Senaste ändringarna - Sök:
Redigera menyn

Vingel Anders

Hette antagligen Anders Jansson-Wikström.

"I LÄRA HOS VINGEL-ANDERS

Snart har Snickar-Ersker inget mer att lära Jon Erik, varför han söker sig till spelmansoriginalen djupt inne i Hälsingeskogarna. Dessa har egna knep och klurigheter som starkt skiljer sig från spelmanskulturen i t.ex. Dalarna.

I Kolsvedja, djupt inne i finnskogen, bor Vingel-Anders - en märklig spelman, som kan stämma blod och kan i brännvinsglaset se var tjuvgods och bortsprungna kritter tagit vägen. Men brännvin måste man ha med sig, annars får Vingel-Anders inte den rätta kraften.

Efter en tremila promenad genom storskogen är Jon Erik framme vid Vingel-Anders lilla skogstorp, men något välkomnande blir det inte. Anders vägrar kategoriskt att ta en enda ton. Inget brännvin - inget spel. Men Jon Erik har berättat för dottern i huset om sina tre brännvinslitrar som han gömt i skogen, och när det blir matdags kommer Anders av sig mitt i bordsbönen.

På bordet står nämligen en hel liter brännvin, som Vingel-Anders med darrande händer tömmer nära nog till hälften i ett enda drag. När Jon Erik tre dagar senare och tre liter fattigare lämnar finnskogen, har han sugit ut det mesta av Vingel-Anders spelmanskunskaper.

http://www.bergsjo.nu/jonerikost/jeostbio.htm


Låtar i kategorin Vingel Anders

Redigera - Historik - Utskrift - Senaste ändringarna - Sök
Sidan senast ändrad 2023-08-22 15:18