Senaste ändringarna - Sök:
Redigera menyn

Ny kategoristruktur

Jag vill härmed föreslå att kategorisystemet arbetas om. Istället för att alla kategorier ligger i gruppen Kategori lägger man personer under Personer, notböcker under Notböcker etc. Kategori-namespacet börjar bli rörigt, och det känns onödigt att inte utnyttja "toppnivån" alls.

Några exempel på nya kategorier:
Notböcker/Svenska Låtar
Notböcker/Svenska Låtar Blekinge
Personer/Wille Toors
Tonarter/A
Platser/Dalhem

Jag trodde förut att Kategori-gruppen var "magisk", att den rent tekniskt hanterades annorlunda än andra grupper av PMWiki. Efter att ha tittat igenom koden lite mer har jag nu sett att så inte är fallet. Det enda speciella med Kategori-gruppen (som jag har kunnat se i alla fall) är möjligheten att kategorisera med [[!kategorinamn]]-notationen. Och den är bara en bekvämt sätt att slippa skriva [[Kategori/kategorinamn]].

Åsikter?

/Erik


Jag tycker att det är en god idé. Det kräver en hel del jobb att ändra alla låtar som har explicita kategorireferenser, men jag antar att det är bättre att göra det på det här stadiet än senare. Menar du att vi skulle slå ihop Spelmän och Kompositörer till Personer? Det kunde kanske vara en god idé. Valet av singular vs. plural tål också att tänka på. "Geografiskt ursprung" - skulle det behöva förkortas tro?

Finns det något smidigt sätt att flytta sidorna på och få PmWiki att återskapa nödvändiga index över länkar?
/Nils


All flyttning gör jag i så fall "automatiskt", dvs jag skriver nåt script som gör en engångs-flytt. Jag har redan ett indexerings-script som jag gjort tidigare. Så man behöver ta krångligheten med i beräkningen, utan bara bedöma idén som idé.

Knutet till detta är vissa planer jag har på en utbyggnad av wiki-systemet. Föreställ er följande:

Det finns en låt skriven av Nils Nilsson, en annan låt är efter Nils Nilsson och en tredje låt är inspelad av Nils Nilsson. Dessa länkar därför alla till kategorin Nils Nilsson. På Kategori/NilsNilsson vill man visa en lista över de låtar som finns i kategorin. Men det finns inget sätt att veta i vilket avseende en låt hör i hop med Nils Nilsson!

En omorganisation av kategorierna skulle i sig inte lösa detta problem, men skulle göra det enklare att koda en utbyggnad som löser det.

Då skulle man kunna skriva t ex [[!kompositör:Person/Nils Nilsson]] (eller vad man väljer för syntax), och så skulle Nils Nilsson-sidan veta vilka låtar som länkar på vilket sätt.

/Erik


Låter som en bra plan tycker jag. Jag antar att historiken bevaras vid flytten. /Nils


Bra ide att göra om kategorierna tycker jag. Geografiskt ursprung skulle kunna bytas till Ursprungsort, Ursprungsområde eller Ursprungsplats. Angående Nils Nilsson så har jag haft lite problem med några stämmor som jag skissat ner och lagt upp. Från början lade jag mitt namn som C: Jon Magnusson på stämman men om man då går till min sida ser det ut som jag gjort låten. Ändrade till N: Stämma av Jon Magnusson men då syns låten inte alls från min sida. Skulle det vara intressant att från en person få upp tre olika sektioner med Låtar av Jon Magnusson, Stämmor och ackord av Jon Magnusson samt ABC-uppteckningar av Jon Magnusson? Jag tror att det skulle vara användbart med en uppteckningskategori. Kanske gillar jag de flesta låtar som Erik Ronström lägger upp och då kan jag lättare kolla alla dom. Dessutom kan man få se vilka låtar man själv noterat och bevaka dessa lite extra för att se om någon kommenterat dem. /Jon


Bra idéer Jon, jag har också tänkt på att det vore bra att kategorisera utifrån vem som skrivit in låtar (eller stämmor/ackord). Det är ett bra sätt att hitta nya låtar. /Nils


Ah, inte alls en dum idé att indexera efter abc-upptecknare! Och jag tänker mig att om man skriver [[!Nils Nilsson]] i Z-fältet genereras automatiskt [[!abcuppt:Nils Nilsson]], skriver man samma sak i C-fältet genereras [[!kompositör:Nils Nilsson]] osv. Så att de flesta användare sällan eller aldrig behöver fundera över saken.

Historiken kommer att bevaras, absolut. Den lagras i samma fil som själva sidan.

Ang ursprungsort så tror jag att överkategorin helt enkelt ska heta "Plats" eller nåt liknande, som gäller för platsen/orten/regionen som sådan. "Ursprungsplats" är väl snarare en funktion som en plats kan ha (eller en "aspekt" enl ovan).

För att exemplifiera lite: jag kan vara uppgiftslämnare till en eller flera låtar, men jag skulle nog inte presentera mig som "Erik Ronström, Uppgiftslämnare". Jag är en person som har olika roller/funktioner i olika sammanhang. Samma sak borde gälla platser. Stockholm är en ort, inte en ursprungsort. Men den kan vara ursprungsort till en viss låt.

Det är detta som föranleder behovet av att kunna ange roller/funktioner/aspekter på länkar. Hmm, "roll" kanske är ett bättre ord? /Erik


OK, nu blev det mycket text här :) Jag satt i natt och laborerade lite med scriptet ListCategories. Med hjälp av det kan man lista alla länkade sidor i en kategori, även sådana som ännu inte finns. Det kan vi inte i nuläget.

Om en låt anger "Andrea Andreason" som kompositör, så dyker inte Andrea Andreason upp i någon kategori-lista, eftersom det inte finns någon sida för henne. Den måste först skapas.

Att bara lista alla kategorier funkar dock inte om alla kategorier ligger under Kategori, eftersom då personer, platser, tonarter, notböcker etc dyker upp helt blandat. (Att det inte blir så nu beror på samma sak som ovan: att det finns en sida för varje tonart som länkar till meta-kategorin Tonart). Men: delar vi in kategorierna enl förslaget ovan kan vi automatiskt generera listor för alla länkade sidor, även sådana som ännu ej finns! Kul va?

Det kräver dock en del förändringar av scriptet. Jag har kommit en bit på väg, men det är inte färdigt än. /Erik


Jag antar att kategoriomvandlingen nu är genomförd, och det är väl i det hela bra, men jag saknar mycket en heraki-ordning i strukturen: 'Svenska Låtar Skåne' borde ligga under 'Svenska Låtar' och 'Slängpolska' under 'Polska', etc. Går det att ordna? Som det nu är förlorar 'kategorilänkarna' lite sin mening. \Jonas

Redigera - Historik - Utskrift - Senaste ändringarna - Sök
Sidan senast ändrad 2011-07-16 23:56