Senaste ändringarna - Sök:
Redigera menyn

Mindre noter

Går det att göra visa notsymboler mindre?

Ta till exempel följande exempel:

Säg att det undre C:t är en stämton som inte ska betonas särskilt hårt (eller en doppning eller liknande). I Svenska Låtar finns det låtar där detta verkar anges genom att den undre noten görs litet mindre än med den övre. Jag antar i varje fall att det är betoningen/styrkan som avses.

Någon som vet?

/Nils

Det finns ingen standardiserad abc för detta, men abcm2ps (som vi använder för att generera noter) är ju väldigt flexibelt, man kan t ex använda godtyckliga postscript-instruktioner för att ersätta nothuvuden (det finns exempelfiler på detta nånstans i abcm2ps-installationen har jag för mig). Då skulle man kunna hitta på en symbol för detta, typ !small!. Sen kan man ju i en låt assigna den till en bokstav om man vill, med te x U:S = !small!. / Erik

Lösning

Med litet postscript-trixande går det faktiskt att lösa. Det verkar som att dekorationen måste inledas med prefixed "head-" för att fungera. Döper man det till endast "!small!" fungerar det inte. En begränsning med ovanstående lösning är att hjälplinjer fortfarande har samma bredd och placering.

Ett enklare exempel (klicka på abc-länken för att se koden):

Ett mer avancerat exempel med halvtoner och små noter som befinner sig både till vänster och höger om notstrecket:

Bra jobbat! /Erik

Redigera - Historik - Utskrift - Senaste ändringarna - Sök
Sidan senast ändrad 2013-10-24 20:50