Senaste ändringarna - Sök:
Redigera menyn

Hemmasnickrad ABC-editor och MIDI & MusicXML-konverterare

Nu har jag laddat upp en ny version av min ABC-editor. Ladda ned den och läs mer här: http://nilsliberg.se/ksp/easyabc/

Nyheter (1 juni 2012):

 • import av .nwc-filer (NoteWorthy Composer-format)
 • bättre stöd för import av flerstämmiga MusicXML-filer
 • notbilden skrollar automatiskt när man flyttar textmarkören i ABC-koden
 • klick på vita partier i notbilden placerar textmarkören vid närmaste not
 • kortkommandon för att snabbt lägga till eller ta bort punktering (vanlig eller omvänd), staccato och bågar.
 • stöd för ABC-inmatning: låt EasyABC automatiskt lägga notlängder och taktstreck när takten är full.

Nu finns en ny version av min ABC-editor att tillgå här. Avinstallera den tidigare versionen före installation av den här. En alfa-version för OSX finns också. OSX-versionen är märkt alfa eftersom skrollningen av notbilden inte riktigt fungerar än. Nyheter:

 • stöd för både svenska och engelska
 • syntax-fel i ABC-koden visas
 • notbilden hanteras som vektorgrafik (SVG-format), vilket innebär att det går att zooma in/ut.
 • i enstämmiga låtar går det att markera en eller flera noter i abc-koden genom att markera dem i notbilden:
 • om man gör en markering av vissa noter och trycker på play så spelas endast de noterna. Ctrl+klick på play-knappen gör att inga repriser spelas.
 • det går att spela in midi direkt i programmet (man behöver inte skapa någon midi fil)
 • betydligt bättre hantering av förtecken vid konvertering från midi till ABC
 • stöd för konvertering av musicxml-filer med låttexter
 • man behöver inte längre installera ghostscript eftersom programmet innehåller en egen postskript-tolk

Hej allihop!

För den som är intresserad har jag gjort en egen ABC-editor som även har stöd för att konvertera från filformaten MIDI och MusicXML till ABC. För tillfället finns bara en windows-version, men programmet är till 95% plattformsoberoende så det vore inte så svårt att porta till mac.

När jag testade det befintliga abc2midi-programmet tyckte jag att den utmatade ABC-koden krävde alldeles för mycket städning och hade för många balkningsfel för att vara användbar. Så jag skrev min egen konverterare. Fördelen med den är att den ger snyggare ABC-kod. Den har även stöd för automatisk bestämning av de mest lämpliga K:- och L:-fälten och använder brutna rytmer med < och >. Programmet kan även automatiskt sätta in bågar för sextondelspolskor eller valser med parvis bindning av alla åttondelar. En begränsning är att det ännu inte stödjer insättning av #/b där det behövs, men jämfört med abc2midi innebär det ändå mindre arbete i slutänden.

Eftersom Karen Myers erbjöd sig bidra med sitt stora notmaterial där hon använt programmet Sibelius, skrev jag även ett program för att konvertera från MusicXML2.0-format (de flesta stora notprogram stödjer export till detta format). Det betyder att de som har notprogram med MusicXML-stöd kan mata in noterna i det programmet först om man tycker att det är lättare. Bågar, drillar och andra markeringar, tonartsförändringar, taktartsförändringar, etc. - allt sådant bevaras och översätts till ABC-kod (notbilden här nedanför är direkt exempelvis direkt översatt från MusicXML).

Båda dessa konverteringsprogram har jag nu integrerat i en liten ABC-editor. För att konvertera en MIDI/MusicXML-fil är det bara att dra den och släppa den någonstans över mitt program. För att förhandsvisningen av notbilden ska fungera behöver man ha GNU Ghostscript installerat (har man installerat ABC Explorer finns även Ghostscript inlagt).

