrade rader 162-171 från

Jo det vore coolt med en hooverlänk. Förresten Johan, jag och Nils funderar på att ha ett litet möte nån gång på Skeppis. Du bor väl också i sthlm så det vore kul att ses alla tre. Maila gärna din epostadress. min står överst på sidan /Jon

till:

Jo det vore coolt med en hooverlänk. Förresten Johan, jag och Nils funderar på att ha ett litet möte nån gång på Skeppis. Du bor väl också i sthlm så det vore kul att ses alla tre. Maila gärna din epostadress. min står överst på sidan /Jon

Nya funderingar inför site-släpp - 2008-04-27

Som nämnts i diskussionen kring artikeln i spelmannen skulle man gärna vilja ha sidor i stil med "Låtar som lärdes ut i Hovra 2008". Vilken typ av sida skulle det bli? En kategori, eller en meta-sida eller finns nåt annat smart? Vill man länka från låtarnas sidor att de är med i dylika listor? Blir det hysteriskt och oskalbart eller är det intressant för dem som läser en låt-sida? Dessa "list-sidor" är nog enligt mig den (förutom själva låtarna) viktigaste funktionaliteten på sajten. Vill man lyfta fram hur man skapar en sån med templates och dyl?

Sen måste man kanske ta lite tag i det här med ABC-förklaring när man lägger till en låt (eller i alla "?action=edit" som wiki-formateringsrutan)... Och kanske en lite mer extensiv steg-för-steg tutorial för att lägga till låtar (lägga till ABC, ladda upp filer, m.m.)

 / Johan
2008-04-24 13:37 av Jon Magnusson -
Tillförd rad 18
 • Det verkar finnas en mismatch mellan nummerserien och antal låtar. Några låtar måste vara nummerlösa.
2008-04-24 12:09 av Jon Magnusson -
Tillförd rad 17
 • Hur extraheras geografikategorierna ur koden. Det funkar för landskap men inte för t.ex. Norge. Jämför den mot en lista med geografiska områden? I sådana fall borde listan kanske vara editerbar.
2008-04-22 16:26 av Jon Magnusson -
Tillförd rad 16
 • Det borde finnas användarkonton (tycker Jon)
2008-04-16 13:22 av Jon Magnusson -
Ändrade rader 15-16 från
till:
 • Låtmallen borde ändras så att texten "mall till ny låt" tas bort
Tillförda rader 23-24
 • Bokstavsordningen i listan alla låtar verkar ha slutat fungera
 • Trycker man "Lägg till låt" i vänstermenyn kommer man till en till synes onödig sida och får trycka på en knapp igen.
2008-04-04 14:02 av Jon Magnusson -
Tillförd rad 21
 • Kul om det kunde stå hur många låtar som ingår i varje kategori på kategorisidan
2008-03-05 11:47 av Jon Magnusson -
Ändrad rad 14 från
till:
 • Skriv artikel till typ Spelmannen artikelförslag spelmannen. Nästa manusstopp är 1/5 och nästa tidning kommer ca 1/6. Jag tycker att vi sätter detta som officiellt lanseringsdatum. Då har vi 3 månader på oss att göra det som behöver göras. Borde vara möjligt.
2008-02-23 01:47 av Erik Ronström -
Ändrade rader 5-6 från
 • Jon Magnusson magnussonjon at gmail.com
 • Erik Ronström erik punkt ronstrom at student punkt kmh punkt se
till:
 • Jon Magnusson magnussonjon at gmail.com
 • Erik Ronström erik.ronstrom at student.kmh.se
2008-02-23 01:46 av Erik Ronström -
Ändrad rad 6 från
 • Erik Ronström
till:
 • Erik Ronström erik punkt ronstrom at student punkt kmh punkt se
2008-02-14 10:22 av Jon Magnusson -
Ändrade rader 153-155 från

Mja... Jag tror nog mest på hårdkodade sidor (eller snarare användargenererade) för att det oftast verkar bli fler undantag än regel när det gäller det där. Om en låt heter "Låt efter Johan Ronström" och en annan "Polska efter Johan Ronström" och en "Låt efter Johan Rohnström" så skulle man kanske vilja ha dem på en och samma disambigoussida, men ska man autogenerera blir det till att ful-koda med meta-tags inne i varje sida, och man vill ju att systemet ska vara lättförståeligt och konsekvent. När det gäller låtlistan så skulle man ju kunna göra nån liten rolig JS-/CSS-/AJAX-popup med första takterna som noter när man hovrar länken. Typ som här fast mindre störigt.. / Johan

till:

Mja... Jag tror nog mest på hårdkodade sidor (eller snarare användargenererade) för att det oftast verkar bli fler undantag än regel när det gäller det där. Om en låt heter "Låt efter Johan Ronström" och en annan "Polska efter Johan Ronström" och en "Låt efter Johan Rohnström" så skulle man kanske vilja ha dem på en och samma disambigoussida, men ska man autogenerera blir det till att ful-koda med meta-tags inne i varje sida, och man vill ju att systemet ska vara lättförståeligt och konsekvent. När det gäller låtlistan så skulle man ju kunna göra nån liten rolig JS-/CSS-/AJAX-popup med första takterna som noter när man hovrar länken. Typ som här fast mindre störigt.. / Johan

Jo det vore coolt med en hooverlänk. Förresten Johan, jag och Nils funderar på att ha ett litet möte nån gång på Skeppis. Du bor väl också i sthlm så det vore kul att ses alla tre. Maila gärna din epostadress. min står överst på sidan /Jon

2008-02-12 20:25 av Johan Ronström -
Ändrad rad 153 från

Mja... Jag tror nog mest på hårdkodade sidor (eller snarare användargenererade) för att det oftast verkar bli fler undantag än regel när det gäller det där. Om en låt heter "Låt efter Johan Ronström" och en annan "Polska efter Johan Ronström" och en "Låt efter Johan Rohnström" så skulle man kanske vilja ha dem på en och samma disambigoussida, men ska man autogenerera blir det till att ful-koda med meta-tags inne i varje sida, och man vill ju att systemet ska vara lättförståeligt och konsekvent. När det gäller låtlistan så skulle man ju kunna göra nån liten rolig JavaScript-popup med första takterna som noter när man hovrar länken. Typ som här fast mindre störigt.. / Johan

till:

Mja... Jag tror nog mest på hårdkodade sidor (eller snarare användargenererade) för att det oftast verkar bli fler undantag än regel när det gäller det där. Om en låt heter "Låt efter Johan Ronström" och en annan "Polska efter Johan Ronström" och en "Låt efter Johan Rohnström" så skulle man kanske vilja ha dem på en och samma disambigoussida, men ska man autogenerera blir det till att ful-koda med meta-tags inne i varje sida, och man vill ju att systemet ska vara lättförståeligt och konsekvent. När det gäller låtlistan så skulle man ju kunna göra nån liten rolig JS-/CSS-/AJAX-popup med första takterna som noter när man hovrar länken. Typ som här fast mindre störigt.. / Johan

