Senaste ändringarna - Sök:
Redigera menyn

KarlEriksson

Karl Ersa i Husås 24/6 1907 - 14/4 1996

"Lantbrukaren Karl [Henning] Eriksson känner inte många till, men säger man spelmannen Karl Ersa i Husås, nickar de flesta jämtlänningar igenkännande.

Han föddes 1907 på Hucksjöåsen i östra Jämtland, och fick vid unga år kontakt med spelmännen E.P. Forsgren, Per Hedberg, Mikael Andersson, Axel Eriksson och A.P. Kjellson, vilkas låtar han snappade upp och spelar än idag.

Då Karl var elva år skickade hans bror Hans efter en fiol från en postorderfirma i Göteborg. Det var en Stradivarius-kopia, som med låda och stråke kostade tjugofyra kronor. Hans var lite äldre så när han under veckorna var borta på skogsarbete var Karl hemma och övade på hans fiol. När våren kom var Karl en betydligt bättre spelman än sin bror, vilket ogillades och medförde att han inte längre fick låna fiolen.

Spelmannen Axel Eriksson tyckte synd om Karl och gav honom en kasserad fiol som hans dotter Birgit använt som kälke. Fiolen var av Steiner modell och mottogs med tacksamhet av den unge spelmannen som än idag, 70 år senare, spelar på fiolen.

Karl Ersa har hela sitt liv arbetat i skogen, så många av hans låtar är inspirerade av livet i skogen, stillheten som infann sig då arbetet var klart för dagen, eller när stormen ven genom skogskojorna och dammtussarna dansade som små troll utefter golvet.

1950 flyttade Karl Ersa till Husås, men spelmanshjärtat har trots att han spelat låtar från många olika landskap alltid slagit för den östjämtska låttraditionen.

Vid riksspelemanstämman 1961 tilldelades han välförtjänt Zornmärket i silver, vilket ger honom rätten att kalla sig riksspeleman.

Han har alltid vårdat folkmusiken och lyssnar hellre på en speleman som spelar en enkel melodi med känsla än en driven tekniker utan insikt om folkmusikens inneboende själ.

Karl Ersa har på ett fint sätt lyckats kombinera dessa egenskaper och det gör honom i dag trots sina 82 år till en av våra främsta spelmän."

-Hans-Erik Sundström, ur förordet i 'Tolv Folklåtar komponerade av riksspeleman n' Karl Ersa i Husås'


Låtar i kategorin KarlEriksson

Redigera - Historik - Utskrift - Senaste ändringarna - Sök
Sidan senast ändrad 2015-08-16 11:29