Nytt i version 1.1:

 • Högerklickar man på en låt i låtlistan och väljer "Upload to FolkWiki" så läggs den automatiskt till på FolkWiki (kan ju dock fortfarande vara bra att kolla efter dubletter först innan man lägger till en ny låt)
 • Mer robust detektering av sökvägen till GNU Ghostscript (som behövs för den grafiska visningen av noterna)

Så här ser det ut:

//Nils

Imponerande! \Jonas

Verkligen imponerande! Plattformsoberoende låter lite som att det skulle gå att köra på servern? Ladda upp MIDI, få ABC? / Johan

Otroligt! Jag har förut använt BarFly för Mac och letat efter en motsvarande WYSIWYG-abc-editor för Windows. Detta är svaret! Dessutom med snabb och snygg konvertering av midi-filer. Jag har testat och det funkade super! Förstås lite jobb med att korta ner och sätta in repristecken, men hela tonmaterialet var där, och helt korrekt indelat. Detta är ju en milstolpe för oss abc-användare! Jag har tusentals gamla Mosaic(Mac)-filer som inte går att importera i något program och programmet går inte att köra i nya maskiner. Nu kan de via midi hyfsat enkelt kunna bli till abc och hamna på FolkWiki. Tack Nils! / Åke Persson

Lyckades inte få notvisningen att fungera./Johan

Inte jag heller men det kan bero på att jag inte installerat Ghostscript rätt. Vore fint om detta kunde installeras automatiskt om det inte redan är installerat /Jon

Hej allihop. Tack för de uppmuntrande orden. Jag märkte att nyare versioner av GNU Ghostscript lägger information på litet andra ställen i registret (som jag skannar av för att hitta rätt sökväg till exe-filen). Nu ska det fungera både med nyare och äldre versioner. Testa gärna igen ni som har haft problem. Ladda ned den nya versionen Jag lade också till en länk till GNU Ghostscript i installationen (man måste dock fortfarande klicka på länken och installera GNU Ghostscript manuellt om man inte redan har gjort det). /Nils

Hej Nils (och alla andra). Snyggt och mycket användbart program, tack för det! Men.. jag får inte MIDI-konverteringen att fungera. Om jag importerar midifilen i MuseScore och där sparar om den i MusicXML-format så kan jag importera XML-filen i EasyABC utan några problem, men det är ju synd att behöva gå den omvägen. Jag har en loggfil med felmeddelanden enligt nedan: AttributeError: MidiHandler instance has no attribute 'sysex_event' Är det någon annan som råkat på detta problem? Är det fel MIDI-version? MIDI-filerna kommer från OCR-programmet PhotoScore MIDI Lite som jag använder för att skanna in lite låtar som jag vill lära mig.

Ett annat mindre problem är att om jag ändrar titelraden T: i editorn så uppdateras låtlistan med varje ändring (alltså för varje tecken jag skriver). Resultatet av detta blir att markören hoppar upp till början av filen så att jag måste flytta ner markören för varje tecken jag skriver.

Mvh // Lars-Henric

Hej Lars-Henric. Ledsen för det sena svaret. SYSEX är en del av midi-standarden som ger t ex. synth-tillverkare en möjlighet att använda egendefinierade midi-meddelanden. Sådana meddelanden har ingen betydelse för konverteringen till noter, men tydligen reagerade programmet litet felaktigt på dem. Jag hade ingen midi-fil med sysex-data att testa med, men förhoppningsvis ska det fungera nu efter de senaste ändringarna i programmet. Jag har också fixat så att inte textmarkören hoppar när man skriver in titelfält. Eftersom de två ändringarna var så marginella (jag ändrade bara tre kodrader i programmet) har jag inte brytt mig om att ändra versionsnumret. Prova gärna att installera den nya versionen och säg till om några problem kvarstår. /Nils

Redigera - Historik - Utskrift - Senaste ändringarna - Sök
Sidan senast ändrad 2012-06-01 20:26