2008-02-12 20:10 av Johan Ronström -
Ändrade rader 151-153 från

Men borde det inte gå att plocka de två första takterna och köra dem genom notbildsgeneratorn och så får man en liten jpg med noter? Bra idé med disambigoussida, men varför är det bättre med hårdkodade sidor? /Jon

till:

Men borde det inte gå att plocka de två första takterna och köra dem genom notbildsgeneratorn och så får man en liten jpg med noter? Bra idé med disambigoussida, men varför är det bättre med hårdkodade sidor? /Jon

Mja... Jag tror nog mest på hårdkodade sidor (eller snarare användargenererade) för att det oftast verkar bli fler undantag än regel när det gäller det där. Om en låt heter "Låt efter Johan Ronström" och en annan "Polska efter Johan Ronström" och en "Låt efter Johan Rohnström" så skulle man kanske vilja ha dem på en och samma disambigoussida, men ska man autogenerera blir det till att ful-koda med meta-tags inne i varje sida, och man vill ju att systemet ska vara lättförståeligt och konsekvent. När det gäller låtlistan så skulle man ju kunna göra nån liten rolig JavaScript-popup med första takterna som noter när man hovrar länken. Typ som här fast mindre störigt.. / Johan

2008-02-08 12:17 av Jon Magnusson -
Tillförd rad 14
2008-02-07 10:24 av Jon Magnusson -
Ändrade rader 148-150 från

Det är iofs en bra idé, men jag kom på efter att vi pratat om det att det kanske kan vara förvirrande för gemene man att få en massa konstiga tecken efter varje låt i listan... Men för oss ABC-rävar vorde det ju guld. Det kanske är en egen lista, eller en option att visa vid en avancerad sökning? En annan modell är att det i den genererade listan står "Springlek efter Fjös Erik (3 st)", som länkar till nån slags genrerad disambiguation-sida, men då tror jag mer på wikipediamodellen, att göra såna sidor själva, "hårdkodade", och att man själv får lägga till 'Det finns fler låtar som heter "Springlek efter Fjös Erik", kolla på "Springlek efter Fjös Erik (olika låtar)"' i alla som heter så. Som här. / Johan

till:

Det är iofs en bra idé, men jag kom på efter att vi pratat om det att det kanske kan vara förvirrande för gemene man att få en massa konstiga tecken efter varje låt i listan... Men för oss ABC-rävar vorde det ju guld. Det kanske är en egen lista, eller en option att visa vid en avancerad sökning? En annan modell är att det i den genererade listan står "Springlek efter Fjös Erik (3 st)", som länkar till nån slags genrerad disambiguation-sida, men då tror jag mer på wikipediamodellen, att göra såna sidor själva, "hårdkodade", och att man själv får lägga till 'Det finns fler låtar som heter "Springlek efter Fjös Erik", kolla på "Springlek efter Fjös Erik (olika låtar)"' i alla som heter så. Som här. / Johan

Men borde det inte gå att plocka de två första takterna och köra dem genom notbildsgeneratorn och så får man en liten jpg med noter? Bra idé med disambigoussida, men varför är det bättre med hårdkodade sidor? /Jon

2008-02-04 23:27 av 213.114.201.221 -
Ändrade rader 146-148 från

Svensk folkmusiks brist på relevanta låttitlar har debatterats en del i samband med detta wikiprojekt. Skulle inte mycket av problematiken lösas om man i alla kategorilistor och övriga låtlistor använder abcmusic.php för att visa de två första takterna av en låt? Det löser ju i och för sig inte sökning på låttitlar men om vi dessutom kompletterar med frassök så blir det väl rätt komplett? /Jon

till:

Svensk folkmusiks brist på relevanta låttitlar har debatterats en del i samband med detta wikiprojekt. Skulle inte mycket av problematiken lösas om man i alla kategorilistor och övriga låtlistor använder abcmusic.php för att visa de två första takterna av en låt? Det löser ju i och för sig inte sökning på låttitlar men om vi dessutom kompletterar med frassök så blir det väl rätt komplett? /Jon

Det är iofs en bra idé, men jag kom på efter att vi pratat om det att det kanske kan vara förvirrande för gemene man att få en massa konstiga tecken efter varje låt i listan... Men för oss ABC-rävar vorde det ju guld. Det kanske är en egen lista, eller en option att visa vid en avancerad sökning? En annan modell är att det i den genererade listan står "Springlek efter Fjös Erik (3 st)", som länkar till nån slags genrerad disambiguation-sida, men då tror jag mer på wikipediamodellen, att göra såna sidor själva, "hårdkodade", och att man själv får lägga till 'Det finns fler låtar som heter "Springlek efter Fjös Erik", kolla på "Springlek efter Fjös Erik (olika låtar)"' i alla som heter så. Som här. / Johan

2008-02-04 14:59 av Jon Magnusson -
Ändrade rader 142-146 från

Jag har inte heller serverlogin. Men man kan fortfarande ladda ned CSS-filen, ändra och t ex. skicka uppdateringen till någon som har möjlighet att lägga in den. /Nils

till:

Jag har inte heller serverlogin. Men man kan fortfarande ladda ned CSS-filen, ändra och t ex. skicka uppdateringen till någon som har möjlighet att lägga in den. /Nils

Angående låttitlar 2008-02-03

Svensk folkmusiks brist på relevanta låttitlar har debatterats en del i samband med detta wikiprojekt. Skulle inte mycket av problematiken lösas om man i alla kategorilistor och övriga låtlistor använder abcmusic.php för att visa de två första takterna av en låt? Det löser ju i och för sig inte sökning på låttitlar men om vi dessutom kompletterar med frassök så blir det väl rätt komplett? /Jon

2008-01-30 18:22 av Nils Liberg -
Ändrade rader 140-142 från

Jag har inget serverlogin, så jag får väl inte fixa sånt, då? / Johan

till:

Jag har inget serverlogin, så jag får väl inte fixa sånt, då? / Johan

Jag har inte heller serverlogin. Men man kan fortfarande ladda ned CSS-filen, ändra och t ex. skicka uppdateringen till någon som har möjlighet att lägga in den. /Nils

2008-01-30 11:22 av 81.225.14.141 -
Ändrade rader 138-140 från

Vill man ändra sidans utseende så kan man redigera filen pub/css/local.css /Nils

till:

