Senaste ändringarna - Sök:
Redigera menyn

Lennart Thörn (1911-1986), Röke, Skåne

Ingår i kategorin . Lennart Thörn, Röke

Lennart Thörn föddes i Algustorp 23 juli 1911. Han var lantbrukare, men arbetade också vid sågverk runtom i bygderna. Thörn spelade gitarr och sjöng och trakterade även fiol. Han spelade mycket till dans. Tillsammans med andra spelmän ingick han också i Örkelljunga spelmanslag och spelade också vid Göingegillets sammankomster. Han var en mycket ödmjuk man, alltid villig att ställa upp får att hjälpa yngre spelmän.

Angående låten "Sotare Kjällman" berättas följande: I sotargänget i Tyringe fanns en ljushårig ung man vars namn var Kjällman. Till hans uppgift hörde att krypa i skorstenen får att sota. När detta var klart och sotaren kom upp på taket igen skulle man hojta. Men Kjällman hade den egenheten att han i stället joddlade. Denna joddling ligger till grund får andra reprisen i nämnda schottis.

Angående melodin "Brudmarsch från Röke" har Lennart Thörn själv skrivit en kommentar:

"Det är min tanke att den skulle vara fin och trivsam liksom människorna som bor här. Slingorna sextondelarna - är byvägarna som ringla omkring där vi bor - ibland backe upp och backe ner. (Det hörs nog.) Tredje stämman är pulsen på rixväg 24 som skär genom bygden här och korsar småvägarna. Så upplever jag det - tror jag!

PS. eller: Kanske har jag lärt av krukmakaren när han har leran i sin hand, formar om den tills han blir nöjd - va vet jag?"

Lennart Thörn avled med fiolen i sin hand under en träning den 9 oktober 1986.

(Källa: "Göinge Musickanter. Det spelar en göing", 2002, ISBN 91-631-3024-6)


Låtar i kategorin Lennart Thörn (1911-1986), Röke, Skåne

Redigera - Historik - Utskrift - Senaste ändringarna - Sök
Sidan senast ändrad 2011-04-28 20:54