Senaste ändringarna - Sök:
Redigera menyn

Lennart Thörn (1911-1986), Röke, Skåne

Ingår i kategorin . Lennart Thörn, Röke

Lennart Thörn föddes i Algustorp 23 juli 1911. Han var lantbrukare, men arbetade också vid sågverk runtom i bygderna. Thörn spelade fiol och sjöng men kunde också ackompanjera med gitarr. Han spelade mycket till dans. Tillsammans med andra spelmän ingick han också i Örkelljunga spelmanslag och spelade också vid Göingegillets sammankomster. Han var en mycket ödmjuk man, alltid villig att ställa upp får att hjälpa yngre spelmän.

Angående låten "Sotare Kjällman" berättas följande: I sotargänget i Tyringe fanns en ljushårig ung man vars namn var Kjällman. Till hans uppgift hörde att krypa i skorstenen för att sota. När detta var klart och sotaren kom upp på taket igen skulle man hojta. Men Kjällman hade den egenheten att han i stället joddlade. Denna joddling ligger till grund får andra reprisen i nämnda schottis.

Angående melodin "Brudmarsch från Röke" har Lennart Thörn själv skrivit en kommentar:

"Det är min tanke att den skulle vara fin och trivsam liksom människorna som bor här. Slingorna sextondelarna - är byvägarna som ringla omkring där vi bor - ibland backe upp och backe ner. (Det hörs nog.) Tredje stämman är pulsen på rixväg 24 som skär genom bygden här och korsar småvägarna. Så upplever jag det - tror jag!

PS. eller: Kanske har jag lärt av krukmakaren när han har leran i sin hand, formar om den tills han blir nöjd - va vet jag?"

Lennart tyckte det var roligt att spela tillsammans med andra och satte en ära i att det skulle finnas en andrastämma till alla låtar. Låten var helt enkelt inte riktigt färdig förrän den fått en stämma. Eftersom han jobbat mycket på sågen brukade han kalla den som spelade andrafiolstämman för "hjälpsågare". På gamla dar spelade han ofta ihop med vännen Per-Åke Hult som också skrev låtar. Han gjorde andrastämmor till Per-Åkes låtar också.

Lennart Thörn avled med fiolen i sin hand under en träning den 9 oktober 1986.

Källor: "Göinge Musickanter. Det spelar en göing", 2002, ISBN 91-631-3024-6, samt Lennarts dotter Lena Glatz.


Låtar i kategorin Lennart Thörn (1911-1986), Röke, Skåne

Redigera - Historik - Utskrift - Senaste ändringarna - Sök
Sidan senast ändrad 2020-12-24 12:30