Vill man ändra sidans utseende så kan man redigera filen pub/css/local.css /Nils

Jag har inget serverlogin, så jag får väl inte fixa sånt, då? / Johan

2008-01-28 15:04 av Nils Liberg -
Tillförd rad 38
 -> Jag har inte heller IE tillgängligt just nu, men om det är så att problemet är specifikt för IE så är det väl snarast ett problem med teckenkodning i browsern - kanske kräver några ändringar i HTML-koden. Jag lade till -L1-flaggan i filen abcmusic.php som genererar notbilderna, men jag tror att den inställningen skrivs över av inställningen på rad 49 i local/config.php. Någon som har möjlighet att ändra den filen får gärna lägga till -L1 där. /Nils
Tillförd rad 42
 -> Fast bredd är nu implementerad. /Nils
Ändrade rader 48-49 från
till:
 -> Bra kommentar om att hela A-fältet borde visas. Behövs verkligen Känd genom? Jag och Jon resonerade som så att det i de flesta fall då handlar om skivor och då kan man ange det i D-fältet (diskografi). Vad tror du om det? Angående Spelman så skickade jag ett förslag till Jon där man använder C-fältet både för låtskrivare och för historiska spelmän som har fört låten i tradition och att skillnaden anges med orden av och efter. På detta vis skulle det räcka med de standardiserade abc-fälten. Vad tror du? /Nils
Tillförda rader 105-108

Angående länkar till www.smus.se så kanske man kunde göra så att en länktext automatisk skapas utifrån URL:en, tex: SMUS - Katalog X Bild Y /Nils

Tillförda rader 125-126

Ja, när ett fält anges på flera olika rader är det antagligen bra att hantera länkgenerering för varje rad separat. /Nils

Ändrade rader 136-138 från

Och en mindre layoutgrej.. Kan man inte lägg till lite padding mellan li-elementen? Inte minst på den här sidan är det svårläst annars.

till:

Och en mindre layoutgrej.. Kan man inte lägg till lite padding mellan li-elementen? Inte minst på den här sidan är det svårläst annars.

Vill man ändra sidans utseende så kan man redigera filen pub/css/local.css /Nils

2008-01-27 12:56 av Johan Ronström -
Ändrad rad 101 från

Och angående varianter av samma låt så tycker jag, efter att man har vant sig, att Wikipedias system med en "index-sida" för titeln med hårda länkar till varianterna fungerar ganska bra! Alltså en sida som heter "Springlek efter Fjös Erik (varianter)", typ. Jämför här och här. / Johan igen

till:

Och angående varianter av samma låt så tycker jag, efter att man har vant sig, att Wikipedias system med en "index-sida" för titeln med hårda länkar till varianterna fungerar ganska bra! Alltså en sida som heter "Springlek efter Fjös Erik (varianter)", typ. Jämför här och här. / Johan igen (fast det kanske var ett dåligt exempel eftersom "Springlek efter Fjös Erik" snarare verkar vara olika låtar med samma namn)

2008-01-27 12:54 av Johan Ronström -
Ändrade rader 99-101 från

Ni har säkert pratat om saken, men borde det inte gå att använda X-fältet i abc'n för att skriva in index-numret i aktuell samling i nåt smart system? Eller så skriver man en kommentar "N:Svenska låtar nr. 123".

Och angående varianter av samma låt så tycker jag, efter att man har vant sig, att Wikipedias system med en "index-sida" för titeln med hårda länkar till varianterna fungerar ganska bra! Alltså en sida som heter "Springlek efter Fjös Erik (varianter)", typ. Jämför här och här.

till:

Ni har säkert pratat om saken, men borde det inte gå att använda X-fältet i abc'n för att skriva in index-numret i aktuell samling i nåt smart system? Eller så skriver man en kommentar "N:Svenska låtar nr. 123". / Johan

Och angående varianter av samma låt så tycker jag, efter att man har vant sig, att Wikipedias system med en "index-sida" för titeln med hårda länkar till varianterna fungerar ganska bra! Alltså en sida som heter "Springlek efter Fjös Erik (varianter)", typ. Jämför här och här. / Johan igen

2008-01-27 12:54 av Johan Ronström -
Tillförda rader 100-101

Och angående varianter av samma låt så tycker jag, efter att man har vant sig, att Wikipedias system med en "index-sida" för titeln med hårda länkar till varianterna fungerar ganska bra! Alltså en sida som heter "Springlek efter Fjös Erik (varianter)", typ. Jämför här och här.

2008-01-27 12:45 av Johan Ronström -
Ändrade rader 124-126 från
 • När man attachat en fil till en sida verkar den inte gå att ta bort... Hur fungerar sånt?
till:
 • När man attachat en fil till en sida verkar den inte gå att ta bort... Hur fungerar sånt?

Och en mindre layoutgrej.. Kan man inte lägg till lite padding mellan li-elementen? Inte minst på den här sidan är det svårläst annars.

2008-01-27 12:43 av Johan Ronström -
Ändrade rader 122-124 från
 • En grej, som jag pratade med Erik om, angående sidor för oss "användare". Vi vill ju som sagt inte att sidan för Kompositören Johan Ronström ska vara samma som sidan för Wiki-Meta-Användaren Johan Ronström. Men jag upptäckte att pmwikin under Senaste ändringarna länkar till Profiles/JohanRonstr%f6m. Så gör ju också Wikipedia, och det verkar väl bra? Då behövs bara namnen under Historiken länkas till samma sida, och så kan vi börja meta-skriva om oss själva! Dessutom skulle ju Profiles/ vara en lista på alla profil-sidor som finns.
till:
 • Som jag pratade med Erik om, angående sidor för oss "användare". Vi vill ju som sagt inte att sidan för Kompositören Johan Ronström ska vara samma som sidan för Wiki-Meta-Användaren Johan Ronström. Men jag upptäckte att pmwikin under Senaste ändringarna länkar till Profiles/JohanRonstr%f6m. Så gör ju också Wikipedia, och det verkar väl bra? Då behövs bara namnen under Historiken länkas till samma sida, och så kan vi börja meta-skriva om oss själva! Dessutom skulle ju Profiles/ vara en lista på alla profil-sidor som finns.
 • Det verkar inte gå att ladda upp .mus-filer (finale). Behöver det alls finnas restriktioner på filtyper (förutom körbara)?
 • När man attachat en fil till en sida verkar den inte gå att ta bort... Hur fungerar sånt?
2008-01-27 05:16 av Johan Ronström -
Tillförda rader 99-100

Ni har säkert pratat om saken, men borde det inte gå att använda X-fältet i abc'n för att skriva in index-numret i aktuell samling i nåt smart system? Eller så skriver man en kommentar "N:Svenska låtar nr. 123".

