Senaste ändringarna - Sök:
Redigera menyn

JonÅman

Jon Åman var en Rättviksspelman som i unga år flyttade ner till Hedemoratrakten och tog med sig låtar från sina hemtrakter.

"Jon Åman var en äkta dalkarl, född och uppväxt i Östbjörka by, en mil öster om Rättvik. Där hade föräldrarna en liten bondgård. Födelseåret var 1874.

När Jon var 20 år fyllda köpte föräldrarna ett ställe i Nås utanför Hedemora. Efter ett år som medhjälpare på gården började så med det yrke som han sedan skulle syssla med mesta delen av sitt återstående aktiva liv. Jon började nämligen som murarlärling på bygget av ålderdomshemmet i Hedemora. Förtjänsten? Jo, ”hela” 17 öre i timmen! På den tiden var det svårt att ha murarjobb året om. Jon spenderade därför några vintrar som borrare i Ryllshyttans gruvor respektive byggarbete när Lillforsens kraftverk i Avesta uppfördes. Dåvarande murarsysslor kunde handla om kraftverket i Näs bruk, verkstadsbygge i Morgongåva och sysselsättning i Stockholm.

Efter tio år med bostadsadress Hedemora flyttade familjen till Jälkarbyn, det hände år 1911. Och där blev man kvar. I Vikmanshyttan var Åman murarbas över en handfull murare som byggde smedjan, i tolv år jobbade han under bolaget fram till det olyckssaliga året 1921 då konkursen var ett faktum. Sedan dess och fram till fyllda 70 år arbetade han ”lite varstans” i trakten.

Som rättvikskarl hade han musiken i blodet. Fiolen var instrumentet nummer ett. Redan som ung byggde han sin första fiol men tyvärr fick han inte tillfälle att spela på den på länge. Där han då bodde betraktades det nämligen som synd att spela fiol och när föräldrarna fick se fiolen trampade de sönder den.

Det gick emellertid bättre i sinom tid. Åman byggde under sin levnad ett tjugotal fioler, mandoliner och gitarrer – och spelade sedermera fiol under alla år. Det blev en hel del spelningar på bröllop och fester, kan vi konstatera.

Hedersmannen Jon Åman gick bort år 1960."

Läs mer på https://gamlavikmanshyttan.se/vikmanshyttebor/amanjon/


Låtar i kategorin JonÅman

Redigera - Historik - Utskrift - Senaste ändringarna - Sök
Sidan senast ändrad 2022-10-24 19:58