Senaste ändringarna - Sök:
Redigera menyn

Lasse "Lasse i Lyby" Nilsson, Lyby (1815-1899)

Ingår i kategorin .

En känd kornspelman var Lasse Nilsson och som levde sina sista år i Lyby och kallades därför Lasse i Lyby. Kornspelmännen stämde ofta ner sina fioler för att spara på strängarna, deras låtar var ofta enkla och ålderdomliga, som den här valsen efter Lasse i Lyby.

Källa: http://www.ullarp.com/Stefan/Musik/mpl2.html


En fin artikel om Lasse Lyby av Ola Larsson finns i Skånes Spelmansförbunds medlemstidning Runtenom nr. 3/1999, varifrån bilden och bildtexten ovan kommer.


Nils Andersson gjorde 1888 ett kort besök hos Lasse Nilsson i Lyby, gemenligen kallad Lasse i Lyby, och upptecknade därvid följande sex melodier. Lasse i Lyby räknades till 'kornspelmännen'. På äldre dagar vandrade han omkring med sin fiol vissa tider på året, mest under vintern, vid jul och nyårstiden. Eljest hade ha fast bostad i Lyby där han försöjde sig som dagsverkare eller innehade drängtjänst på olika gårdar. "Det var en rejäl och försynt man, och vi ungdomar tyckte mycket om honom för han var så villig att spela för oss", sade en gammal man i Lyby som mindes honom från sin ungdom.

En med Lasse i Lyby samtida spelman var Nils Persson i Fulltofta, mest känd under namnet Blosse Nisse efter gården han ägde. Betydligt yngre än Lasse - han var född på 1830-talet och dog 1895 vid femtionio års ålder - ansågs han denne överlägsen i sättet att sköta en fiol. Därjämte kunde han även blåsa klarinett och spela violoncell. Blosse Nisse hade lärt spela fiol och läsa noter av Jöns Handlare i Södra Rörum, vars rätta namn skall ha varit Jöns Persson. Som bröllopsspelman var Nils Persson mycket anlitad, ofta i samspel med Nils Jönsson i Häggenäs, vanligen kallad Nisse Målare.

Lasse Nilsson var född 1815 i Röddinge, inflyttade till Lyby 1865 och dog där 1899.

Låtarna har förut publicerats i Skånska Melodier.

(Källa: SvL Skåne IV)


Låtar i kategorin Lasse "Lasse i Lyby" Nilsson, Lyby (1815-1899)

Redigera - Historik - Utskrift - Senaste ändringarna - Sök
Sidan senast ändrad 2011-04-28 20:54