Tillförda rader 115-122

Ja, man vill ha med titeln i bilden, eller möjligen lägga till en gif-länk bredvid abc, pdf och midi som innehåller titeln. Detta för att man ska kunna spara eller publicera notbilder på annat håll digitalt. Lokalt på dator (då finns ju iofs pdf, men PC är ju fortfarande CP-dålig på att hantera PDF) eller, kanske framförallt i bloggar och liknande. Det kan ju också bli så att en sida innehåller så mycket löptext att bilden och titeln blir helt separerade. Men då kanske man iofs, lik Wikipedia, ska gå in och lyfta ut irrelevant text till egna sidor... / Johan


Johan Ronström 2008-01-28

Halloj! Nu har jag satt in mig lite i det här och börjat rätta låtar och så. Dessutom har vi sett flera praktiska användningar av FolkWikin där nån som frågat oss efter noter på en låt fått svaret "Kolla på FolkWikin om 5!" :-)

 • En grej, som jag pratade med Erik om, angående sidor för oss "användare". Vi vill ju som sagt inte att sidan för Kompositören Johan Ronström ska vara samma som sidan för Wiki-Meta-Användaren Johan Ronström. Men jag upptäckte att pmwikin under Senaste ändringarna länkar till Profiles/JohanRonstr%f6m. Så gör ju också Wikipedia, och det verkar väl bra? Då behövs bara namnen under Historiken länkas till samma sida, och så kan vi börja meta-skriva om oss själva! Dessutom skulle ju Profiles/ vara en lista på alla profil-sidor som finns.
2008-01-26 03:10 av Erik Ronström - Kommenterade lite
Tillförd rad 36
 -> Jag har inte IE och kan därför inte testa, men är det inte två problem här? Dels tydligen ett problem med titlar på Wiki-sidor (som jag inte kände till, var det verkligen så att det inte funkade?). Dels ett problem med att den genererade notbilden inte klarade av åäö i T-fältet, om sidan postades i IE. Är även detta problem åtgärdat? Jag har nyligen jobbat mycket med abc2ps, och man kan få den att tolka input som Latin1 (ISO-8859-1) med hjälp av -L1 på kommandoraden. Däremot klarar den inte Unicode i någon form, så det är ingen idé att försöka med det utan att patcha abcm2ps / Erik
Tillförd rad 39
 -> Jag tycker vi bör kolla om det finns något bättre sätt att formatera det hela. Om det är långa namn eller meningar i något fält så blir info-rutan väldigt bred, och det ser rätt fult ut. Kanske ska info ligga under noterna? Eller ska tabellen ha en fast bredd? Eller ska den vara "utfällbar" med ett enkelt JavaScript? / Erik
Tillförd rad 43
 -> Kategorierna är inte standardiserade, och inte heller tänkta att vara enhetliga. För abc-fälten finns däremot en någorlunda precis beskrivning, se ABC-standarden. K och R är till för tonart resp låttyp, inget att diskutera! Söka efter landskap i A är fyndigt, verkar funka bra. Dock kanske man vill visa hela A, men bara länka landskapet? Spelman var tänkt att användas för en spelman som inte är upphovsman till en låt, men ändå brukar associeras med låten - framför allt i syfte att identifiera en låt och möjliggöra bättre sökningar. S-fältet är det som kommer närmast, men observera att det kan innehålla mer än bara ett namn! Se standarden. / Erik
Ändrad rad 48 från

07-11-28:

till:

Anton Teljebäck, 2007-11-28:

Ändrade rader 54-55 från
till:

Det går att ställa vilka fält notgeneratorn ska presentera i sitt huvud. F n är det titel, kompositör och nåt mer, men det skulle vi kunna ändra till att även inkludera N-fältet, som är det lämpliga att använda i detta fall! Se även mitt inlägg nedan (26 jan 2008).

Ändrade rader 58-59 från

07-12-03:

till:

Olle Paulsson, 2007-12-03:

Ändrade rader 70-71 från

07-12-08:

till:

Nils Liberg, 2007-12-08:

Tillförda rader 78-83

svar: hm, jag lade in polskan, är nybörjare på abc så det här med - hade jag ingen koll på. kanske nåt att skriva in redan i "Abc-notation" sidan? /Anton Teljebäck

: Hej Anton, ingen fara. Jag fixade det i låten och lade till litet info på abc-notation-sidan som du föreslog. /Nils

Hej Nils. Kul att du är engagerad! Hör gärna av dig till mig på mailadressen överst på denna sida /Jon

Ändrade rader 85-87 från

svar: hm, jag lade in polskan, är nybörjare på abc så det här med - hade jag ingen koll på. kanske nåt att skriva in redan i "Abc-notation" sidan? /Anton Teljebäck

till:

Olle Paulsson

Har nu gjort ett enkelt sökscript på http://abc.latstugan.se Testa! Så här tycker jag man borde kunna söka i Folkwikin! /Olle

Ändrade rader 89-97 från

svar: Hej Anton, ingen fara. Jag fixade det i låten och lade till litet info på abc-notation-sidan som du föreslog. /Nils

till:

Sven Midgren

Hej! Blev tipsad om sidan av Anton Täljebäck, har tänkt länge att något sådant borde finnas så tycker det är ett kanoninitiativ. Har inte hunnit kolla runt jättemycket än men vore det inte bra att ha någon slags indexering/kategorisering för låtar som förekommer i Svenska Låtar? Så att man (någon gång i framtiden) enkelt kan komma åt hela det verket, del för del eller spelman för spelman, genom att bara klicka sig fram genom wikin. Detsamma skulle kunna vara fallet med låtar från andra viktiga notsamlingar t.ex. Fredins Gotlandstoner eller låtar ur Övergaards samlingar. För att göra det komplett borde det också finnas en möjlighet att enkel länka till andra låtar så att man kan visa på låtar som är varianter av varandra. En annan (jättenördig?) grej vore om det fanns ett enkelt sätt att länka till en orginalnot från www.smus.se/earkiv/fmk/

/Sven Midgren

Kolla in kadriljen efter Segerhammar så får du se länk till visarkivet... Referenser till kända notsamlingar är en bra idé /Jon

Ändrade rader 99-113 från

Hej Nils. Kul att du är engagerad! Hör gärna av dig till mig på mailadressen överst på denna sida /Jon


Har nu gjort ett enkelt sökscript på http://abc.latstugan.se Testa! Så här tycker jag man borde kunna söka i Folkwikin! /Olle


