Senaste ändringarna - Sök:
Redigera menyn

Nils "Tua-Nisse" Tufvesson, Rullebacken, Farstorp, Skåne (1868-1958)

Ingår i kategorin .

Om Nils Tufvesson (1868-1958) skriver Sigurd Svensson i sin bok Sockenkrönika från Farstorp: "En gång, då Nils T. var pojke plockade han tallkottar för att sälja. 16 kubikfot fick han samman och drog dem med stor möda på en träsläde till Hästveda. Men han fick bara 25 öre fotet, summa 4 kronor. Det var skral betalning för allt arbetet tyckte han. När han blev vuxen exercerade han beväring i Ljungbyhed under tre veckor. De långa och tunga gevären skulle bäras på axeln, vilande med kolven på handen. Tungt var det och beväringarna ville gärna föra geväret högre upp på axeln, vilket var förbjudet. Men inte var exercisen något att rymma till Amerika för, som många pojkar gjorde.

Nils T. har spelat mycket dragspel i sin tid. Förr hölls många stora slädpartier, där det spelades efteråt. Slädpartierna var störst och bäst i Verums socken, och där fick tjänstefolket också vara med på gillena. Stora magdeburgerspelet köpte Nils för 30 kronor på detta sekels början."

Nils var vid sidan av sitt lantbruk på Rullebacken även fjärdingsman. Han körde också omkring till de andra bönderna med sin tröska som förflyttades med hjälp av häst. Själva tröskverket drevs av en båtmotor!

(Källa: "Göinge Musickanter. Det spelar en göing", 2002, ISBN 91-631-3024-6)


Låtar i kategorin Nils "Tua-Nisse" Tufvesson, Rullebacken, Farstorp, Skåne (1868-1958)

Redigera - Historik - Utskrift - Senaste ändringarna - Sök
Sidan senast ändrad 2011-04-28 20:54