Hej! Blev tipsad om sidan av Anton Täljebäck, har tänkt länge att något sådant borde finnas så tycker det är ett kanoninitiativ. Har inte hunnit kolla runt jättemycket än men vore det inte bra att ha någon slags indexering/kategorisering för låtar som förekommer i Svenska Låtar? Så att man (någon gång i framtiden) enkelt kan komma åt hela det verket, del för del eller spelman för spelman, genom att bara klicka sig fram genom wikin. Detsamma skulle kunna vara fallet med låtar från andra viktiga notsamlingar t.ex. Fredins Gotlandstoner eller låtar ur Övergaards samlingar. För att göra det komplett borde det också finnas en möjlighet att enkel länka till andra låtar så att man kan visa på låtar som är varianter av varandra. En annan (jättenördig?) grej vore om det fanns ett enkelt sätt att länka till en orginalnot från www.smus.se/earkiv/fmk/

/Sven Midgren

Kolla in kadriljen efter Segerhammar så får du se länk till visarkivet... Referenser till kända notsamlingar är en bra idé /Jon

till:

Erik Ronström 2008-01-26

Jättebra fixat att kategoriinfo nu hämtas från abc-källan! Några kommentarer kring detta:

 • Jag har uppdaterat mallen, så att tabellen inte finns med. (Återstår att gå igenom gamla låtar och överföra tabellinfon till abc:n, samt ta bort de manuellt angivna tabellerna!)
 • Funktionen get_abc_field() fungerade bra för vissa fält, men inte för alla. I standarden kan man se hur fält ska behandlas om de förekommer flera gånger. Dessutom motsvaras inte säkert informationen i alla fält av något som är länkbart! T ex kan ett fält innehålla en hel mening text, eller flera namn. Detta måste kollas på. Jag bytte ut funktionen get_abc_field() till att returnera en array, och la till en ny funktion, get_abc_field_str() som fungerar som den gamla. Men hela koden som genererar kategori-info skulle nog behöva struktureras upp och skrivas om, med detta i åtanke.
 • Jättebra tanke att enbart abc-block med T-fält ska tas i beräkningen när kategorierna genereras! abc-sjok utan T-fält är formellt ogiltiga, men eftersom varken not- eller midi-generatorn klagar över detta funkar det utmärkt som lösning. Faktiskt är det kanske till och med bra att något som bara är en kort musiksnutt inte kvalificerar som fullständig abc-låt...

En annan tanke gäller radbrytning av noterna. Ibland är det bra att radbrytningarna följer abc-källan, men ibland kanske man hellre skulle vilja att radbrytningen skedde automatiskt (om radbrytningen i abc:n inte är genomtänkt, eller automatiskt genererad). Detta är lätt att åstadkomma via kommandoraden till notgeneratorn abcm2ps (-c), men då krävs det ett kommando i abc:n som wikin kan förstå och skicka vidare till abcm2ps. Förslag, någon?

Ytterligare en fråga: Vill man verkligen ha med titeln i notbilden som visas på sidan? När det bara är en låt på en sida (vilket ju ändå är det vanligaste) så är ju titeln på sidan identisk med titeln på låten, vilket innebär att den visas två gånger precis efter varandra. Det vore enkelt rent tekniskt att göra två olika versioner, en för gif (den som visas på sidan) och en som pdf. Man skulle också kunna tänka sig att inte visa t ex C, S, A och O-fälten på sidan eftersom dessa ändå visas i info-tabellen, medan de fortfarande finns med i pdf:en

2008-01-16 23:19 av 81.226.127.169 -
Borttagna rader 13-15
 • Hur genererar man kategoriinfo ur abc-filen?
  Förslag: kanske kunde man använda första matchande ordet i A-fältet som landskap, och K- och R-fälten för tonart respektive låttyp. Wiki-länkar till rätt kategorier skulle kunna genereras automatiskt (den biten kan jag nog fixa utan större problem). Spelman är dock värre - jag vet inte om det finns något abc-fält som svarar mot det. Är förresten inte ens säker på vad som menas - är spelmannen den som låten är av/efter eller är det personen som lärt ut låten? /Nils
  Känd genom är om en låt förknippas starkt med en grupp eller spelman som gjort den känd för en bred allmänhet. Inte bara att jag lärt mig den av Nisse Persson alltså
Tillförda rader 39-42
 • Hur genererar man kategoriinfo ur abc-filen?
  Förslag: kanske kunde man använda första matchande ordet i A-fältet som landskap, och K- och R-fälten för tonart respektive låttyp. Wiki-länkar till rätt kategorier skulle kunna genereras automatiskt (den biten kan jag nog fixa utan större problem). Spelman är dock värre - jag vet inte om det finns något abc-fält som svarar mot det. Är förresten inte ens säker på vad som menas - är spelmannen den som låten är av/efter eller är det personen som lärt ut låten? /Nils
  Känd genom är om en låt förknippas starkt med en grupp eller spelman som gjort den känd för en bred allmänhet. Inte bara att jag lärt mig den av Nisse Persson alltså
2008-01-16 19:33 av Nils Liberg - Flyttade två punkter från "att göra" till "åtgärdat"
Borttagna rader 12-13
 • Förändra sökfunktionen så den visar titel istället för låtnummer
 • Korrigera så att det är titel (även automatgenererad) och inte nummer som visas t.ex. i listan alla låtar
Tillförda rader 30-31
 • Förändra sökfunktionen så den visar titel istället för låtnummer
 • Korrigera så att det är titel (även automatgenererad) och inte nummer som visas t.ex. i listan alla låtar
2008-01-13 21:41 av 81.226.127.169 -
Borttagen rad 18
 • Ta bort Kategori/Stämma från listan Alla låtar
Tillförd rad 41
 • Ta bort Kategori/Stämma från listan Alla låtar
2008-01-13 21:40 av 81.226.127.169 -
Ändrade rader 13-17 från
 • Undersök varför Internet Explorer ej klarar abc-titlar med åäö
  Svar: felen med å ä ö i filnamn beror på att koden i abcmusic.php inte använder urlencode på filnamnen innan den matar ut länkarna (se de sista raderna i abcmusic.php). /Nils
  Åtgärdande kod är nu överlagd i skarp miljö
 • Undersök varför rutan till höger ligger under abc-filen om skärmen är liten
  Svar: om tabellrutans align=right ersätts med class=rfloat verkar det fungera. /Nils
till:
 • Förändra sökfunktionen så den visar titel istället för låtnummer
 • Korrigera så att det är titel (även automatgenererad) och inte nummer som visas t.ex. i listan alla låtar
Borttagna rader 18-19
 • Låtarna bör ha ett formellt namn som baseras på en nummerserie istället för det egentliga namnet.När en ny låt genereras genereras en låt med namn X med ett Title-fält fyllt med det låtnamn man angivit . Då blir det enklare att ändra hantera låtar som inte heter mer än polska. Då kan man senare ändra låtnamn lättare.
  Åtgärdat 080113
Borttagna rader 21-22
 • Vore kul med en lista över de 5 eller 10 nyaste låtarna, kanske på framsidan - gjort /Nils
Tillförda rader 31-41

Åtgärdade problem

 • Vore kul med en lista över de 5 eller 10 nyaste låtarna, kanske på framsidan - gjort /Nils
 • Låtarna bör ha ett formellt namn som baseras på en nummerserie istället för det egentliga namnet.När en ny låt genereras genereras en låt med namn X med ett Title-fält fyllt med det låtnamn man angivit . Då blir det enklare att ändra hantera låtar som inte heter mer än polska. Då kan man senare ändra låtnamn lättare.
  Åtgärdat 080113
 • Undersök varför Internet Explorer ej klarar abc-titlar med åäö
  Svar: felen med å ä ö i filnamn beror på att koden i abcmusic.php inte använder urlencode på filnamnen innan den matar ut länkarna (se de sista raderna i abcmusic.php). /Nils
  Åtgärdande kod är nu överlagd i skarp miljö
 • Undersök varför rutan till höger ligger under abc-filen om skärmen är liten
  Svar: om tabellrutans align=right ersätts med class=rfloat verkar det fungera. /Nils
2008-01-13 21:38 av 81.226.127.169 -
Tillförd rad 23
 -> Åtgärdat 080113
2008-01-06 22:27 av 81.226.127.169 -
Tillförda rader 84-85

Kolla in kadriljen efter Segerhammar så får du se länk till visarkivet... Referenser till kända notsamlingar är en bra idé /Jon

2008-01-04 02:19 av 217.72.63.24 -
Ändrade rader 75-83 från

Har nu gjort ett enkelt sökscript på http://abc.latstugan.se Testa! Så här tycker jag man borde kunna söka i Folkwikin! /Olle

till:

Har nu gjort ett enkelt sökscript på http://abc.latstugan.se Testa! Så här tycker jag man borde kunna söka i Folkwikin! /Olle


Hej! Blev tipsad om sidan av Anton Täljebäck, har tänkt länge att något sådant borde finnas så tycker det är ett kanoninitiativ. Har inte hunnit kolla runt jättemycket än men vore det inte bra att ha någon slags indexering/kategorisering för låtar som förekommer i Svenska Låtar? Så att man (någon gång i framtiden) enkelt kan komma åt hela det verket, del för del eller spelman för spelman, genom att bara klicka sig fram genom wikin. Detsamma skulle kunna vara fallet med låtar från andra viktiga notsamlingar t.ex. Fredins Gotlandstoner eller låtar ur Övergaards samlingar. För att göra det komplett borde det också finnas en möjlighet att enkel länka till andra låtar så att man kan visa på låtar som är varianter av varandra. En annan (jättenördig?) grej vore om det fanns ett enkelt sätt att länka till en orginalnot från www.smus.se/earkiv/fmk/

/Sven Midgren

2007-12-21 23:50 av 81.226.127.169 -
Tillförd rad 15
 -> Åtgärdande kod är nu överlagd i skarp miljö
Tillförd rad 21
 -> Känd genom är om en låt förknippas starkt med en grupp eller spelman som gjort den känd för en bred allmänhet. Inte bara att jag lärt mig den av Nisse Persson alltså
2007-12-20 23:13 av Olle Paulsson -
Ändrade rader 70-71 från

---

till:

2007-12-20 23:13 av Olle Paulsson -
Tillförd rad 71
2007-12-20 23:12 av Olle Paulsson -
Ändrade rader 50-52 från

Testade om jag kunde göra ett script som extraherar data ur abc-filer, se här: http://www.latstugan.se Observera att latstugan.se inte är någon konkurrerande verksamhet till folkwiki.se (det är vårt spelmanslags domän, jag har dock inte lagt in något där än och passade på att testa MySql-kopplingen med mitt script) - alltså kommer länken till www.latstugan.se vara högst temporär...

till:

Testade om jag kunde göra ett script som extraherar data ur abc-filer och lägger in dessa i en MySql-databas, se här: http://abc.latstugan.se Observera att latstugan.se inte är någon konkurrerande verksamhet till folkwiki.se (det är vårt spelmanslags domän)

Ändrade rader 69-71 från

Hej Nils. Kul att du är engagerad! Hör gärna av dig till mig på mailadressen överst på denna sida /Jon

till:

Hej Nils. Kul att du är engagerad! Hör gärna av dig till mig på mailadressen överst på denna sida /Jon --- Har nu gjort ett enkelt sökscript på http://abc.latstugan.se Testa! Så här tycker jag man borde kunna söka i Folkwikin! /Olle

2007-12-17 22:07 av Nils Liberg - Förslag till generering av kategoriinfo från abc-fil
Tillförd rad 19
 -> Förslag: kanske kunde man använda första matchande ordet i A-fältet som landskap, och K- och R-fälten för tonart respektive låttyp. Wiki-länkar till rätt kategorier skulle kunna genereras automatiskt (den biten kan jag nog fixa utan större problem). Spelman är dock värre - jag vet inte om det finns något abc-fält som svarar mot det. Är förresten inte ens säker på vad som menas - är spelmannen den som låten är av/efter eller är det personen som lärt ut låten? /Nils
2007-12-15 10:05 av Nils Liberg - Svar på frågan om varför låtarnas info-rutor hamnar bakom noterna.
Tillförd rad 14
 -> Svar: felen med å ä ö i filnamn beror på att koden i abcmusic.php inte använder urlencode på filnamnen innan den matar ut länkarna (se de sista raderna i abcmusic.php). /Nils
Tillförd rad 16
 -> Svar: om tabellrutans align=right ersätts med class=rfloat verkar det fungera. /Nils
Borttagen rad 34
Borttagna rader 58-59

Ett problem jag upptäckte under utvecklingen av detta verktyg är att ABCs K:-fält bestämmer både förtecken och tonart, men det är inte alltid dessa sammanfaller. Det är t ex. inte ovanligt med låtar i Am där F alltid höjs till F#. K-fältet kan alltså inte tillförlitligt användas för att bestämma grundtonen i skalan.

Ändrade rader 68-70 från

Hej Nils. Kul att du är engagerad! Hör gärna av dig till mig på mailadressen överst på denna sida /Jon


Felen med å ä ö i filnamn beror på att koden i abcmusic.php inte använder urlencode på filnamnen innan den matar ut länkarna (se de sista raderna i abcmusic.php).

till:

Hej Nils. Kul att du är engagerad! Hör gärna av dig till mig på mailadressen överst på denna sida /Jon

2007-12-12 20:18 av Nils Liberg - Tips om hur man rättar problem med å ä ö
Ändrade rader 21-22 från
 • Vore kul med en lista över de 5 eller 10 nyaste låtarna, kanske på framsidan
till:
 • Vore kul med en lista över de 5 eller 10 nyaste låtarna, kanske på framsidan - gjort /Nils
Ändrade rader 69-71 från

Hej Nils. Kul att du är engagerad! Hör gärna av dig till mig på mailadressen överst på denna sida /Jon

till:

Hej Nils. Kul att du är engagerad! Hör gärna av dig till mig på mailadressen överst på denna sida /Jon


Felen med å ä ö i filnamn beror på att koden i abcmusic.php inte använder urlencode på filnamnen innan den matar ut länkarna (se de sista raderna i abcmusic.php).

2007-12-11 21:01 av 81.226.127.169 -
Ändrad rad 67 från

---

till:

2007-12-11 17:45 av 81.226.127.169 -
Ändrade rader 66-68 från

svar: Hej Anton, ingen fara. Jag fixade det i låten och lade till litet info på abc-notation-sidan som du föreslog. /Nils

till:

svar: Hej Anton, ingen fara. Jag fixade det i låten och lade till litet info på abc-notation-sidan som du föreslog. /Nils --- Hej Nils. Kul att du är engagerad! Hör gärna av dig till mig på mailadressen överst på denna sida /Jon

2007-12-11 16:27 av Nils Liberg -
Ändrade rader 55-56 från

Väldigt bra initiativ med FolkWikin. Vore väldigt användbart om man i framtiden kunde skapa låtstartsdokument och en egen repertoirsida. Jag har skrivit ett litet sökverktyg för ABC-filer som består av en enkel ABC-parser och matchning med hjälp av local sequence alignment (allt som allt drygt 300 rader python-kod). Ifall det finns planer på en sökmotor här så kanske det finns intresse av att titta på min lösning. Går det att kontakta någon på FolkWiki via mail?

till:

Väldigt bra initiativ med FolkWikin. Vore väldigt användbart om man i framtiden kunde skapa låtstartsdokument och en egen repertoirsida. Jag har skrivit ett litet sökverktyg för ABC-filer som består av en enkel ABC-parser och matchning med hjälp av local sequence alignment (allt som allt drygt 300 rader python-kod). Ifall det finns planer på en sökmotor här så kanske det finns intresse av att titta på min lösning.

Borttagna rader 60-61

Förresten, det vore bra om man kunde se vem som har lagt in en låt.

Ändrade rader 64-66 från

svar: hm, jag lade in polskan, är nybörjare på abc så det här med - hade jag ingen koll på. kanske nåt att skriva in redan i "Abc-notation" sidan? /Anton Teljebäck

till:

svar: hm, jag lade in polskan, är nybörjare på abc så det här med - hade jag ingen koll på. kanske nåt att skriva in redan i "Abc-notation" sidan? /Anton Teljebäck


svar: Hej Anton, ingen fara. Jag fixade det i låten och lade till litet info på abc-notation-sidan som du föreslog. /Nils

2007-12-11 11:48 av 195.198.141.31 -
Ändrad rad 66 från

svar: hm, jag lade in polskan, är nybörjare på abc så det här med - har jag ingen koll på. kanske nåt att skriva in redan i "Abc-notation" sidan? /Anton Teljebäck

till:

svar: hm, jag lade in polskan, är nybörjare på abc så det här med - hade jag ingen koll på. kanske nåt att skriva in redan i "Abc-notation" sidan? /Anton Teljebäck

2007-12-11 11:48 av 195.198.141.31 -
Ändrade rader 63-66 från

Nils Liberg

till:

Nils Liberg


svar: hm, jag lade in polskan, är nybörjare på abc så det här med - har jag ingen koll på. kanske nåt att skriva in redan i "Abc-notation" sidan? /Anton Teljebäck

2007-12-10 15:32 av 194.218.203.67 -
Tillförda rader 3-6

initiativtagare till wikin:

 • Jon Magnusson magnussonjon at gmail.com
 • Erik Ronström
2007-12-08 11:34 av Nils Liberg -
Tillförda rader 56-57

Förresten, det vore bra om man kunde se vem som har lagt in en låt.

2007-12-08 11:29 av Nils Liberg -
Ändrade rader 50-51 från
till:

07-12-08: Väldigt bra initiativ med FolkWikin. Vore väldigt användbart om man i framtiden kunde skapa låtstartsdokument och en egen repertoirsida. Jag har skrivit ett litet sökverktyg för ABC-filer som består av en enkel ABC-parser och matchning med hjälp av local sequence alignment (allt som allt drygt 300 rader python-kod). Ifall det finns planer på en sökmotor här så kanske det finns intresse av att titta på min lösning. Går det att kontakta någon på FolkWiki via mail?

Ett problem jag upptäckte under utvecklingen av detta verktyg är att ABCs K:-fält bestämmer både förtecken och tonart, men det är inte alltid dessa sammanfaller. Det är t ex. inte ovanligt med låtar i Am där F alltid höjs till F#. K-fältet kan alltså inte tillförlitligt användas för att bestämma grundtonen i skalan.

Jag såg förresten att Polska använder () istället för en bindning med - på första D:et och samma sak på andra raden. Det gör att man hör varje D två gånger om man lyssnar på midi-filen. Jag antar att detta är fel men jag känner inte närmare till låten så jag överlåtar åt personen som lagt in den att kolla upp det.

Nils Liberg

2007-12-03 11:14 av 194.218.203.67 -
Ändrade rader 13-14 från
 • Låtarna bör ha ett formellt namn som baseras på en nummerserie istället för det egentliga namnet.

När en ny låt genereras genereras en låt med namn X med ett Title-fält fyllt med det låtnamn man angivit . Då blir det enklare att ändra hantera låtar som inte heter mer än polska. Då kan man senare ändra låtnamn lättare.

till:
 • Låtarna bör ha ett formellt namn som baseras på en nummerserie istället för det egentliga namnet.När en ny låt genereras genereras en låt med namn X med ett Title-fält fyllt med det låtnamn man angivit . Då blir det enklare att ändra hantera låtar som inte heter mer än polska. Då kan man senare ändra låtnamn lättare.
2007-12-03 11:13 av 194.218.203.67 -
Ändrade rader 13-14 från
 • När en ny låt genereras bör ett Title-fält genereras automatiskt med låtfilen namn. Då blir det enklare att ändra
till:
 • Låtarna bör ha ett formellt namn som baseras på en nummerserie istället för det egentliga namnet.

När en ny låt genereras genereras en låt med namn X med ett Title-fält fyllt med det låtnamn man angivit . Då blir det enklare att ändra hantera låtar som inte heter mer än polska. Då kan man senare ändra låtnamn lättare.

2007-12-03 08:59 av Olle Paulsson -
Ändrad rad 44 från

Observera att latstugan.se inte är någon konkurrerande verksamhet till folkwiki.se (det är vårt spelmanslags domän, jag har dock inte lagt in något där än och passade på att testa MySql-kopplingen med mitt script - alltså kommer länken till www.latstugan.se vara högst temporär...

till:

Observera att latstugan.se inte är någon konkurrerande verksamhet till folkwiki.se (det är vårt spelmanslags domän, jag har dock inte lagt in något där än och passade på att testa MySql-kopplingen med mitt script) - alltså kommer länken till www.latstugan.se vara högst temporär...

2007-12-03 08:58 av Olle Paulsson -
Ändrade rader 37-51 från

Nu tar jag ju upp allt som jag hittar att klaga på, i övrigt är ju hela grejen strålande! /Anton Teljebäck

till:

Nu tar jag ju upp allt som jag hittar att klaga på, i övrigt är ju hela grejen strålande! /Anton Teljebäck

07-12-03: Jag tycker iden med folkwiki är jättekul. Bravo. Det jag främst upplever som problematiskt är att man måste lägga in varje låt för sig. Själv samlar jag mina låtar i stora abc-filer och det vore praktiskt om man kunde ladda upp hela abc-filen (alternativt klistra in den i en textarea).

Testade om jag kunde göra ett script som extraherar data ur abc-filer, se här: http://www.latstugan.se Observera att latstugan.se inte är någon konkurrerande verksamhet till folkwiki.se (det är vårt spelmanslags domän, jag har dock inte lagt in något där än och passade på att testa MySql-kopplingen med mitt script - alltså kommer länken till www.latstugan.se vara högst temporär...

Vore glad om någon testar scriptet på latstugan.se. Har Ni någon användning för det eller har synpunkter på utformningen - hör av Er!

Olle Paulsson

2007-12-02 16:49 av Anton Teljebäck -
Tillförd rad 35
 • Jag har inte lyckats förstå hur man lägger in kommentarer så dom kommer med i PDF-versionen av låten, ex kommentaren "Spelas med kort 3a" är ju ganska relevant.
2007-11-28 21:02 av Anton Teljebäck -
Ändrade rader 33-36 från
 • problem med låtar som inte har nåt namn, när jag lade upp den andra låten med namnet polska så försvann den första! varför inte låta låtarna numreras i stället för att ha låttiteln (som dessutom bör kunna ändras), och ha detta som artikelregister eller hur man nu säger.... för användaren behöver det ju inte bli nån skillnad, mer än att flera låtar kan heta samma sak vilket dom i praktiken gör. /Anton Teljebäck
till:
 • problem med låtar som inte har nåt namn, när jag lade upp den andra låten med namnet polska så försvann den första! varför inte låta låtarna numreras i stället för att ha låttiteln (som dessutom bör kunna ändras), och ha detta som artikelregister eller hur man nu säger.... för användaren behöver det ju inte bli nån skillnad, mer än att flera låtar kan heta samma sak vilket dom i praktiken gör.
 • När man lägger till låtar vill man alltid förhandsgranska, kan inte det komma en förhandsgranskning automatiskt när man trycker på "Spara och redigera"

Nu tar jag ju upp allt som jag hittar att klaga på, i övrigt är ju hela grejen strålande! /Anton Teljebäck

2007-11-28 18:06 av Anton Teljebäck -
Ändrade rader 26-33 från
 • Versionsjämförelser
till:
 • Versionsjämförelser

07-11-28: Jon bad mig att gå in och testa lite och det har jag gjort! Han bad mig även lägga upp synpunkter här i stället för att skicka det till han så nu gör jag det:

 • lite dumt att det inte går att radera poster.
 • problem med låtar som inte har nåt namn, när jag lade upp den andra låten med namnet polska så försvann den första! varför inte låta låtarna numreras i stället för att ha låttiteln (som dessutom bör kunna ändras), och ha detta som artikelregister eller hur man nu säger.... för användaren behöver det ju inte bli nån skillnad, mer än att flera låtar kan heta samma sak vilket dom i praktiken gör. /Anton Teljebäck
2007-11-28 12:08 av 194.218.203.67 -
Ändrad rad 8 från

Att göra

till:

Att göra (viktigast)

Borttagna rader 13-15
 • Förbättra texter om abc
 • Förbättra texten om konvertering
 • Gör framsidan tydligare
Tillförd rad 15

Att göra (önskemål)

Tillförda rader 17-20
 • Vore kul med en lista över de 5 eller 10 nyaste låtarna, kanske på framsidan
 • Gör framsidan tydligare
 • Förbättra texter om abc
 • Förbättra texten om konvertering
2007-11-27 15:23 av 194.218.203.67 -
Ändrad rad 18 från
 • Går det att fixa underkategorier ex slängpolska som också är en polska. Klickar man på polskor bör även alla slängpolskor finnas i listan
till:
 • Går det att fixa underkategorier ex slängpolska som också är en polska. Klickar man på polskor bör även alla slängpolskor finnas i listan. Se t.ex. Lackströms polska
2007-11-27 15:23 av 194.218.203.67 -
Tillförd rad 18
 • Går det att fixa underkategorier ex slängpolska som också är en polska. Klickar man på polskor bör även alla slängpolskor finnas i listan
2007-11-27 14:25 av 194.218.203.67 -
Tillförd rad 17
 • Ta bort Kategori/Stämma från listan Alla låtar
2007-11-27 12:11 av 194.218.203.67 -
Tillförd rad 13
 • När en ny låt genereras bör ett Title-fält genereras automatiskt med låtfilen namn. Då blir det enklare att ändra
2007-11-27 09:43 av 194.218.203.67 -
Tillförd rad 1

(:Title Wiki om wikin :)

Tillförda rader 13-15
 • Förbättra texter om abc
 • Förbättra texten om konvertering
 • Gör framsidan tydligare
2007-11-27 09:41 av 194.218.203.67 -
Ändrade rader 5-17 från
till:

Rättigheter

Att göra

 • Undersök varför Internet Explorer ej klarar abc-titlar med åäö
 • Undersök varför rutan till höger ligger under abc-filen om skärmen är liten
 • Ordna så att det går att läsa in hela abc-filer
 • Hur genererar man kategoriinfo ur abc-filen?

Framtida önskemål

 • Möjlighet att skapa en egen sida med sin repertoir
 • Möjlighet att generera ett låtstartsdokument med hela repertoiren
 • Sökmöjlighet på fraser i musiken
 • Versionsjämförelser
2007-10-08 02:07 av Erik Ronström - Nytt avsnitt om rättigheter
Ändrade rader 3-5 från
till:
2007-09-05 01:41 av Jon Magnusson -
Tillförda rader 1-3

Detta är en sida om projektet

Möte 2007-09-04

Redigera - Historik - Utskrift - Senaste ändringarna - Sök
Sidan senast ändrad 2017-04-03 00:43